keskiviikkona, maaliskuuta 19, 2008

Valloittava pesto

Basilikalla ja parmesanilla on selvästi yhteys ylisanojen käyttöön. Juuri kun pääsin hehkuttamasta katkarapupastaa, jossa molemmat olivat edustettuina, voisin jatkaa toteamalla että kotitekoinen pesto saattaisi olla se ruokalaji, johon päätyisin, jos pitäisi valita yksi ruoka jota söisi maailman loppuun asti. (Mikä sivulause-sivulausehirviö - mutta tajusitte idean.)

Niin herkullisia kuin kaupan purkkipestotkin ovat, on kotipestossa kyse aivan eri asiasta. Omassani eroa Reiskaan tai Pirkkaan teki paitsi tuore maku, myös rouhea rakenne. Monitoimikone olisi varmasti loistoväline peston tekoon, mutta pelkän keittiöveitsen ja leikkuulaudan käyttö on jotenkin meditatiivista. (Ja tiskiä säästävää. Ja käytännöllistä, mikäli ei omista monitoimikonetta.)

Ohje on Marttojen mainiosta Penninvenyttäjän keittokirjasta (vaikka väittäisin kyllä että mitään halpaa tavaraa tämä ei ole). Paahdoin pinjansiemenet, käyttelin keittiöveistä ja tein puolikkaan annoksen, mutta muuten noudatin allaolevaa alkuperäistä reseptiä. Kokeilkaa, jos ette ole sitä jo tehneet!
























Pesto

1/2 dl pinjansiemeniä
2 valkosipulinkynttä
mustapippuria, suolaa
2 ruukkua tuoretta basilikaa
50 g parmesaanijuustoa
1 dl oliiviöljyä

*Hienonna pinjansiemenet ja valkosipulinkynnet monitoimikoneessa. Lisää vähitellen mustapippuri, suola ja basilikanlehdet. Lisää joukkoon raastettu juusto. Lisää lopuksi oliiviöljy ja sekoita tasaiseksi.
*Jos haluat ohuemman kastikkeen, lisää oliiviöljyä.

8 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Onko kaupan pestoissa parmesaania? Mulle on kehittymässä/kehittynyt joku ongelma sitä juustoa kohtaan, kun pelkkä ajatuskin ällöttä, ellei puhuta pastasta. Pestollekkaan en ole ikinä lämmennyt, mutta tuo tuore ja omatekemä kuulostaa (ja NÄYTTÄÄ!) kyllä paremmalta, kuin kaupan valikoimat. Täytyy kokeilla tätä joskus (miinus parmesaani)!

Veera kirjoitti...

Mulla on kuules kaapissa monitoimikone Philips, johon kuuluu se perusosa ties kuinka monella terällä ja leikkurilla, sitruspuristin ja tehosekoitin, ja jolla en tee yhtikäs mitään.
Jostain syystä olen muuttanutkin tuon Philipsin kanssa jo pari kertaa, enkä ole raaskinut siitä luopua. Mutta aika taitaa olla luopumiselle kypsa, joten tuu hakeen pois.
Jos kelpaa. Vehje ei ole ihan uusi, mutta sitäkin vähemmän käytetty ja ihan toimiva.
Mulla on toinen samanhenkinen, suuri rakkauteni Ken Kenwood, jossa on hilavitkutina joka lähtöön, joten tän toisen saat noutohintaan.

Anonyymi kirjoitti...

Kotona tehty pesto on ihan omaa luokkaansa, totta ! Minä en ole kaupan pestoja ostanut kertaakaan sen jälkeen, kun tajusin, miten helposti voi tehdä itse...

Hanna Takala kirjoitti...

On ollut jo pidemmän aikaa niin, ettei pesto ole oikein maistunut, itseasiassa tämä on jo toinen kerta tänään kun kirjoittelen asiasta. Mutta tuo näyttää ihan tajuttoman herkulliselta.

Tusla kirjoitti...

En ole varmaan koskaan edes maistanut kaupan pestoa, koska en voi syödä pähkinöitä. Ilmeisesti en ole jäänyt mistään kovin suureta paitsi, itse tehty on niin hyvää ja helppoa. Vihreä väri tuossa kuvassasi piristää!

Anna kirjoitti...

Kiitos runsaista kommenteista kaikille! Hurjan kivaa :)

Mari: Taitaa niissä olla. Pesto varmasti onnistuu ilmankin, mutta kannattaa tietty myös kokeilla erilaisia juustovaihtoehtoja. Mulla esimerkiksi oli palvelutiskin halvinta, jotain emmental-goes-parmesan- tyyppistä, joka oli vähän erilaista kuin moni muu parmesan ja ainakin ihan eri maata kuin pussimuru. Kokeile kera tai ilman ja raportoi sit! :)

Veera: Oho mikä tarjous! Tosiaankin kiinnostaa. Pitää kuitenkin nähdä esim. et minkä kokoinen laitos se on, mahtuuko se mulla mihinkään, joten jos katsoisin sitä seuraavan kerran kun tuun käymään teillä? Kiitti! (Tunnustan: Luin tän kommentin illalla kiireessä ja näin siitä koneesta jo untakin :DD Ei unilleen voi mitään!)

Eriqou, Jams ja Tusla: Tosiaan, itse tehtyä maistettuaan tajuaa että ero kaupan pestoon on kyllä huima. Toki kaupan (ja "kaupan") pestoissakin on eroja: jostain hallin herkkukaupasta saattaa saada autenttista "kotipestoa" irtomyyntinä, kun taas marketin halvin vaihtoehto maistuu lähinnä kitkerälle ja rasvaiselle.

Anonyymi kirjoitti...

Pesto on ihanaa! Punaista pestoa olen useamman kerran tehnyt itse, mutta vihreää olen syönyt vain kaupan. Kokeilulistalla kyllä sekin. :)

Anna kirjoitti...

Mun taas on pitänyt kokeilla monesti punaista pestoa! Tykkään aurinkokuivatuista tomaateista tosi paljon.