tiistaina, syyskuuta 09, 2008

Suklaajuhlaa

Lauantainen blogitapaaminen oli tulvillaan upeita salaatteja, leipiä, piiraita, kakkuja sekä ennen kaikkea tietysti mainioiden ruokabloggaajien seuraa. Kiitos kaikille joiden kanssa sain viettää maistuvaa iltapäivää ja iltaa! Kannoin oman korteni ruokakekoon suklaisissa merkeissä.

Toiset karkit olivat takuuvarmoja chili-suklaatryffeleitä, ohje on napattu talteen Kotiliedestä ehkäpä noin vuosi sitten. Toinen satsi taas oli umpimähkäinen toffeekokeilu, johon houkutti (jo tutuksi tulleessa BBCGoodFood-lehdessä ollut) kondensoidun maidon mainos. Tryffelit onnistuivat odotusten mukaan: ne olivat ihanan tummia ja täyteläisiä. Toffeepalat olivat seikkailu prikulleen ohjeen mukaan tehtyinäkin, koska kondensoitu maito oli minulle uusi tuttavuus. Toisella kertaa toimisin hieman toisin, sillä ohjeen sokeroitu tiivistemaito ja runsas sokeri olivat yhdessä aikamoisen... no, sokerinen yhdistelmä. Keksipohjassakin jokin muu kuin tällä erää käyttämäni, turhan mureneva Digestive-keksi toimisi taatusti paremmin. Hauska kokeilu silti - ainakin mainoksen lupaus nopeasti ja helposti syntyvästä kinuskimassasta piti paikkansa!
























Chilitryffelit (n. 50 makeista)

2 dl kuohukermaa
300 g tummaa suklaata (70%)
50 g voita
1/2 dl tomusokeria
2 tl chilijauhetta
pinnalle 1 dl kaakaojauhetta

*Kuumenna kerma kiehuvaksi. Anna jäähtyä noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon hienonnettu suklaa. Sekoita varovasti ja lisää voi ja sokeri sekä chili käännellen joukkoon. Anna jäähtyä.
*Vatkaa seosta voimakkaasti puuhaarukalla. Anna jäähtyä kylmässä muutamia tunteja.
*Muovaa jäähtynyt massa kahdella lusikalla tai käsissä pallosiksi ja siivilöi päälle kaakaojauhetta. (Voit myös pyöritellä kunkin pallosen kaakaojauheessa.) Anna jähmettyä jääkaapissa seuraavaan päivään. Säilytä tryffelit tarjoiluun asti viileässä.
























Miljonäärin pikkuleivät (n. 30 pientä palaa)

Pohja:
200 g keksejä (butter shortbread biscuits)
25 g voita sulatettuna (pikkuleivistä riippuen voit tarvita enemmän)
Täyte:
150 g voita
150 g tummaa muscovadosokeria
1 tlk (397g) tiivistemaitoa (joka siis ohjeen mukaisena on makeutettua... suosittelen kokeilemaan makeuttamattoman kanssa, mikäli sellaista löytyy!)
Pinnalle:
200 g maitosuklaata

*Hienonna keksit muruiksi esimerkiksi monitoimikoneella. Sekoita kulhossa keksimurut ja sulatettu voi. Lusikoi seos leivinpaperoituun vuokaan (esim. 20x20 cm). Painele kevyesti tasaiseksi kerrokseksi. Jäähdytä jääkaapissa 20 minuutin ajan.
*Täytettä varten mittaa voi ja sokeri pinnoitettuun pannuun. Kuumenna keskilämmöllä sekoitellen, kunnes voi sulaa ja sokeri liukenee siihen. Lisää joukkoon tiivistemaito sekoittaen jatkuvasti, kunnes näet ensimmäisten kuplien ilmaantuvan seoksen pintaan. Siirrä pannu pois kuumalta levyltä heti, kun seos alkaa kiehua.
*Levitä täyte tasaisesti pohjan päälle ja jäähdytä jääkaapissa noin 40 minuuttia.
*Sulata maitosuklaa ja levitä se tasaisesti jähmettyneen täytteen päälle. Kun suklaa on jähmettynyt hieman, leikkaa koko komeus pieniksi neliömäisiksi paloiksi. Säilytä viileässä.

8 kommenttia:

Ketsuppi kirjoitti...

Hmmm... Tämänmoisiahan vois vaikka joululahjoiksi miettiä (se nimittäin tulee ihan kohta, varokaa vaan!).

Anna kirjoitti...

Juu, ainakin tryffelipalloja suosittelen! Niissä kun on vielä kaakaojauhe "suojakerroksena", joten kestävät kolistelut kuusen alla. Tänä vuonna ajattelin ehkä kokeilla myös sinapin tekemistä joululahjaksi!

Merituuli kirjoitti...

miljönäärin pikkukököt olivat huippuherkkua! ja tryffelipallot kauniita, joskin myös hyviä.

Anna kirjoitti...

Kivaa että maistuivat! :)

Anonyymi kirjoitti...

Molemmat olivat kyllä herkkua mutta erityisesti suklaanystävää puhuttelivat nuo tryffelit, namnam! Täytyy ehdottomasti tehdä joskus itsekin :)

Anna kirjoitti...

Tryffelit on kyllä hauskoja: ovat sen verran kermaisia, että suklaa saa olla tosi tummaakin eikä maku silti ole yhtään liian kitkerä :)

Anonyymi kirjoitti...

Oi minkä näköisiä herkkuja! Pitäisiköhän allekirjoittaneen uskaltautua joskus kyökin puolelle pyörittelemään suklaisia palleroita!

Anna kirjoitti...

Kiitti Liisi! Kyökin puolelle uskaltautuminen kannattaa aina ;)