keskiviikkona, helmikuuta 25, 2009

Rannarit, ranut vai ranskikset?

Itse tehdyt ranskalaiset ovat äärimmäisen yksinkertainen juttu, mutta yksinkertainen ei tässä tapauksessa tarkoita itsestäänselvyyttä. Sen verran paljon pakasterannareita suomalaistenkin sisuksiin tilastollisesti uppoaa. Pakasteranskalaisista syntyy helppouden illuusio, joka sai minutkin pohtimaan tuntikaupalla, menisinkö kauppaan ostamaan perunoita vai ranskispussin. Käytettyäni jo pohdintaan tunteja, tulin siihen tulokseen että ehkäpä viisi minuuttia lisää ruoanvalmistusaikaa ei ole iso juttu ;)

Ranskalaisia tulee syötyä tosi harvoin, joten nyt uppouduinkin fiilistelemään einesproblematiikkaa oikein kunnolla. Ketään ei yllättäne listani itse tehtyjen ranskalaisten eduista, mutta mielen virkistykseksi:
1) kokonaiset perunat ovat edullisempia kuin pussi pakasteesta
2) ranskissatsi on itse tehtynäkin valmis alle puolen tunnin, eikä valmistus tosiaankaan vaadi erikoistaitoja
3) perunan ravintoaineet pysyvät paremmin tallella kun potaatti on tuore ja jättänyt tehtaan linjastot väliin
4) öljyn laadusta saa vastata itse - palmuöljyä ei siis tarvitse napaansa pistellä
5) maku on aivan omaa luokkaansa ja rapea perunankuori tuo makuelämykseen ihan uuden tason
6)itse tehtyjä ranskalaisia voi nimittää tyylikkäästi vaikkapa maalaisperunoiksi - pakasteranskisten kohdalla en ehkä tekisi samaa.
























Ranskanperunat
(1 pellillinen/500 g)
3 suurta pitkänomaista perunaa
1 rkl öljyä (jos lisäät öljyä enemmän, lopputulos on rapeampi)
paprikajauhetta, mustapippuria tai muita haluamiasi mausteita
merisuolaa

*Pese perunat huolellisesti, mutta älä kuori niitä. Suikaloi perunat ranskanperunanomaisiksi kapeiksi lankuiksi. Sekoita pienessä kulhossa tasaisesti ranskalaiset, öljy ja mausteet. Levitä leivinpaperoidulle uunipellille.
*Paista 250°C:ssa n. 15-20 minuuttia, halutessasi voit käännellä ranskalaisia välillä. Valmiit ranskalaiset ovat saaneet hieman kullanruskeaa väriä ja rapean pinnan. Ripottele lopuksi valmiiden ranskalaisten pinnalle merisuolaa.

11 kommenttia:

Liina kirjoitti...

NYT LOPPU KARPPAUS!

:D

kiitti vaan :D

Martina kirjoitti...

Jes, nyt mä tiedän mitä perunaa meillä syödään viikonloppuna! Ranskalaisia olinkin hieman jo miettinyt, mutta en ihan periaatteesta halua ostaa valmista ranskispussia. Teen siis itse, kiitos tämän oivalluksen aiheuttamisesta. :)

Anelma kirjoitti...

Ihanaa, perunaa, namsk! kotitekoisten lohkoperunoiden teko on ollut mielessä jo pitkään ja nyt ne on tehtävä. Himo on kasvanut jo niin suureksi ;)!

Anonyymi kirjoitti...

Tätä oli pakko kokeilla heti! :) Suikaloin osan ranskiksista bataatista, nekin oli tosi hyviä. Näiden kera oli isältä saatua savukuhaa, namsnams :)

Anna kirjoitti...

Liina: Hahaa, oot joutunut ovelan shalaliiton verkkoon ;)

Martina: Mukavaa että postaus inspiroi! Itsekin olin eilen ihan fiiliksissä keksittyäni tällaisten itsetehtyjen ranskisten hienouden.

Anelma: Lohkoperunahimo on onneksi halpaakin halvempi ja vielä helpompi toteuttaa...

Reetta: Kiva kuulla! Ja savukuha & bataatti on varmasti mahtava suolaisen ja makean yhdistelmä.

Martina kirjoitti...

Hahaa, tuunpas taas häiritsemään sua, tällä kertaa aamupalahaasteen merkeissä, joka löytyy blogistani.

P.S. Perunat ranskalaisia varten on jo ostettu. Löysin sopivan pitkulaisia ja isoja, niin sujuu tuo pilkkominen helpommin.

Anonyymi kirjoitti...

Nam :)

Anna kirjoitti...

Martina: Haaste noteerattu, koitan kuvailla aamupuurojani! :)

Noora: Niinpä!

Aurinkotuuli kirjoitti...

Vinks vinks, pieni loraus hunajaa tai siirappia, siitäkin saa mukavasti rapsakkaa paistopintaa sekä tietysti hiukan makuakin!

Anna kirjoitti...

Aurinkotuuli: Totta muuten, pitääkin muistaa seuraavalla kerralla!

Ari Makela kirjoitti...

Sen jälkeen kun blogasin Fish & Chipsistä en ole kertaakaan ostanut pussiranskalaisia. Ero on vain niin valtava, että pussiversiota tulee vain paha mieli.

Mä olen tehnyt perinteiseen tapaan kahteen kertaan uppopaistamalla, mutta tuota sinunkin tapaasi pitää kokeilla.

Minäkin olen ajatellut kokeilla bataattiversiota, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi.

Hunaja tai siirappi sen sijaan ei ole tullut mieleeni, mutta mielenkiintoinen idea.