maanantaina, heinäkuuta 09, 2012

Oma mysli, paras mysli

Ehdin tapani mukaan jahkailla pitkään, tällä kertaa myslin kokeilemista. Mutta sitten kevään taittuessa kesäksi kohtasi toisensa kolme onnellista sattumaa. Sain ystävältä lasipurkin, sain Risentalta kokeiltavaksi uusia siemeniä ja siemensekoituksia, ja löysin Soppaa ja silmukoita -blogista mysliohjeen, jota lähdin soveltamaan.



Nyt on kokeiluja ja hienosäätöä jo muutaman kierroksen verran takana ja timantti on hioutunut juuri omaan makuuni. Pellavansiemenet ovat tärkeitä, jotta suussa muodostuu tietty pehmeä tuntuma; hyvää mutta voimakasta seesamia taas pitää käyttää varovasti, jos ollenkaan. Auringonkukan- ja kurpitsansiemenistä taas osan voi korvata vaikkapa Risentan salaattisekoituksella, jossa on mukana pinjansiemeniäkin. Tättärää, tässä se tulee:


Jyvähyvää eli herkkumysli (reilu, noin litran purkkiin menevä annos)

3 dl kaurahiutaleita (ei pika-)
2 dl ruisrouhetta (=rouhittuja ruisjyviä)
1 dl pellavansiemeniä
1 dl kurpitsansiemeniä
1 dl auringonkukansiemeniä
1/2 dl seesaminsiemeniä
1/2 dl juoksevaa hunajaa
2 rkl ruokaöljyä
(kourallinen rusinoita tai kuivattuja karpaloita)

*Sekoita kulhossa keskenään ensin hiutaleet, rouhe ja siemenet. Sekoita sitten huolella joukkoon hunaja ja ruokaöljy. Levitä tasaiseksi levyksi leivinpaperoidulle uunipellille. Paahda 120°C:ssa uunin keskiosassa noin 40 minuutin ajan. Halutessasi voit laskea lämpöä 100°C:een tai vaikka pidentää paahtoaikaa melkein tuntiin: paahto vaikuttaa makuun ja tuo sopivaa jännitystä ja eroa myslierien välille.
*Anna myslin jäähtyä. Kaada se sitten leivinpaperin avulla puhtaaseen säilytysastiaan. Halutessasi voit tässä vaiheessa sekoittaa myslikerrosten väliin rusinoita tai kuivattuja karpaloita. Jos myslimassa tuntuu jähmettyneen paikoitellen levymäiseksi, olet herkun äärellä: riko levyä hieman vaikka lusikalla, niin sinulla on herkullisia muromyslipaakkuja.


4 kommenttia:

Dinner4u2 kirjoitti...

Kiitos tästä ohjeesta, pitää ehdottomasti kokeilla :).

Tiina kirjoitti...

Näyttääpä ihanalta!! :)

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista, kokeilkaa ihmeessä! :)

Omatekoinen mysli on siitä hauska juttu, että siinä ei oikein voi epäonnistua, kunhan nyt ei vallan polta aineksia uunissa. Jos maku ei ole juuri mieleinen, niin seuraavalla kerralla vain vähentää jonkin toisen aineen määrää ja lisää toista :)

Haidi kirjoitti...

Tämä menee ehdottomasti kokeilu-listalleni!

-Heidi
http://tiskivuorenemanta.blogspot.fi/