keskiviikkona, joulukuuta 31, 2008

Vielä joulutunnelmaa!

Joulu kestää perheessämme päiväkaupalla, sillä jouluruokaa on niin riittoisasti että tähteitä ja pakastimeen laitettuja kakkoslaatikoita syödään uuteenvuoteen asti. Tässä näillä main sitä alkaakin olla valmis palaamaan arkiseen ruokavalioon vallan ilomielin, niin ihania kuin kaikki jouluherkut ovatkin. Kuuntelematta jouluähkyvatsani vaikerointia postaan kuitenkin muutaman ruokahetken tältä joululta, päiväytyvätpähän ainakin tämän vuoden puolelle ;).























Kuvassa yllä on herajuomaa, josta mainitsinkin vuosi sitten kotijuustopostauksen yhteydessä. Teimme tänäkin vuonna juustonvalmistuksessa yli jääneestä herasta hedelmänektarin kanssa janojuomaa suhteella 1:1 - maistuvaa! Perinteeksi on muodostunut myös veljeni valmistama jouluaaton maki-sushi. Se sopii hyvin mukaan omana hetkenään: makirullat nautittiin ruoanlaittoruoaksi iltapäivällä, ennen illallisen viimeistelyvalmisteluja. Ahtaassa keittiössä on paljon mukavampaa puuhailla, kun huutava nälkä ei kiristä hermoja. Sushin valmistukseen vinkkejä kannattaa kurkkia vaikkapa Monkeyfoodista.























Joulukakkuna oli tänä vuonna riemastuttava kummajainen. Kahvikakut eivät nimittäin keskimäärin ole meillä kovin kovaa huutoa. Olin kuitenkin ennen joulua maistanut tätä Makuja-sivuillakin julkaistua taatelikakkua, joka oli mahtavan maukasta, mehevää eikä yhtään liian makeaa, joten uskalsin ottaa reseptin kokeiluun. Pienikin viipale riittää herkutteluun, joten kakkua riitti moneksi päiväksi vaikka puolitin alkuperäisen ohjeen ainemäärät. Tästä tuli kyllä välittömästi lempikahvikakkureseptini!























Taatelikakku (noin 1 l vetoinen kakkuvuoka)

150g kuivattuja taateleita

1 dl vettä
100 g voita

1 dl sokeria

1 kananmunaa

1/2 dl kahvia
2
dl vehnäjauhoja
1
rkl kaakaojauhetta
1/2 tl jauhettua neilikkaa

1/2 tl jauhettua inkivääriä

1/2 tl leivinjauhetta

1/2 tl ruokasoodaa
1 dl hasselpähkinöitä

*Keitä taateleita vedessä kunnes ne ovat aivan pehmeitä, soseuta. Sulata voi taateliseokseen. Lisää sokeri, kananmunat ja kahvi, sekoita. Sekoita vehnäjauhoihin kaakaojauhe, mausteet, leivinjauhe ja ruokasooda. Sekoita kuiva-aineseos taikinaan. Lisää lopuksi hasselpähkinät.

*Kaada taikina voideltuun kakkuvuokaan. Paista kakkua 175-asteisessa uunissa 35-50 minuuttia. Anna kakun jäähtyä viisi minuuttia ennen kumoamista.

*Kääri kakku folioon ja säilytä muovipussissa. Kakku säilyy hyvin useita päiviä.

Ei kommentteja: