Oluen pataominaisuuksista on viime aikoina nautiskeltu parissakin blogissa. Itselläni on ollut pitkään tekolistalla Joanna Farrow:n Maailman parhaat kastikkeet- kirjasta löytämäni olut-sipulikastike. Nyt viimeinkin intouduin, kun pari bratwurstiakin odotteli kastiketta seurakseen. En jostain syystä keksinyt paahtaa sipuleita kovin ruskeiksi missään vaiheessa, vaikka ohje korosti sitä kahteen kertaan, joten väristä ja mausta uupui hieman paahteisuutta. Ilman vertailukohtaa olisin kuitenkin ollut asiasta onnellisen tietämätön, sillä hyvää tästä tuli!
Olut-sipulikastike (4 annosta)
25g voita + 1 rkl kasviöljyä (korvasin lorauksella kasvirasvasekoitetta)
muutamia oksallisia timjamin lehtiä (1 tl kuivattua timjamia)
8 salvian lehteä revittynä (tai useampi pieni)
1/2 kg sipulia pilkottuna
1 tl taloussokeria
2 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl vehnäjauhoja
1 1/2 dl vahvaa lihalientä (kuutiosta, jos ei muuten)
3 dl olutta (esim. Karhu käy hyvin)
suolaa ja pippuria
*Pane paksupohjaiseen kasariin rasva(, sulata). Lisää kasariin timjami, salvia, sipuli ja sokeri. Anna hautua miedolla lämmöllä n. 15 min, kunnes sipuli on pehmeää ja kullanruskeaa. Sekoittele silloin tällöin.
*Lisää valkosipuli. Lisää lämpöä ja paista seosta ilman kantta noin 3 min, kunnes seos on kullanruskeaa. Lisää jauhot ja sekoittele noin minuutin ajan.
*Lisää liemi ja olut sekä ripaus suolaa ja pippuria. Kuumenna kiehuvaksi, vähennä lämpöä ja keitä miedolla lämmöllä noin 5 minuuttia, kunnes kastike on kiiltävää ja hiukan sakeaa. Mausta maun mukaan suolalla ja pippurilla. Tarjoa kuumana esim. bratwurstien ja perunan kanssa.
4 kommenttia:
Tämä on varmasti hyvää! Mun blogissakin olut-juustokuorrutteiset lämpimät voileivät! Oluen käyttö taitaa olla suosittua siis! ;)
Kävinkin kurkkaamassa tekemiäsi voileipiä. Tosi hauska idea, ei tulisi ekana mieleen laittaa olutta lämppäreihin!
Hei jees siistiä. Talvi kun tulee voi olutta maistella muussakin yhteydessä kuin terassilla.
Ja tässä muodossa oluesta tulee ihan uusia makuja esiin! Olisikin jännää alkaa testailla erilaisia oluita ruoanlaitossa ja vertailla niiden ominaisuuksia... Mitähän tästä sanoisi joku vakava olutharrastaja :D
Lähetä kommentti