perjantaina, joulukuuta 19, 2008

Savulohi-puolukkamousse

Todettakoon aivan alkajaisiksi, että savulohi-puolukkamousse on oikeastaan hyydyke, jotka nyt vain haluaa kätkeytyä mousse-nimen taakse. Annettakoon se kuitenkin anteeksi, sillä kyseessä on harvinaisen kuohkea, täyteläinen ja pehmeä muoto lohelle. Puolukat tulivat kehiin joulukuun ruokahaasteen innostamana, siis tuomaan täyteläisen tasaiseen makumaailmaan raikkautta. Raikkautta happamissa marjoissa saattaa joidenkin makuun olla liikaakin, joten pakastepuolukoita voi esimerkiksi kiehauttaa pienessä määrässä sokerilientä ennen moussemassaan lisäämistä.
























Nimi- ja muotoseikat sikseen: tämä lohen, kerman ja vähän puolukankin yhdistelmä on tietysti ennen kaikkea luonteva vieras joulupöytään! Se sopii kaveriksi niin saaristolaisleivälle kuin keitetyille perunoillekin (joista jälkimmäiset muuten ovat salainen jouluherkkuni - syön jouluna keitettyjä perunoita ihan kaiken kanssa), miksei myös muille joulupöydän tarjottaville.

Puolukattoman perusmoussen ohje on alunperin sukulaistädiltäni Taimilta, jonka keittotaitoa suuresti ihailen. Kiitos Taimi tästäkin inspiraatiosta!
























Savulohi-puolukkamousse
(2-3 nälkäiselle tai alkupalapöytään useammalle)

300 g lämminsavulohta
ripaus valkopippuria
2 dl kuohukermaa
3 liivatelehteä
1/2 dl vahvaa kalalientä
puolukoita
(vettä+sokeria)
koristeluun tilliä ja puolukoita

*Aseta liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
*Poista lämminsavulohesta ruodot ja nahka. Jauha savulohi monitoimikoneessa mahdollisimman hienojakoiseksi, mausta ripauksella valkopippuria.
*Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita hienonnettu lohi varovasti, mutta tasaisesti kermavaahdon joukkoon.
*Kuumenna kalaliemi höyryäväksi ja liuota siihen lionneet liivatelehdet. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos lohi-kermamassan joukkoon varovasti sekoittaen.
(*Kiehauta puolukat halutessasi sokeri-vesiseoksessa.)
*Vuoraa pieni vuoka kelmulla tai kastele se kylmällä vedellä. Levitä vuokaan ensin puolet lohi-kermaseoksesta, sitten väljä kerros puolukoita ja lopulta loput seoksesta. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
*Kumoa mousse-hyydyke seuraavana päivänä varovaisesti tarjoilulautaselle ja koristele tillitupsuilla sekä puolukoilla jouluisaksi.
*Voit valmistaa moussen myös ilman puolukoita, esimerkiksi kylmäsavulohiruusukkeilla koristellen.

21 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

oi kun näyttää suussasulavalta moussesi, mutta myös raikkaalta puolukoiden ansiosta. menis varmaan turhankin hyvin saaristolaisleivän kanssa...

onnea kisaan Anna!

Satu kirjoitti...

Kuulostaa ja näyttää tosi, tosi hyvältä! Pääsisinpä käsiksi tohon mousseen..:-D Onnea kisaan!

Ari Makela kirjoitti...

Puolukat ovat minun makuuni hieman liian happamia, mutta tätä voisi kyllä kokeilla.

Jael kirjoitti...

Ihanalta kuulostava lohimousse:-) Onnea kisaan!

Anna kirjoitti...

Kiitoksia kommenteista!
Itse tykkään tosi happamistakin mauista, joten puolukat toimivat mukana, mutta esimerkiksi tiraus sitruunamehua on toinen vaihtoehto ja toimii joka makuun :)

Anonyymi kirjoitti...

Herkullisen näköinen mousse! Nään jo itseni levittelemässä tuota ruisleivän päälle ... huoh..

Anonyymi kirjoitti...

Oli niin hyvän kuuloinen resepti, että tein eilen moussen hyytymään. Tänään pitäisi päästä maistamaan. Ihan mielenkiintoista nähdä/maistaa miten puolukka ja savulohi maistuu moussessa.

Anna kirjoitti...

Rossana: Mäkin tykkäsin tästä leivän päällä!

Linda: Voi miten kivaa että inspiroi kokeilemaan :) Toivottavasti puolukat ei ole liian happamia sun makuun!

Pahalapsi kirjoitti...

Kylläpä onkin herkullisen näköinen moussekakku! Tosi kiva idea yhdistää kalaa ja puolukoita.

Anonyymi kirjoitti...

Onpas herkulliselta kuulostava ja näyttävä mousse. Tämä on laitettava kokeiltavien listalle.

Jael kirjoitti...

Paljon onnea ruokahaastevoitolle! Jään odottelemaan mitä keksit seuraavan ruokahaasteeksi...

Ari Makela kirjoitti...

Äijäruokala onnittelee voitosta.

Tammikuun haaste ei liene äijäruokaa :)

Satu kirjoitti...

Onnittelut haastekisan voitosta! Mäkin odottelen tulevaa haastetta, jos vaikka Tamarinditaivaskin malttaisi osallistua...

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista ja onnitteluista! Tammikuun haaste on jo mietinnässä... :)

Meri, Helsinki kirjoitti...

Congrats! Arvasin et voitat ja äänestin sua kans :-)

t. fani

Anonyymi kirjoitti...

Paljon onnea voitosta!! Toivottavasti ehdin osallistua tammihaasteeseen.

Anonyymi kirjoitti...

Paljon onnea haastekisan upeasta voitosta!

Anonyymi kirjoitti...

Mahtavat onnittelut ansaitusta voitosta! Täällä jo innokkaana odotellaan mitä tuleman pitää :)

Anna kirjoitti...

Kiitoksia :)! Koitan postailla uuden haasteen ilmestymään pian...

Ketturouva kirjoitti...

Onnittelut voittajalle! Mousse vaikuttaa herkulliselta ja kylmäsavulohi on herkkua, uskaltautuisinkohan kokeilemaan valmistusta... mulla on tapana epäonnistua liivatteen kanssa.

Anna kirjoitti...

Ketturouva: Kokeile ihmeessä! Liivate on tässä oikeastaan vain tukemassa moussen omaa, jo valmiiksi melko pysyvää rakennetta. Ei haittaa, vaikka mousse jäisikin "liian" pehmeäksi jostain kohtaa, pitää se muotonsa suurinpiirtein silti. Voithan myös tehdä mousse-nimen mukaisesti pelkkää lämminsavulohi-"vaahtoa".