maanantaina, elokuuta 04, 2008

Andorra: Trinxat

Matka Algeriasta Andorraan on ollut to-del-la pitkä. Googletin Andorra-reseptin valmiiksi jo pian edellisen aakkosmatkapostauksen jälkeen, ja ehkäpä juuri se oli syynä :D

Andorrahan on vuoristoinen minivaltio, jonka sijaitsee Ranskan ja Espanjan välissä. Mannermainen vuoristoisuus näkyy ruokakulttuurissa: perinteisesti Andorran alueella on syöty raskasta paimentolaisruokaa. Erityisesti porsas on ollut tyypillistä evästä, ja sitä on sitten höystetty tarjolla olevin vihanneksin.
Nykyisin Andorrassa syödään tietysti sitä samaa mitä globaalit eurooppalaiset muuallakin: aika lailla kaikenlaista. Juuria ei kuitenkaan tarvinnut möyhiä kovin kauaksi löytääkseen Sen Oikean Perinneruokalajin: tuota viittaa kantaa selvästi trinxat. Kyseessä on haudutetusta ja hienonnetusta savojinkaalista ja perunasta sekä siankyljestä tehty pannukakku, jota maustavat valkosipuli, suola ja mustapippuri. Tuo vaikutti olevan ainoa parissakin eri lähteessä mainittu ruokalaji; mm. lihapatoja ja sipulisalaattia tuli toki vastaan myös.

Täytyy myöntää, että viime kuukausien aikana moni houkuttelevampi resepti ajoi trinxat-suunnitelmien ohi. Itseasiassa pakastepizzatkin taisivat ajaa ohi. Vanhana kaalinpuputtajana en voi ymmärtää, mistä on kyse, mutta jostain syystä talvisen tylsänoloisesta trinxatista kasvoi minulle niin suuri mörkö, että lykkäsin ja lykkäsin sen tekoa erääseen kauniiseen kesäpäivään, jolloin viimein ostin raaka-aineet. Raaka-aineiden ostosta kokkaushetkeen aikaa kului vielä niin paljon, etten lopulta uskaltanut kuin hieman maistaa lopputulosta. Väittäisin kuitenkin andorralaisten perinneherkun olevan hyvin hauduteltuna (ja hyvistä raaka-aineista tehtynä) varmasti maittava ja täyttävä (talvi)herkku.

4 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Mitä, onko sinulla menossa aakkosten järjestyksessä maat, joiden perinneruokia teet. Käsitinkö oikein.
Jos niin minunkin pitäisi aloittaa A:sta.
Kiva idea tutkailla eri maiden ruokakulttuuria.
Ilmeisesti tuo kaaliruoka oli hyvää, mutta oliko tuo siankylki (saksalaisetn herkkua) tuhtia vaiko sopivasti kaalen keveyteen uppoavaa.

Anna kirjoitti...

Juu on! Viides siis jo menossa ;) En etsi erityisesti perinneruokia, mutta varsinkin eurooppalaisista maista sitä nyt tietysti yrittää löytää jotain alkukantaisempaa kuin Bic Macin.

Kaaliruoka olisi ollut varmasti hyvää, jos en olisi tehnyt sitä jo oikeastaan pilaantuneista aineksista :D Mutta kun oli pakko päästä matkalla eteenpäin! Siankylkeä/pekonia/kinkkua voi käyttää haluamansa määrän, ja keveyttä siten säädellä. Se kyllä uppoaa hyvin kaalin joukkoon, mutta yhdistelmänä haudutettu kaali+ keitetty peruna+sika on kyllä melko tuhti! Tykkään itse ehkä hieman erityyppisistä ruoista, tai sitten haudutetusta kaalista ihan sellaisenaan. Mutta makuasioitahan nämä toki ovat!

Veera kirjoitti...

Tää aakkosmaat on vaan niin mainio keksintö. Jään odottamaan seuraavaa suurella mielenkiinnolla.

Anonyymi kirjoitti...

moi