Tuiskun ja tuulen keskellä mieli tahtoo joskus herkkuja, jotka lapsuudessa tekivät suuren vaikutuksen. Tämä keitto on sellainen. Pikku-nirppanokkana nääs vierastin keitoissa kaikkea "epämääräistä", eli pienenpieniä sipulinpaloja, outoja juureskuutioita sekä laajaa valikoimaa yrttimausteita. Kerran olin hoidettavana sukulaisperheessä, ja siellä tarjottiin jotain aivan uskomatonta - jauhelihakeittoa, jossa oli lihan lisäksi vain perunaa, isoja sipulilohkoja ja herne-maissi-paprikaa! Tuon järisyttävän kokemuksen jälkeen jauhelihakeittoon on ollut olemassa vain yksi resepti.
Jauhelihakeitto (3-4 annosta)
1 l vettä + lihaliemikuutio
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
5 perunaa
250g sika-nautajauhelihaa (osta se lihatiskistä!)
ripaus suolaa, pippuria ja paprikajauhetta
1 pss herne-maissi-paprikaa
(tarvittaessa merisuolaa)
*Kiehauta vesi kattilassa, lisää liemikuutio. Pilko sipulit lohkoiksi, viipaloi valkosipulit, lisää kattilaan. Kuori ja paloittele perunat, lisää kattilaan. Anna kiehua hiljalleen.
*Ruskista jauheliha pannulla. Jätä liha melko kokkareiseksi. Mausta suolalla, pippurilla ja paprikajauheella.
*Kun perunat ovat lähes kypsiä, lisää jauheliha ja anna kiehua hetki. Lisää sitten he-ma-pa, anna kiehua hiljalleen vielä pari minuuttia. Maista, lisää tarvittaessa suolaa.
2 kommenttia:
Hemapa on retroa! :) Meilläkin nirppailtiin kakruina sipulin kanssa. Äiti raastoi sipulit jauhelihataikinaan... Ja niin meni sipulit ihan mukisematta alas.
Niin onkin! On varmasti aika paljon pakastevihannesvalikoima laajentunut niistä ajoista kun hemapa tuli kauppoihin :)
Lähetä kommentti