maanantaina, syyskuuta 15, 2008

Valkosipuli, hunajaiseni

Jääkaappiini oli eksynyt tuubi unkarilaista valkosipulitahnaa. Maistelun perusteella samankaltaista tahnaa voisi tehdä paahtamalla valkosipuleita uunissa, puristamalla kynsien pehmenneet sisukset kulhoon ja sekoittamalla joukkoon hieman suolaa. (Hammastahnamainen tuubi oli melkoisen helppo vaihtoehto, nöyrät kiitokset siis unkarilaisille.) Ja mihinpä tuollainen tahna sopisikaan paremmin kuin valkosipulileipien täytteeksi! Valkosipulin lisäksi kaura, hunaja ja seesaminsiemenet toivat leipään makua. Suosittelen!

(Mikäli muuten valkosipuli leivällä kiehtoo, kannattaa ehdottomasti kokeilla myös Pastanjauhajien toisenlaista versiota)




















Valkosipulileipä (2 pientä patonkileipää)

2,5 dl vesi-maitosekoitusta
0,5 pss kuivahiivaa
1 rkl hunajaa
n. 1,5 dl+n. 5 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5-1 dl kauraleseitä
2 rkl öljyä

50 g Oivariinia
3 rkl valkosipulitahnaa (valmista tai itse paahdetuista valkosipuleista valmistettua)

seesaminsiemeniä
kauraleseitä
vettä

*Valmista hiivataikinan juuri kiehauttamalla tilkkanen vettä ja sekoittamalla sitä kylmän maidon joukkoon niin, että kulhossa on 2,5 dl reilusti kädenlämpöistä taikinanestettä. Lisää joukkoon kuivahiiva, hunaja sekä jauhoja sen verran, että tuloksena on löysä puuro. Anna juuren kehkeytyä huoneenlämmössä vedottomassa paikassa 15-30 minuuttia.
*Sekoita sienimäisesksi kohonneen juuren joukkoon suola. Lisää sekaan vähitellen vehnäjauhoja ja vaivaa taikina kimmoisaksi ja kulhon seinämistä irtoavaksi, mutta mahdollisimman löysäksi palloksi. Vaivaa joukkoon vielä haluamasi määrä kauraleseitä.
*Sulata Oivariini mikroaaltouunissa. Lisää joukkoon valkosipulitahna, sekoita tasaiseksi.
*Jaa taikina kahteen osaan. Kaulitse kumpikin osa suorakaiteen muotoiseksi levyksi, jonka paksuus on n. 1 cm.
*Levitä valkosipuli-voiseos suorakaiteille ja rullaa taikinalevyt pitkien sivujen suuntaisiksi pötköiksi. Siirrä leivät sitten leivinpaperoidulle pellille. Ripottele leipien pinnalle leseitä ja runsaasti seesaminsiemeniä. Leikkaa saksilla leipiin vinoja viiltoja. Anna leipien kohota kaksinkertaisiksi.
*Pirskottele leipien päälle vettä. Paista 200 °C:ssa keskitasolla noin 20 min tai kunnes leipien pohjat ovat saaneet väriä.

5 kommenttia:

Liina kirjoitti...

Tulee jotenkin liikuttunut olo melkein tuosta leivästä. Pitää ehkä metsästää valkosipulitahnaa. Olen liian laiska tekemään sitä itse.

Anonyymi kirjoitti...

Kuulostaa maukkaalta. Ehkä jonkun herkullisen syksyisen keiton kanssa sopivaa tarjottavaa.

Anna kirjoitti...

Liina: Pitänee järjestää joskus valkosipulitahnanmetsästysmatka Unkariin ;)

Kannat kattoon: Juu, keiton kanssa tällainen ruokaisampi leipä toimii varmasti hyvin!

Veera kirjoitti...

Iski kertakaikkisen vakava näkö- ja lukuhäiriö, ja luin otsikosta valkosipulin sijaan fenkoli. Kuumeisesti selasin reseptiä, että mihin ihmeeseen se fenkoli jäi... Jotenkin tuo valkosipulitahna alkoi sit ohjaileen aivosoluja toistensa tykö. :)

Anna kirjoitti...

Heh :D Mutta fenkolileipä voiskin olla hyvää!