sunnuntaina, heinäkuuta 27, 2008

Piilokuvassa villi pulla

Näin jossakin blogissa (pahoittelen, en muista missä...) blogatun vaniljaista marjapitkoa Yhteishyvän ohjeella. Sain jostain kumman galaksista mahti-idean pitkon vääntämisestä korvapuustien muotoon: tekisin siis pullakierteitä, joissa olisi erillään sekä vanilja- että marjahillokierre. Olin kuningasideastani niin tohkeissani että leipomiseen soveltuvaa vapaapäivää oli miltei mahdottoman vaikea odottaa.

Taikina oli todella helppotekoinen ja helposti käsiteltävä - tuon ohjeen ainemäärillä teen satunnaiset pullani jatkossakin! Vaniljakreemin tein pussivaniljakastikkeesta, jossa jauhe vain vispataan kylmään nesteeseen, ja tuloksena on leipomiseen soveltuva soosi. Marja-asiaa ajoi halpispuolukkahillo. Jaoin taikinan kahteen osaan, jotka leivoin levyiksi. Ensimmäiselle levitin vaniljakastikkeen, laitoin päälle toisen levyn, levitin sen päälle puolukkahillon, rullasin. Onnistumisen ainekset olivat siis kasassa, mutta...






















...kuten kuva kertoo, niin taikina- kuin täytekerroksetkin olivat toivottoman paksuja. Kun täyte oli vielä hyvin liukasta, lopputuloksena oli epämääräinen taikinamöykky, joka tursuili kaikenlaista ja joka suuntaan. Pellille päätyi epätoivoisia paloja tuosta möykystä, ja lopputulos oli samaa rataa. Hyvältä ne kyllä maistuivat! Meheviltä, ja juuri sopivan makeilta, vaikka vielä tein taikinan ja kreemin veteen maidon sijaan. Alkuperäinen resepti on siis ehdottoman käyttökelpoinen, ja aion vielä jatkaa puustikokeiluja ohuempaan, tiiviimpään tyyliin.


















Tässä vielä oheen alkuperäinen ohje Ruokamaailmasta:

Marjapitko (2 kpl)

Pullataikina:
2,5 dl maitoa
25 g hiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
0,5 tl suolaa
1 tl kardemummaa
1 dl sokeria
puolikas kananmuna
7 dl vehnäjauhoja
1 dl juoksevaa margariinia

Voiteluun:
puolikas kananmuna

Hillotäyte:
1 dl vadelma- tai mustikkamarmeladia (itse käytin paistonkestävää puolukkahilloa)

Vaniljatäyte:
1 pss vaniljakastikeaineksia
3 dl maitoa (tai 2,5 dl)

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen maitoon, lisää suola, kardemumma, sokeri ja puoli kananmunaa. Lisää suurin osa vehnäjauhoista hyvin sekoittaen. Lisää juokseva margariini ja loput jauhoista. Alusta taikina käsin tai yleiskoneella, kunnes se irtoaa kulhon reunoista. Kohota noin kaksinkertaiseksi leivinliinan alla lämpimässä paikassa. Valmista täytettä varten vaniljakastikeaineksista kiisseli. Mittaa kiisselijauheen joukkoon 1/2 dl enemmän maitoa, kuin pakkauksen ohjeessa, jotta täyte ei kuivu paistettaessa. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli palat jauhotetulla alustalla levyiksi. Levitä levyn keskikohtaan marjamarmeladia ja viereen vaniljakiisseliä. Taita reunat ja kohota peitettynä pellillä leivinpaperin päällä. Voitele kohonnut pulla kananmunalla ja paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Lisää pinnalle tuoreita marjoja.


2 kommenttia:

arleena kirjoitti...

Tuohan on kokeilemisen arvoinen pulla/viineri/korvapuusti tai kierre.
Täytyy kehitellä molemmat täytteet samalle levylle.
Ajattelee
Kotona-blogista arleena

Anna kirjoitti...

Ruokakokeiluissa on kyllä hauskaa se, että vaikka suunnitelma epäonnistuisi täysin, se ei lannista sillä syyt voi usein nähdä jo tekovaiheessa! Mäkin aion vielä kehitellä tätä. Puolukka-vanilja oli joka tapauksessa tosi kiva yhdistelmä.