lauantaina, syyskuuta 06, 2008

Kikherneen monet muodot

Opiskelijapostauksessani vinkkasin säästämään proteiinikuluissa keittämällä papusatsit itse. Sanoista tekoihin - keitin tällä viikolla viimeinkin kauan kaapissa odotelleen kikhernepussin käyttökuntoon. Kikherneitä liotetaan ensin yön yli vedessä. Ne turpoavat liotessaan, joten vettä kannattaa olla reilusti. Liotusvesi kaadetaan seuraavana päivänä pois ja vaihdetaan uuteen, joka kuumennetaan kiehuvaksi. Herneet saavatkin sitten kiehua hiljalleen noin puolitoista tuntia tai kunnes ne maistaessa tuntuvat hajoavan jauhomaisesti suuhun.
























Osa kik-satsista päätyi samantien pakasterasioihin. Osan sekoitin marinadiin seuraavia päiviä varten. Marinoituja kikherneitä voi käyttää ainakin salaattiin: itse tein yksinkertaisen kikpitoisen salaatin pilkkomalla sekaan kurkkua, tomaattia ja omenaa pieninä paloina. Sipulikin sopisi matkaan. Marinadia voi muunnella mielensä mukaan, tässä yksi esimerkki:

Marinoidut kikherneet
1,5 rkl omenaviinietikkaa
3 rkl oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi hienonnettuna
hyppysellinen suolaa, hyppysellinen pippuria
reilusti yrttimausteita, kuivatutkin käyvät
3-4 dl kikherneitä

*Mittaa kannelliseen rasiaan viinietikka ja öljy, lisää valkosipuli ja mausteet. Sekoita.
*Lisää rasiaan kikherneet. Sulje kansi ja ravistele siten, että marinadi leviää tasaisesti herneiden joukkoon. Säilytä jääkaapissa ainakin yön yli, kääntele rasiaa aina muistaessasi.






















Osan kikherneistä käytin falafel-tyyppisiin pihveihin. Tai pihvejä ne halusivat olla, mutta ainesosien mitoituksessa mentiin tällä kertaa iloisesti metsään, sillä lopputulos oli epämääräistä, murenevaa vaikkakin tosi hyvänmakuista... massaa. Luulen että intouduin lisäämään seokseen liikaa omenaa ja kesäkurpitsaa sitovien kikherneiden kustannuksella. Toinen munakaan ei olisi ollut pahasta. Maku oli kuitenkin niin kohdallaan, että tätä on pakko kehitellä vielä joskus :D

Pienet kikhernepihvit tai ainakin maistuva kikhernemassa

kikherneitä (2-3 dl, voisi olla enemmänkin)
1 pieni kesäkurpitsa
1 pieni omena
1 tl jeeraa eli juustokuminaa
1 punainen thai-chili
1/2 tl merisuolaa
2 rkl öljyä
1 muna
2-3 rkl vehnäjauhoja
(paistamiseen öljyä)

*Lohko kesäkurpitsa ja omena reiluiksi paloiksi. Poista chilistä siemenet ja hienonna se. Laita monitoimikoneen kulhoon kikherneet, kesäkurpitsa, omena, jeera, chili, suola ja öljy. Anna koneen käydä, kunnes olet saanut aikaiseksi tasaisen massan. (Voit myös raastaa omenan ja kesäkurpitsan ja muusata kikherneet survimella, mikäli sinulla ei ole monitoimikonetta.) Maista, mausta tarvittaessa.
*Lisää muna ja vehnäjauhot, anna koneen käydä vielä nopeasti kunnes massa on jälleen tasaista.
*Muotoile massasta pieniä pihvejä. Paista ne pannulla keskilämmöllä kullanruskeiksi, siis muutamia minuutteja molemmilta puolilta. Mikäli pihvit eivät meinaa pysyä pihveinä, älä välitä, kätke valmis massa esimerkiksi pitaleivän väliin ja onnistu paremmin seuraavalla kerralla. ;)

2 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

just kun pääsin mutisemaan eilen sulle kikherneistä, niin olitkin juuri tietämättäni tehnyt postauksen niistä. voipi olla että kokeilemme ainakin piffejä, josko nuo herneet rupeaisivat uppoamaan meilläkin. thaikalapihvisi olivat ainakin hurrrrjan hyviä!

Anna kirjoitti...

Ei mutina mua haittaa, makujahan on niin monia :) Mutta nuo pihvit (tai pihvimassa...) voi olla hyvä tapa kokeilla uudestaan - kesäkurpitsa pehmentää makua niin hyvin!

Ai niin, unohdin mainita siitä, että jos käytätte kaupan purkki-/pakettikikherneitä, huuhdelkaa niitä ennen käyttöä. Mä en itse tykkää sellaisesta oudosta sivumausta, joka niiden tölkkiherneiden liemessä on. Muuten ne on kyllä huomattavasti keittelyä helpompi tapa saada kikherneet käyttöön! :)