tiistaina, lokakuuta 09, 2007

Hapankaalipiiraat

Hapankaali- ja leivontalinja jatkuu edelleen, tällä kertaa vallan onnistuneena kombinaationa. Minullakin on hyllyssäni eräs blogeissa usein mainittu keittokirja, Saara Törmän Saa vaivata, ja piiraiden ohje on alunperin sieltä peräisin. Kirjan hengen vastaisesti lisäsin täytteeseen jauhelihaa (se oli kyllä luomua, sentään), ja taikinana kokeilin ruislehtitaikinaa ohjeen sämpylätaikinan sijaan. Lopputulos oli joka tapauksessa ihanan mehevä, ei yhtään liian hapan mutta kuitenkin makuisa.
Smetanan kanssa tarjoilu kuuluisi slaavilaiseen henkeen, mutta rasvaprosenttien ja lehtitaikinan edessä nöyrryin vain 28-prosenttiseen ranskanserkkuun. Siinä täyttävä dippilounas ;).

















Hapankaalipiiraat (12 kpl)
250g valmista ruislehtitaikinaa
Täyte:
200g jauhelihaa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
200g hapankaalia
1,5 rkl soijakastiketta
1-2 rkl fariinisokeria (alkuperäisessä ohjeessa siirappia)
rouhittua mustapippuria

*Ruskista jauheliha kuumalla pannulla. Lisää sipuli&valkosipuli, paistele kohtuulämmöllä kunnes ne ovat pehmeitä. Lisää pannulle hapankaali, kääntele hetki ja lisää sitten soijakastike, sokeri ja mustapippuri. Anna hautua kannen alla hetken aikaa.
*Kauli taikina ohueksi levyksi. Leikkaa 12 osaan. Jaa täyte osasille, taittele kuten parhaaksi näet. Pistele piiraat haarukalla. (Munalla voisi varmaan myös voidella.)
*Paista 225°C:ssa n. 10 min tai kunnes pinta on saanut hieman väriä.

2 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Ruislehtitaikina kuulostaa minulle ihan uudelta jutulta. Positiivinen uutuus, normilehtitaikina/voitaikina tuntuu aina niin epäterveelliseltä. Muistatko, kuka tätä taikinaa valmistaa?

Anna kirjoitti...

Joo, tuossa oli ihan eri tavalla makuakin!
Tuon taikinan oli tehnyt Kymppi. Muistaakseni Sunnuntaillakin oli vastaavaa samassa hyllyssä. Isommista kaupoista löytynee.