perjantaina, heinäkuuta 06, 2012

Kesä-kukkuu

Takana on huikean tiivis touko-kesäkuu töiden parissa, samoin takana on lyhyt mutta rentouttava loma joka sujui näyttöruutua karttaen, edessä taas aurinkoisia heinäkuun päiviä ja toivottavasti kohtuullisen sopivasti tasapuolisesti kaikenlaista tekemistä. Noin niinku että työsellaista ja muuta tasapainoisessa määrin.

Halusin tähän väliin tulla kertomaan, mitä sain todeta kesäreissuilla eksoottiseen Länsi-Suomeen. Siis sellaista, että...

...jos ajaa kakkostietä Porin kohdalla, tarvitsee tehdä vain parinsadan metrin poikkeama reitiltä, niin on Ullan Pakarin (Kraftmanintie 2) pihassa. Jos on pihassa arkiaikaan (toisin kuin me), pääsee vielä leipomon myymäläänkin. Sunnuntainakin tuntui juhlalliselta käydä katsastamassa, mistä pihapiiristä lempileipäni on kotoisin. (Onneksi Ruiskakkoa saa perjantaisin myös Helsingin Sokoksen S-marketista.)


...Pizzeria Milano Kristiinankaupungissa leipoo erittäin hyvät pizzat! Pizza, vanhat kauniit talot ja mainio  Pukinsaari Camping olivat pop, vaikka kaupunki olikin kovin hiljainen. Oon tainnut käydä Kristiinankaupungissa joskus markkina-aikaan, silloin siellä on eri tavalla vipinää. Kuva ei liity pizzeriaan, vaan lätty löytyy osoitteesta Merikatu 35, siitä K-Supermarketia vastapäätä....mikäli on kiinnostunut arkimuseoista, niin hiljaisenkin Kristiinankaupungin helmi on Lebellin kauppiaantalon museo. Suklaakonvehdin näköiset jutut ovat oikeasti ikuvanhoja kakkumuotteja. Suolamakasiinin hirret oli suolan pehmittämät, enpä tiennyt että sellaiseenkin se suola-kelmi pystyy.

...Kaavya Cuisine Vaasan keskustassa (Vaasanpuistikko 17) tarjoilee ihan mielettömän maittavaa intialaista ruokaa suurin annoksin. Lounasaikaan paikalle osuneena suosittelen osumaan paikalle lounasaikaan. Annos ei tuntunut yhtään "lounasversiolta" (noin niinkun ikävässä mielessä) kokonsa tai makunsa puolesta, hinta on melkein puolet edukkaampi ja samaan hintaan sisältyy intialaisittain maustetut salaatit, naan ja salaattipöydässä tarjoiltava jälkkäri....jos Vaasan suunnalla autoilee, kannattaa ehdottomasti ajella Raippaluotoon ja Snickarsin kalakauppaan (Strandgränd 11, Norra Vallgrund) asti. En ole maistanut tuoreempia maustekaloja ikinä! Katajanmarja- ja mustaherukkasilakoihin oli saatu vangittua makua vaikka kuinka. Punainen cajun-silli taas sai tämän sillinvierastajan ajattelemaan kyseisen kalan ihan uusiksi. Kalakaupasta ostettujen eväiden sekä Maalahden limpun kanssa mentiin tietty Raippaluodon sillan kupeeseen piknikille. Nam.

...Vaasan kauppahalli (Vaasanpuistikko 18) on kompakti, mutta tunnelmallinen ja pitää sisällään kaiken mitä kauppahallista odottaakin löytävänsä. Suosittelen.

...Wasalandian ranneke on nykyisin edukas sekä hinnaltaan että hinta-laatusuhteeltaan (12 euroa), mutta sapuskat kalliita ja yksipuolisen oloisia. Suosittelen satsaamaan pehmikseen (3,20 euroa), joka oli niin iso että piti nälän poissa koko iltapäivän....kun aurinko paistaa, vaasalaiset hakeutuvat Rantakadun Strampeniin. Tyylikkäällä paviljonkiravintolalla on suuri terassi ja rento tunnelma, ja ruokalistan klassikko-osastolta löytyy annoksia kohtuulliseen hintaan. Söin itse herkullista pinaattipastaa, samassa seurueessa herkuteltiin kana-chevreleivillä ja "kaupungin parhaalla" burgerilla. Ja raparperi-cremé-brulee oli todella hehkutuksen arvoinen jälkkäri!...miljoonan onnentsäänssin kyläkaupassa Tuurissa kannattaa syödä ranskalaiset. Tai kannatti ainakin sinä päivänä kun vierailin siellä ensimmäistä kertaa elämässäni, sillä eteen osui harvinaisen rapeita ja ihanan suolaisen maustetun glutamaattisia yksilöitä. Olis tehnyt mieli ottaa käärepaperit matkamuistoksi, että jaksaa taas odotella ohjelmataivaan tähden uuden kauden alkamista...

...Virroilla entisen Palmroth-Centerin tiloissa toimii VMT Shopping Center (Pirkantie 26), johon kannattaa poiketa, jos tykkää keittiötavarasta: Kauppakeskuksesta löytyi sekä Marimekon tehtaanmyymälä että Chez Marius -keittiötarvikekaupan Virtain-liike. Marimekosta teki hyviä ale- ja poistolöytöjä, Chez Marius taas vaikutti olevan outletin sijaan "ihan tavallinen" myymälä, valikoima oli niin laaja.

...Kolmostiellä kohti etelää itseoikeutettu pysähtymispaikka on tietysti Juustoportti Jalasjärvellä. Juustoportin tuotteita saa nykyisin todella hyvin Helsingin seudultakin, joten uutuus-ylläreitä myymälässä ei suuremmin ollut, mutta tuoretta leipäjuustoa ja lasipurkkiin pakattua jogurttia mukaan toki tarttui. Autoevääksi ostettiin pikarillinen Juustoportin omaa mustikkajäätelöä: ihan ylivoimaisesti kesän paras jäätelö tähän asti!

Kaikkiaan neljä näistä paikoista tuli tällä reissulla (tai aiemmin) vastaan kartanlukijan aarteesta. Saatoin jo viime kesänä suositella "Suomen 100 Lähiruokakohteet" -kirjaa, mutta suosittelenpa jälleen. Se on automatkaillessa ihan paras käsikirja, ja varmaan eniten selatuin synttärilahjani koskaan.

Mihis seuraavaksi?2 kommenttia:

Outi kirjoitti...

Mahtavaa lukea juttuja kotiseudulta!Teillä näytti olevan onnistunut reissu. Tulee kylläkin koti-ikävä.

Strampenilla on tullut istuskeltua kerran jos toisenkin, ja ruokalista on hyväksi havaittu. Maalahdenlimput leivotaan nykyään melkein meidän kodin naapurissa, josta tuoksu leijailee meille asti. Eli vaasalaistuneet ovat nekin.

Ensi kerralla kun pyörähdätte Vaasaan, kannattaa ehdottomasti poiketa pohjoisen pallonpuoliskon parhaimmassa kahvilassa nimeltä Sweetvaasa. http://www.sweetvaasa.fi/

Anna kirjoitti...

Lisää Vaasa-vinkkejä! Arvasin, että sinne jäi vielä vaikka mitä nähtävää :) Pitää siis tulla taas joku kerta vierailemaan, kun tekin olette siellä :)