maanantaina, kesäkuuta 09, 2008

Tosi herkkä kuusenkerkkä

Reilu viikko sitten seikkailimme taajamamaastossa, mikä on näin kantakaupungin asukille mukavaa vaihtelua. Koska elämäni on ollut viime aikoina melko ruokaviritteistä, aiheutti vastaan tullut kuusi välittömän ruokainspiraation. Siinä oli nimittäin vielä kauniin vihreitä ja pehmeitä kuusenkerkkiä, ja mieleeni nousi hämärä muisto joskus pienenä maistetusta kuusenkerkkä-juustokakusta.

Kuusenkerkät ovat oikeasti hyviä, uskokaa tai älkää! Niissä on hieman marjainen, mehukas maku. Useimmiten niistä kai keitellään siirappia tai niitä käytetään sellaisenaan: käyttövinkkejä löydätte mm. täältä tai täältä. Ainakin eteläisemmässä Suomessa taitaa nyt (tai ainakin pian) jo olla vähän myöhäistä maistella kerkkiä, mutta ensi vuonna osaakin sitten olla ajoissa liikkeellä.
Kakun tekoon lähdin melkoisella intuitiolla, joten laitoin kerkkiä kehiin aika varovasti, noin kourallisen. Kun vielä valitsin hyydykekakun massaan vaahdotettavan vaniljakastikkeen ja pohjaan aromikkaat digestive-keksit, oli lopputulos vähän turhan vaniljainen, eivätkä kerkät maistuneet oikeastaan lainkaan. Niitä voi siis laittaa mukaan todella rohkeasti, ja vaniljakastikkeen vaihtaa vaikkapa tavalliseen kermaan. Miedoksi pohjaksi voisi sopia myös valmis sokerikakkupohja.

Ohje oli tavallinen, hyydytetty juustokakku: purkillinen vaniljakastiketta vaahdotettuna, 200g tuorejuustoa, sokeria, makuaineet sekä sitruunamehua + 6 liivatetta. Hyvää siitä tuli, vaikka kerkkäpuoli vaatiikin vielä pientä korostusta.

(Mansikat eivät liity kakkuun mitenkään. Ne ovat puhdasta hämäystä ;))

5 kommenttia:

Sammakko kirjoitti...

Kuusenkerkkiä on monena vuonna pitänyt kokeilla, mutta koskaan en (muka) ehdi. Nytkin ne taitavat olla jo liian isoja. Muistan joskus syöneeni kuusenkerkkäkarkkeja, ne olivat hyviä. Tämä kakkuohje pitää painaa mieleen ensi vuotta varten!

Jams kirjoitti...

Miten tämän joka vuosi unohtaa ja muistaa sitten kun on liian myöhäistä?

Matleena kirjoitti...

Ai perhana. Nyt vasta muistin, että mun oli tarkoitus tehdä kuusenkerkkäsiirappia ja -voita. Pitääkö tässä tosiaan odottaa vuosi, ennen kuin on seuraava mahdollisuus... :(

Anna kirjoitti...

Ensi vuonna pitää minunkin muistaa tämä asia ajoissa - jää sitten paremmin aikaa tuotekehityksellekin ;)!

Polkkapossu kirjoitti...

Kerkkäsiirappi tehty, onhan se vaivan arvoinen. Siis pari vuotta sitten. Kämppä haisee keittovaiheen jälkeen erittäin mielenkiintoiselta. Siirappia laitoin sitten kuusenkerkkäjäädykkeeseen, jota mutustettiin mustikkakastikkeen kanssa.