sunnuntaina, syyskuuta 21, 2008

Kurpitsainen lammaspata

Itäisen Euroopan runsas ruokakulttuuri on kiehtonut minua jo jonkin aikaa, ja niinpä eteeni osunut Silvena Rowen Feasts - Food for sharing from Central and Eastern Europe oli varsinainen unelmien keittokirjalöytö. Kokeiltavia reseptejä löytyi heti monta.

Aloitin georgialaisesta lammaspadasta, joka sopii paitsi syksyyn, myös kuukauden ruokahaasteeseen: padasta kun löytyy runsain mitoin kurpitsaa. Makua keitokseen tuovat myös granaattiomena, paprika sekä korianteri.
























Lopputulos oli värikästä, täyteläistä ja täyttävää. Erityisesti pidin padan vaihtelevasta suutuntumasta: lampaan mureus, kurpitsan pehmeys ja rouskahtelevat granaattiomenan siemenet olivat mukava yhdistelmä. Olen itse niin suuri rouskuvien juttujen ystävä, etten epäröinyt laittaa pataan nimenomaan granaattiomenan siemeniä ja mehua, vaikka ohjeessa kehotetaan lisäämään pataan granaattiomenasiirappia. Jos jännittää sattumia, lienee siirappi tai silkka mehu fiksumpi valinta!

Alkuperäisessä ohjeessa neuvotaan käyttämään luutonta, kuutioitua lampaan lapaa. Itse käytin luullisia karitsanlapapaloja, joten padassa oli keittelyn jälkeen enemmän "perattavaa", vaikka luu toki toikin makua liemeen. Lienee mieltymyskysymys, kumman tavan valitsee.


Kurpitsainen, granaattiomenainen lammaspata (4 annosta)
(Pomegranate, Pumpkin and Lamb Stew)


2-3 rkl oliiviöljyä
600 g luullisia karitsanlapapaloja tai 1 keskikokoinen, luuton lampaanlapa kuutioituna
suolaa, pippuria
1 suuri sipuli viipaloituna
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 suuri punainen paprika paloiteltuna
1/2 tl juustokuminaa
hyppysellinen chilihiutaleita
3,5 dl lihalientä
3 rkl granaattiomenasiirappia tai esim. 1 granaattiomenan mehu ja siemenet
400 g talvikurpitsaa paloiteltuna pieniksi kuutioiksi
tuoretta korianteria hienonnettuna

*Kuumenna öljy suuressa, korkeareunaisessa pannussa ja lisää pannuun lihapalat. Kääntele lihapaloja niin, että ne saavat kauttaaltaan ruskean pinnan ja siirrä ne sitten sivuun odottamaan.
*Kuullota pannulla hetken aikaa sipulia, valkosipulia, paprikaa, juustokuminaa ja chilihiutaleita. Lisää sitten pannuun lihapalat, lihaliemi ja granaattiomena(siirappi). Kiehauta, madalla lämpöä ja aseta kansi pannuun. Anna kiehua hiljalleen matalalla lämmöllä noin tunnin ajan.
(*Kerää sivuun luunpalaset lihapaloista. Kypsästä lihasta ne irtoavat helposti.)
*Lisää kuutioitu kurpitsa ja keitä edelleen 20 minuutin ajan, kunnes kurpitsa on hyvin pehmeää ja lammas mureaa. Halutessasi voit keitellä pataa vielä kauemminkin - ei haittaa, vaikka kurpitsa muuttuu muhennokseksi.
*Koristele pata tuoreella korianterilla ja tarjoile tattarisuurimoiden tai riisin kanssa.

2 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Näyttää syötävän hyvältä.

Anna kirjoitti...

Kiitos!