tiistaina, maaliskuuta 09, 2010

Sitruunainen tonnikalapiiras

Olen viime päivinä ihmetellyt ihan oman itseni kanssa sellaista ihmeellistä asiaa, että blogattavaa ei vaan ole ollut. Siis vaikka että blogi sinänsä kutsuisikin, niin jääkaappi ja makunystyrät kutsuvat tekemään kaikkea tavallistakin tavallisempaa tai jo blogattua: lasagnea, porkkanasoppaa, pizzaa, tonnikalapastaa, leipäkoneleipää, bulgur-paellaa, lisää tonnikalapastaa...

...ja niinpä tämän piirakan ohjekin muina muunnelmina löytyy jo blogista. Yritin sentään tehdä täytteen jostain muusta kun tonnikalasta, siitakesienistä nääs, mutta kun mokomat olivat lähikaupasta loppu niin oli tyytyminen tuohon viime kuukausien outolempeen. Reilu sitruunan käyttö raikasti kokonaisuuden, joten lopputulos oli aika hyvä! Haastan teidät paremmilla lähikaupoilla varustetut kuitenkin kokeilemaan täytettä kombolla purjo+siitakesieni+vuohenjuusto. Niin vahvasti se oli mielessäin.























Sitruunainen tonnikalapiiras

Pohja:
100 g voita
2 1/2 dl jauhoja
1/2 dl kaurahiutaleita
1/2 dl kylmää vettä

Täyte:
1 purjo puhdistettuna ja hienonnettuna
tilkka öljyä
1 tlk tonnikalaa
2 dl ruokakermaa / ranskankermaa
3 kananmunaa
2-3 rkl sitruunamehua
mustapippuria ja merisuolaa myllystä
pehmeää vuohenjuustoa (n. 100 g)
(sitruunaviipaleita)

*Nypi taikinan ainekset kulhossa sekaisin, taputtele voideltuun vuokaan ja anna vuoan levätä kylmässä sillä välin kun valmistat täytteen.
*Käytä purjosilppua kuumassa öljyssä pannulla sen verran, että purjo juuri ja juuri pehmenee mutta pysyy vielä raikkaana.
*Sekoita kulhossa purjo, tonnikala, kerma. kananmunat, sitruunamehu ja mausteet. Kaada seos piiraspohjalle.
*Murusta pinnalle pehmeää vuohenjuustoa, asettele halutessasi päälle vielä sitruunaviipaleita. Paista 200°C:ssa uunin keskitasossa noin 30-40 minuuttia.

p.s. Olenko ainoa, jonka mielestä tämä postaus kertoo pelottavissa määrin siitä, että elän tällä hetkellä 90-luvulla? Leipäkone, paellaa ja tonnikalaa x 3? Bloggaanko seuraavaksi tex-mex-illan?!

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Tämä postauksesi yhdessä lähimarketin juustoalennuksen kanssa taisitte juuri innoittaa minut piirakoimaan! Blogisi on sitten hauskaa luettavaa, ja kasvissyöjällekin löytyy mukavasti reseptejä =)

Anna kirjoitti...

Kiitos, kivaa kuulla! :) Välillä tosin tuntuu, että kasvispainotteinen identiteettini on koetuksella, kun saa koko ajan naputtaa tageihin makkaraa, lihaa, kalaa jne... Mut onhan moni näistä ohjeista sellaisia, joissa juuri vaikkapa tonnikalan voi vaihtaa sieniin tai pekonisiivut jättää pois.

Jytis kirjoitti...

Hehee, welcome to 90's! Mun on varmaan pakko tarttua tuohon siitakesieni-haasteeseen, niin hyvältä kuulostaa.

Anna kirjoitti...

Näinpä! Ja kivaa jos tartut siitakkeisiin nyt kun mun kauppareissut meni vähän puihin :)

Manna kirjoitti...

Onneksi muistin tämän piiraasi, tosin pyhäpäivän kunniaksi purjo vaihtui vaaleaan kesäkurpitsaan ja vuohenjuusto mietoon manchegoon, mutta, mutta.... Lämmin maistiainen saa kuolaamaan iltaa odotellessa.

Aikamatkailuhan on mukavaa ;)

Anna kirjoitti...

Jee, ja variointihan sopii tähän piiraaseen vallan ominaisluonteisesti! :)

Keittiöt on todellisia aikakoneita parhaimmillaan, juu!