perjantaina, joulukuuta 28, 2007

Joulupöydästä vol 2

Suolaisten ja etikkaisten kalaherkkujen väliin sopii makuisa, mutta mieto waldorfinsalaatti.



















Waldorf-salaatti
n. 3 dl pieneksi kuutioitua juuriselleriä (hieman vähempikin riittää)
1 keskikokoinen omena kuutioituna
1 dl kuohukermaa
1/2 dl majoneesia
3 tl sitruunamehua
mustapippuria myllystä
1/2 dl saksanpähkinärouhetta
salaatinlehtiä
koristeluun kokonaisia saksanpähkinöitä, viinirypäleitä

*Kiehauta juurisellerikuutioita halutessasi parin minuutin ajan. (Mikroaaltouunissa tämä käy vielä nopeammin.)
*Vaahdota kuohukerma. Sekoita keskenään kermavaahto, majoneesi, sitruunamehu, pippuri, selleri- ja omenakuutiot sekä saksanpähkinärouhe.
*Asettele salaatinlehdet kulhoon. Lusikoi salaattiseos päälle, ja koristele ennen tarjoilua saksanpähkinöillä ja viinirypäleillä.



















Sienisalaattia varten liotetut suolasienet hienonnetaan, samoin sipuli. Joukkoon lisätään vaahdotettua kermaa ja mausteita maun mukaan. Tänä vuonna tämäkin ruokalaji maustettiin lipstikalla.

Punajuurella maustetun kylmäsavulohijäädykkeen ohje on alunperin Valion sivuilta. Tänä vuonna kokeilin jäädyttämisen sijaan hyydyttää massan liivatelehdillä (viisi lehteä riitti), jotta se ei sulaisi kauhottavaksi kastikkeeksi. Suosittelen silti jäädyttämistä: kermainen massa saa pakastamisesta kaipaamaansa raikkautta ja rakenne on mukavamman tuntuinen. Jäädyttäessä kannattaa ehkä tehdä pienempi annos, joka tulee syötyä kerralla.



















Kylmäsavulohijäädyke (10-12 annosta)
200 g kylmäsavulohta
1 pieni (70 g) sipuli
1 (50 g) etikkapunajuuri
1 rkl etikkapunajuuren lientä
2-3 tl sitruunamehua
2 rkl hienonnettua tuoretta tilliä tai ruohosipulia

mustapippuria myllystä
200 g ruokajogurttia
2 dl kuohukermaa

Hienonna lohiviipaleet, sipuli ja punajuuri. Sekoita kaikki aineet keskenään, lisää viimeisenä vaahdoksi vatkattu kerma. Vuoraa 1 litran vetoinen vuoka tuorekelmulla. Kaada jäädykeseos vuokaan. Peitä foliolla ja pakasta yön yli. Nosta jääkaappiin n. 1 t ennen tarjoilua. Kumoa vadille. Tarjoa alkupalaksi keitettyjen perunoiden tai uuniperunoiden kanssa. Jos pakastat jäädykkeen kulhossa, voit ottaa siitä palloja jäätelökauhalla. Temperoi jäädyke ensin sopivan pehmeäksi jääkaapissa.

Ei kommentteja: