sunnuntaina, tammikuuta 11, 2009

Papaija-kookosbrowniet

Tammikuun Yhteishyvän Ruokamaailma-lehdestä bongasin ohjeen mielenkiintoisiin papaija-kookosbrownieihin. Ainesosalistassa ei ole taloussuklaan ja kookoshiutaleiden lisäksi mitään rasvapitoista, joten ohjeen ideana lienee, että mehevä papaijasose keventää ja samalla mehevöittää lopputulosta. Tai siltä ainakin lopputulos maistui: juuri niin kostean mehevältä kuin brownien pitääkin, kuitenkin ilman että suuhun jäi rasvan makua. Tällä reseptillä kakunleivontaan voi ryhtyä helposti vaatimattomammissakin keittiöoloissa, sillä mikään ainesosa ei vaadi jääkaappisäilytystä.

Etenin alkuperäisen ohjeen mukaan, tosin hämmennyin siitä että ohjeessa neuvottiin käyttämään ainoastaan valkuaisia, niitä kuitenkaan erityisemmin vaahdottamatta. Kaiken sekaisin vatkaamisen sijaan siis päätin vatkata ensin valkuaiset hyvin kevyeksi vaahdoksi ja sekoittaa sitten joukkoon muut aineet. En tiedä, vaikuttiko se lopulta erityisesti lopputulokseen, mutta tehokkaan mielen se tälle keittiökemistille toi ;).























Papaija-kookosbrowniet (12-16 kpl)

200 g taloussuklaata
1 prk (425/260 g) säilöttyä papaijaa
1 dl vehnäjauhoja
1 dl kookoshiutaleita
4 valkuaista
1 dl ruokosokeria

*Kuumenna uuni 175 °C:seen . Vuoraa lasagnevuoan kokoinen uunivuoka leivinpaperilla.
*Sulata suklaa vesihauteessa miedolla lämmöllä tai mikroaaltouunissa. Anna jäähtyä 5 minuuttia.
*Valuta liemi papaijista ja soseuta sauvasekoittimella. Vatkaa valkuaisia muutaman sekunnin ajan sähkövatkaimella, vatkaa sitten kevyesti joukkoon papaijasose, kookoshiutaleet, ruokosokeri ja vehnäjauhot. Sekoita joukkoon sula suklaa. Kaada vuokaan.
*Kypsennä uunin keskitasolla 40 minuuttia. Anna jäähtyä ja nosta leivinpaperin avulla pois vuoasta. Leikkaa neliöiksi. Ripottele halutessasi pinnalle kookoshiutaleita.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Ouh miten herkullisen näköiset browniet. Tuo papaija kuulosta ihanalta.

Jael kirjoitti...

Kuulostaa mielettömän hyviltä.Papaijasta en kauheasti välitä, kun se ei kauheasti maistu millekään,mutta tuossa muffinissa se varmaankin toimii tosi hyvin.Muuten,jos käytät papaijaa, niin ne siemenet itävät aika helposti ja on kivaa katsoa kun papaijakasvi kasvaa, ei siihen mitään hedelmään sisäoloissa tule, mutta muuten kiva seurata kasvua..Mulla on 2 sellaista.

Jael kirjoitti...

Hups, olitkin käyttänyt säilöttyä sellaista...... ;-)

Anna kirjoitti...

Rossana, kiitos! Erityisen kivaa kuulla tuo sinulta, kun olet itse kokkaillut paljon tämäntyyppisiä juttuja :)

Yaelian: Kiitos viherkasvivinkistä! Tuosta säilykepapaijasta kun jäi nimenomaan sellainen olo, että olispa hauskaa ostaa "oikeakin" papaija maisteltavaksi.
Jos et välitä papaijasta, niin veikkaan että tässä ohjeessa voi käyttää yhtä hyvin muitakin säilykehedelmiä. Vaikkapa säilykepersikoiden tai miksei -päärynöidenkin koostumus kun on tosi samanlainen - ainakin soseutettuna.

Pahalapsi kirjoitti...

Ihanan täyteläisen näköisiä brownieita! En ole koskaan kuullutkaan papaijasta suklaapiirakkataikinassa, ehket pitänee testata...

Anna kirjoitti...

Insanity_ Joo, mullekin hedelmäsose ja suklaa oli uusi yhdistelmä! Mutta ilmeisen toimiva, ja voi sitten ainakin väittää kakun olevan vähän kevyempää ;)

Henna kirjoitti...

Mahtava blogi sinulla! Olen pikkuhiljaa innostunut ruokablogeista, ja yrittänyt aina kokeilla vähintään yhden ohjeen jokaisesta...
Browniet on ollut pitkään vakiosuklaaleipomus, mutta nyt siihen sai hienon uudistuksen tällä ohjeella, kiitos!

Ehkäpä minäkin jonakin päivänä alan pitää blogia...en ehkä vielä, kun ei aikaa jää paljon kokkailuun nyt kun alotin just lukion jne.

Siihen asti, kiitos mahtavasta blogista. Opiskelijan ruokavinkit oli myös aika kätevä, ja varmasti tarpeellinen ;)

Anna kirjoitti...

Kiitos kivasta kommentista! :) Toivottavasti tavataan sun ruokablogissa sitten joku päivä ;)