lauantaina, elokuuta 16, 2008

Artun juhlasalaatti

Elokuun alussa vietettiin pikkuveljeni rippijuhlia, joihin minä olin tarjoutunut keittiöhengettäreksi. Kokemus olikin mieltäylentävä, sillä suunnittelemani menyy sai paljon kiitoksia. Harmi kyllä olin unohtanut kamerani kotiin, ja varakameroiden käytön suhteenkin olin liian juhlatohinassa muistaakseni koko kuva-asiaa... Onneksi edes joitakin mystisiä otoksia löytyi, vaikka puoliksi syödyt kuvat ovatkin melkoinen turn-off :D!

Tämä salaatti edusti pöydän "ruoka"-osiota, eli sen oli tarkoitus täyttää pitkämatkalaisten vatsat kera karjalanpiirakoiden ja munavoin. Lopulta pöydässä tosin oli kaikenlaista muutakin niin, etteivät salaattiannokset kovin isoiksi kasvaneet. Ohje on saanut inspistä alkukesäisen Kodin kuvalehden juhlaruokajutusta, ja olin puoliomaan lopputulokseeni aika tyytyväinen: salaatti oli näyttävää, kätevää koota ja näytti maistuvankin. Yleensä en tee pastasalaatteja, mutta legendaarisen Paolan pastasalaatin idea pestosta mehevöittäjänä on mielestäni toimiva. Tällaista teen toistekin!

Jättämällä pois pastan ja lisäämällä pähkinöitä salaatista saa ruokaisan tarjottavan keliaakikolle, vegaanisuus tai maidottomuus taas on parmesanin (sekä pestossa olevan juuston) päässä. Mikäli salaatin on tarkoitus olla todella ruokaisaa, kannattaa pastaa keittää koko pussi puolikkaan sijaan. Itse tein alunperin niin, mutta lopulta sitä jäikin sitten ihan liikaa kattilaan. Siksi ehdotan ohjeessa puolikasta pussia.


Hedelmäinen pastasalaatti (noin 50 juhlijalle, riippuen muiden tarjottavien määrästä)

reilu 1/2 pss (eli n. 300g) fusilli-kierrepastaa
reilu 1/2 prk (eli n. 100g) pestoa
n. 8-10 ruukkua/pussia erilaisia salaatteja (esim. frisee tai romaine), joista muutama ruukku rucolaa
3 kyssäkaalia
2-3 cantaloupe- eli verkkomelonia
1 kg tummia siemenettömiä viinirypäleitä
1/2 kg saksanpähkinöitä
parmesanjuustoa (esim. 1 kaupan valmispakkauspala)

*Seuraavilla ohjeilla voit aloittaa salaatin valmistelun hyvissä ajoin, esimerkiksi aikaisin juhla-aamuna. Mikäli teet salaattia pienemmän annoksen, voit koota kaikki ainekset suoraan salaattikulhoon.
*Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan juuri ja juuri kypsäksi. Valuta siivilässä ja sekoita sitten kulhossa vielä lämpimän pastan joukkoon pesto, anna jäähtyä. Pestoa saa olla reilustikin, sillä se on salaatin ainoa varsinainen "kastike".
*Huuhtele salaatinlehdet ja revi ne salaattiin sopivan kokoisiksi. Laita salaatinlehdet laakeaan astiaan, jonka pohjalla on kylmää vettä. Anna astian olla jääkaapissa.
*Kuori kyssäkaalit ja melonit, poista meloneista siemenet ja leikkaa meloni sekä kaali suupalankokoisiksi kuutioiksi. Huuhtele viinirypäleet. Sekoita kulhossa meloni- ja kyssäkaalikuutiot, viinirypäleet sekä jäähtynyt pestopasta.
*Veistä kuorimaveitsellä parmesanista pieneen kulhoon kasa juustolastuja.
*Kun juhlan aika on käsillä, ota esiin salaattipalapelin osaset sekä kaksi tarjoilukulhoa. Kokoa salaatit kulhoihin: kerroksittain revittyjä salaatinlehtiä ja hedelmä-pastasekoitusta. Kulhon täyttyessä lisää salaattiin vielä reilusti saksanpähkinöitä sekä parmesanlastuja. Tarjoilukulhot voivat olla melko pieniäkin, sillä juhlan aikana saat kätevästi koottua vuorollaan tyhjentyviin kulhoihin "palasista" uusia salaatteja sitä mukaa kuin tarve on. Näin pöydässä oleva salaatti on aina tuoretta ja kauniin näköistä.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kiitos Anna! juhlissa olleena täytyy sanoa että salaattisi on aivan loistavaa, ja se tulee löytymään myös isäni synttäreiden tarjoilupöydältä pienten lihapullien ja sämpylöiden kanssa.

ps. myös piirakka juhlissa oli aivan loistavaa :D

Anna kirjoitti...

Kiitos runsaista kiitoksista :D Tuo oli kyllä keittiöpuolenkin näkökulmasta kätevä tarjottava.

Piirakkapostaus on tulossa heti, kun saan lehden ja siinä olevan ohjeen käsiini kotoa: unohdin sen tietysti sinne!