torstaina, tammikuuta 22, 2009

Antigua ja Barbuda: Leipävanukas

Aakkosmatkan seuraava kohde on Antigua ja Barbuda, saarivaltio Karibianmerellä. Karibian tyyliin ruokakulttuuriin kuuluu runsaasti mm. eksoottisia hedelmiä. Myös hummeri mainitaan antigualaisena erikoisuutena, mikä viestii luonnollisesti valtion merellisestä sijainnista. Itse lähestyin Antiguaa ja Barbudaa tällä erää kirjallisuuden kautta: kirjastossa käsiini osui nimittäin Roderick Dixonin toimittama Etelä- ja Väli-Amerikan keittiö. Kirjan leipävanukasohje vaikutti kiinnostavalta, eikä "Antigua ja Barbuda"-tekstiä sen alle liene turhaan kirjoitettu, joten Dixonia oli uskominen.

Eksotiikkaa leipävanukkaaseen tuovat sitruksen ja kuivattujen hedelmien (tässä versiossa siis ilmeisesti rusinoiden :D) maku. Tavallisen maidon sijaan tällaiseen vanukkaaseen voisi ehkäpä käyttää myös kookosmaitoa. Vanukaskokeilu oli mielenkiintoinen, sillä en ole samantyyppisiä ruokia ennen valmistanut. Ranskanleivästä, maidosta ja munasta muodostui miellyttävän tasainen massa, joka sopii jälkiruoaksi vaikkapa hedelmäisen kastikkeen kera. Ohessa on ohje Dixonin kirjan mukaan. Mitä tulee ohjeen auki jättämiin kysymyksiin, käytin makeutukseen muscovado- ja vaniljasokeria yhteensä noin ruokalusikallisen, ja kypsymisaika oli noin tunnin seutuvilla.
























Leipävanukas

4 1/2 dl maitoa
4-8 leipäviipaletta voideltuina, kuutioituina
2 kananmunaa vatkattuna
1 tl raastettua sitruunankuorta
6 rkl rusinoita
fariinisokeria
1 tl vaniljaa

*Sekoita kaikki ainekset hyvin kulhossa. Paista vanukasta uunissa 130°C:ssa kunnes se on hyytynyt. Tarjoile.

P.S. Vanukas johdattaa ajatukset luontevasti puuroon - muistathan osallistua tammikuun ruokahaasteeseen viimeistään huomenna perjantaina 23.1.!

6 kommenttia:

Satu kirjoitti...

Mielenkiintoinen vanukasohje! En ole mäkään ennen leipävanukasta kokeillut, mutta tämä kuulostaa kyllä hyvältä ja helpolta. :-) Varmaan vähän vanhemmatkin leivänkäntyt kävisivät tähän (niitä meinaan löytyisi)?

Ja tosi hauska idea tuo aakkosmatka! Miksi mä en koskaan keksi mitään tämmöistä kivaa...

Anna kirjoitti...

Mä en oikein osaa päättää mitä mieltä olen tuosta vanukkaasta... jos sitä miettii jälkkärinä, niin se on ihanan pehmeää ja mietoa, mutta jos sitä miettii vaikkapa aamupalana, niin se on jotenkin epäilyttävää :D Mielenkiintoista tosiaan.

Luulenpa että tällaiseen ohjeeseen sopivat parhaiten juuri vanhemmat käntyt, koska ne imevät niin hyvin nestettä itseensä. Luulen myös, että leipävanukas on keksitty juuri syömäkelpoisuuden rajamailla olevien leipien hyödyntämiseen.

Mulla ei sattunut olemaan vaaleaa leipää kotona ennestään, joten ilmakuivasin ranskisviipaleisiin imupintaa ihan keittiön pöydällä parin tunnin ajan... :D

Jep, tää on ainakin matkustamista leppoisaan tahtiin! Olen joissain hassuissa asioissa järjestelmällisyyden ystävä, ja luulen että siitä tuo aakkosidea alunperin lähti. Sittemmin olen löytänyt paljon sivustoja, jotka käsittelee kootusti tai vuorotellen eri maiden ruokia, joten mistään poikkeuksellisesta neroudesta tässä aakkosmatkassa ei ole kyse :D Sulla vasta kivoja ideoita onkin! Omia juttujaan ei vaan aina osaa katsoa samalla silmällä kuin muut.

Jael kirjoitti...

Hauska idea tuo aakkosmatkailu eri maihin:-)Meillä oli joskus lapsena leipävanukasta jälkkärinä,en ole sen koommin sitä tainnut syödäkkään. Karibian ruoka onkin hyvää, Venezuela,jossa asuin, on osittain Karibiaa ja sitten olin joillakin saarilla pari kertaa.Paljon kalaa syödään sielläpäin. Niin,ja hedelmiä tietenkin...

Satu kirjoitti...

Mainio idea tuo ranskiksen ilmakuivaaminen :-D Tuo pitääkin laittaa korvan taakse, siltä varalta, että meillä ei ole kuin tuoretta leipää!

Ja oot varmaan ihan oikeassa, että leipävanukas on tosiaan kehitetty niiden vanhojen leivänkänttyjen viimeiseksi leposijaksi :-)

Ai niin, ootko muuten huomannut, että Anu Hopia on alkanut kirjoittaa molekyyligastronomia-nimistä blogia? Ei kyllä ole päivittynyt kauhean usein tuo blogi.

Ketsuppi kirjoitti...

Oijoi! Leipävanukason tajuttoman hyvää! Justiinsa sellaista turvallisen makeaa ja pehmeää ja lusikoitavaa. Ikinä en oo kyllä itse tehnyt, nyt lienee hyvä hetki kokeilla?

arleena kirjoitti...

Olin jo unohtanut leipävanukkaan. Tuota pitää jossain vaiheessa kokeilla.