Kinkku- ja jauhelihakiusaukset ovat ehdotonta kotiruokien kärkeä. Vaikka kuinka hyvin yrittäisin analysoida uunikypsennyksen rakenne- ja makuvaikutuksia, on jotenkin maagista, miten niin yksinkertaisista aineksista voi syntyä jotain niin hyvää.
Jauhelihakiusauksessa olennaista on lihan maustaminen (curry-paprika-valkopippuri-suola- nelikko on ihan parasta tässä), pieni määrä jotain juustoa jossain muodossa, riittävä määrä nestettä sekä erityisesti riittävän pitkä kypsennysaika.
Uunissa kypsyi samaan aikaan lisäkkeeksi porkkanaa ja palsternakkaa.
Jauhelihakiusaus (2-3 hengelle)
250g jauhelihaa
reilu ripaus currya
vielä reilumpi ripaus paprikajauhetta
pieni ripaus valkopippuria
suolaa
n. 300-350g peruna-sipulisekoitusta
2 dl kevyttä kermaa/ruoka-kasvirasvavalmistetta
muutama nokare tuorejuustoa (esim. Creme Bonjour Chevre&yrtit)
juoksevaa margariinia uunivuoan voiteluun
*Ruskista jauheliha pannulla. Mausta currylla, paprikalla, pippurilla ja suolalla. Ole varovainen valkopippurin kanssa, mutta muuten kaikkea saa tulla hieman liikaa, sillä jauheliha maustaa koko kiusauksen. Siirrä pannu pois kuumalta levyltä.
*Sekoita jauhelihan joukkoon peruna-sipulisekoitus ja tuorejuustonokareet. Voitele reilun litran kokoinen uunivuoka margariinilla, kaada seos vuokaan. Valuta kerma tasaisesti seoksen päälle, kääntele hieman jotta kermaa on joka puolella. Tasoita pinta lusikalla tai lastalla, jotteivät yksittäiset perunasuikaleet pala uunissa.
*Kypsennä 200°C:ssa 45min-1h, kunnes pinnassa on kauniin ruskea väri.
Uunijuurekset (1-2 hengelle)
2 porkkanaa
1 pieni palsternakka
1 tl balsamicoa
2 tl oliiviöljyä
hieman pippuria ja suolaa
rosmariinia
Kuori juurekset, lohko. Sekoita kaikki ainekset uunivuoassa. Kypsennä 200°C:ssa n. 20min riippuen siitä, kuinka pehmeitä juureksista haluat.
2 kommenttia:
Jauhelihakiusaus on herkkua! Kiitos muistutuksesta, meillä taidetaankin syödä tätä viikonlopun aikana. :)
Kiva jos olin muistutusavuksi :)
Musta on hauskaa, että ihmiset bloggaa myös ihan tavallisia ruokia, ei vain oudompia kokeiluja. Jokainen kuitenkin tekee vähän omalla tavallaan, ja itsekin palauttelen eri blogeissa aina mieleen ihan perusruokia :)
Lähetä kommentti