perjantaina, tammikuuta 09, 2009

Puola mielessäin eli pierogi-ilta

Joulun jälkeiset viikot ovat sujuneet ruokalaiskuuden merkeissä lähinnä lempiruokia kuten herkkukuskusia tai munakasta munakkaan perään kokkaillen. Arkistoista löytyy kuitenkin kuvamateriaalia eräältä joulua edeltävältä illalta. Silloin ruokavieraanani oli ystävä jonka kanssa jaamme monia reissumuistoja. Yksi herkullisimmista muistoista on puolalaisten pierogi-maailma. Puolassa kaupunki kuin kaupunki nääs tarjoaa pierogi-kuppiloita niin turisteille kuin kansan syville riveillekin, ja hyvä niin, sillä pierogit ovat mahtavuutta.

Mitä ne sitten ovat? Wikipedia kertoo, että englannin kielen sana pierogi on yleisnimitys slaavilaisille keitinpiiraille. Vielä laajempi termi lienee "dumplings". Puolassa nämä olivat kuitenkin juuri pierogeita myös sikäläisittäin: venäläisillä vastaava ruokalaji on pelmenit, ukrainalaisilla varennikit, keskiaasialaisilla manti-piiraat... Ja italian raviolitkin ovat tietysti samaa sukua. En tiedä, mikä näissä miedoissa, vaalean niljakkaissa piiraissa on niin ihanaa mutta olen niiden vannoutunut ystävä!Puolassa törmäsi usein tuorejuusto-perunaversioihin, joten päätimme tehdä sellaisia. Niinpä tulosta voi kai kutsua jotensakin puolalaiseksi, vaikka taikinaan napattiin ukrainalaisten varennikien ohje kirjasta Zakuska-Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan . Ja vaikka tuorejuustoa osittain korvasikin supisuomalainen Lieksan Siitakesulatejuusto . (Aivan mahtava tuote muuten, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! Söin vajaa puoli pakettia heti hapankorpun päällä, eikä tämä edes ole maksettu mainos.)

Pierogit à la Anna & Ruut (kahdelle)

Taikina:
175 g vehnäjauhoja
1/2 - 3/4 dl vettä
1 muna
ripaus suolaa

Täyte:
2 perunaa
Philadelphia-tuorejuustoa (ja sieni-sulatejuustoa) yhteensä n. 150 g
pari palasta pakastepinaattia
valkopippuria, suolaa
vettä, kasvisliemikuutio

*Vaivaa taikina tasaiseksi.
*Keitä perunat ja hienonna ne haarukalla. Lisää joukkoon pakastepinaatti, sekoita kunnes pinaatti on sulanut. Lisää juusto, sekoita. Maista ja mausta pippurilla ja suolalla.
*Kaaviloi taikina ohueksi (1-2 mm) levyksi. Leikkaa taikinasta pyöreällä muotilla levyjä, halkaisijaltaan noin 7-10 cm.
*Lusikoi täytettä pyöreiden levyjen keskelle. 1-2 tl täytettä riittää, sillä on tärkeää että piiraat pysyvät kiinni keitettäessä.
*Sivele levyjen reunoille vettä ja nipistä täytetyt levyt sitten tiukasti puolikuun muotoisiksi piiraiksi.
*Kiehauta suuressa kattilassa pari litraa vettä ja lisää joukkoon kasvisliemikuutio. Lisää kiehuvaan veteen piiraat parissa erässä. Kukin erä saa kypsyä noin 8 minuuttia piiraiden koosta riippuen, joka tapauksessa kunnes piiraat ovat nousseet pintaan.
*Tarjoile ja nauti. Puolassa kuumien piiraiden päälle sulatetaan ihan sitä ihteään eli pläskiä, mutta näillä leveyksillä voikin kelpaa hyvin höysteeksi.

6 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

Pierogien tekeminen on varmaan hurjan hauskaa puuhaa. Onko sulla joku oikea työkalukin taikinan leikkaamiseen ja taittamiseen?!

Taannoin Varsovassa pierogit eivät suuhuni oikein sopineet, MUTTA maistoin niitä vain yhdessä paikassa. Taikina oli makuuni liian paksu.

pelmenit ja raviolit sen sijaan menevät liukkaastikin alas :).

Satu kirjoitti...

Mä varmaan tykkäisin näistä, koska tykkään noista pelmeneistä ja ravioleistakin :-) Tuleekohan tuosta täytteestä liian köykäinen, jos perunan jättää siitä pois? Ei mulla mitään perunaa vastaan kyllä ole...

Anna kirjoitti...

Hyppis: Niin on, varsinkin kun on kaveri mukana eli neljä kättä! Mulla on tuollainen kätevä laite, joka näkyy kuvassakin. Se on matkamuisto Amsterdamin-reissulta, katukojusta jossa myytiin kaikenlaisia keittiötarvikkeita. Toisella puolella leikataan ympyrä, toisella puolella taitetaan ja nipistetään se puolikuuksi.

Hippu: Varmaan täyte onnistuu ilman perunaakin, mutta se sakeuttaa kyllä täytettä hyvin ja veikkaan että auttaa myös juustoa pysymään piiraiden sisällä keitinvaiheessa, jos siis piiraassa onkin jotain aukkoja. Mutta kokeile ihmeessä ja kerro miten onnistui :)

Satu kirjoitti...

Kiitos :-) Voi kyllä olla, että meikäläisen on ehkä sittenkin parempi kokeilla tuon perunan kanssa, koska mun piiraissa saattaa niitä aukkoja olla... :-D

Jael kirjoitti...

Mullakin on tuo sama laite, tosi kätevä! Pelmeneitä saa täällä tosi hyvin, tykkään joskus kasvissellaisista.

Anna kirjoitti...

Hippu :D

Yaelian: Eikös ookin! Mäkin muuten huomasin joskus että lähikaupassani on valmiita pelmeneitä pakasteessa - niitä pitäisi joskus kokeilla myös.