Todettakoon aivan alkajaisiksi, että savulohi-puolukkamousse on oikeastaan hyydyke, jotka nyt vain haluaa kätkeytyä mousse-nimen taakse. Annettakoon se kuitenkin anteeksi, sillä kyseessä on harvinaisen kuohkea, täyteläinen ja pehmeä muoto lohelle. Puolukat tulivat kehiin joulukuun ruokahaasteen innostamana, siis tuomaan täyteläisen tasaiseen makumaailmaan raikkautta. Raikkautta happamissa marjoissa saattaa joidenkin makuun olla liikaakin, joten pakastepuolukoita voi esimerkiksi kiehauttaa pienessä määrässä sokerilientä ennen moussemassaan lisäämistä.
Nimi- ja muotoseikat sikseen: tämä lohen, kerman ja vähän puolukankin yhdistelmä on tietysti ennen kaikkea luonteva vieras joulupöytään! Se sopii kaveriksi niin saaristolaisleivälle kuin keitetyille perunoillekin (joista jälkimmäiset muuten ovat salainen jouluherkkuni - syön jouluna keitettyjä perunoita ihan kaiken kanssa), miksei myös muille joulupöydän tarjottaville.
Puolukattoman perusmoussen ohje on alunperin sukulaistädiltäni Taimilta, jonka keittotaitoa suuresti ihailen. Kiitos Taimi tästäkin inspiraatiosta!
Savulohi-puolukkamousse (2-3 nälkäiselle tai alkupalapöytään useammalle)
300 g lämminsavulohta
ripaus valkopippuria
2 dl kuohukermaa
3 liivatelehteä
1/2 dl vahvaa kalalientä
puolukoita
(vettä+sokeria)
koristeluun tilliä ja puolukoita
*Aseta liivatelehdet likoamaan kylmään veteen viideksi minuutiksi.
*Poista lämminsavulohesta ruodot ja nahka. Jauha savulohi monitoimikoneessa mahdollisimman hienojakoiseksi, mausta ripauksella valkopippuria.
*Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita hienonnettu lohi varovasti, mutta tasaisesti kermavaahdon joukkoon.
*Kuumenna kalaliemi höyryäväksi ja liuota siihen lionneet liivatelehdet. Kaada hieman jäähtynyt liivateseos lohi-kermamassan joukkoon varovasti sekoittaen.
(*Kiehauta puolukat halutessasi sokeri-vesiseoksessa.)
*Vuoraa pieni vuoka kelmulla tai kastele se kylmällä vedellä. Levitä vuokaan ensin puolet lohi-kermaseoksesta, sitten väljä kerros puolukoita ja lopulta loput seoksesta. Anna hyytyä jääkaapissa yön yli.
*Kumoa mousse-hyydyke seuraavana päivänä varovaisesti tarjoilulautaselle ja koristele tillitupsuilla sekä puolukoilla jouluisaksi.
*Voit valmistaa moussen myös ilman puolukoita, esimerkiksi kylmäsavulohiruusukkeilla koristellen.
21 kommenttia:
oi kun näyttää suussasulavalta moussesi, mutta myös raikkaalta puolukoiden ansiosta. menis varmaan turhankin hyvin saaristolaisleivän kanssa...
onnea kisaan Anna!
Kuulostaa ja näyttää tosi, tosi hyvältä! Pääsisinpä käsiksi tohon mousseen..:-D Onnea kisaan!
Puolukat ovat minun makuuni hieman liian happamia, mutta tätä voisi kyllä kokeilla.
Ihanalta kuulostava lohimousse:-) Onnea kisaan!
Kiitoksia kommenteista!
Itse tykkään tosi happamistakin mauista, joten puolukat toimivat mukana, mutta esimerkiksi tiraus sitruunamehua on toinen vaihtoehto ja toimii joka makuun :)
Herkullisen näköinen mousse! Nään jo itseni levittelemässä tuota ruisleivän päälle ... huoh..
Oli niin hyvän kuuloinen resepti, että tein eilen moussen hyytymään. Tänään pitäisi päästä maistamaan. Ihan mielenkiintoista nähdä/maistaa miten puolukka ja savulohi maistuu moussessa.
Rossana: Mäkin tykkäsin tästä leivän päällä!
Linda: Voi miten kivaa että inspiroi kokeilemaan :) Toivottavasti puolukat ei ole liian happamia sun makuun!
Kylläpä onkin herkullisen näköinen moussekakku! Tosi kiva idea yhdistää kalaa ja puolukoita.
Onpas herkulliselta kuulostava ja näyttävä mousse. Tämä on laitettava kokeiltavien listalle.
Paljon onnea ruokahaastevoitolle! Jään odottelemaan mitä keksit seuraavan ruokahaasteeksi...
Äijäruokala onnittelee voitosta.
Tammikuun haaste ei liene äijäruokaa :)
Onnittelut haastekisan voitosta! Mäkin odottelen tulevaa haastetta, jos vaikka Tamarinditaivaskin malttaisi osallistua...
Kiitos kommenteista ja onnitteluista! Tammikuun haaste on jo mietinnässä... :)
Congrats! Arvasin et voitat ja äänestin sua kans :-)
t. fani
Paljon onnea voitosta!! Toivottavasti ehdin osallistua tammihaasteeseen.
Paljon onnea haastekisan upeasta voitosta!
Mahtavat onnittelut ansaitusta voitosta! Täällä jo innokkaana odotellaan mitä tuleman pitää :)
Kiitoksia :)! Koitan postailla uuden haasteen ilmestymään pian...
Onnittelut voittajalle! Mousse vaikuttaa herkulliselta ja kylmäsavulohi on herkkua, uskaltautuisinkohan kokeilemaan valmistusta... mulla on tapana epäonnistua liivatteen kanssa.
Ketturouva: Kokeile ihmeessä! Liivate on tässä oikeastaan vain tukemassa moussen omaa, jo valmiiksi melko pysyvää rakennetta. Ei haittaa, vaikka mousse jäisikin "liian" pehmeäksi jostain kohtaa, pitää se muotonsa suurinpiirtein silti. Voithan myös tehdä mousse-nimen mukaisesti pelkkää lämminsavulohi-"vaahtoa".
Lähetä kommentti