tiistaina, huhtikuuta 12, 2011

Rukiiset sarvet

Vapaapäivä meinaa leipomisfiilistä. Ei vain eilen, vaan myös tänään. Kiireettä hengaillessa on ihan parasta käyttää kuppeja ja kippoja ristiin rastiin epärationaalisesti ja tuottaa valtava kasa tiskiä, pöllyyttää jauhoja sinne tänne ja korjailla luovuutensa jälkiä sitten hitaasti sillä välin kun uunista nousee houkutteleva tuoksu.























Leipominen taas näyttää meinaavan omenafiilistä. Raastan ompun nykyisin jokaiseen leipätaikinaan - ja teen leipää aika usein. Näin ollen myös nyt, kun päätin vaihtaa hiivataikinan formaattia sarvien suuntaan, löysi omppuraaste tiensä taikinaan. Se vaan tekee lopputuloksesta mehevän, pehmeän ja hyvin säilyvän, uskokaa pois.

Rukiiset sarvet (16 kpl)

1 1/2 dl maustamatonta jogurttia
1 dl vettä
1 omena raastettuna (n. 1 1/2 dl karkeaa omenaraastetta)
1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1 1/2 dl ruisjauhoja
4 1/2 dl vehnäjauhoja
50 g voita sulatettuna
täytteeksi juustoraastetta, sardellifileitä, salamikuutioita, voinokareita ja kuivattuja yrttejä tai mitä mieli tekee
voiteluun kananmunaa
(pinnalle seesaminsiemeniä)

*Liota kädenlämpöiseen jogurtin, veden ja omenaraasteen seokseen kuivahiiva. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhot muutamassa erässä välillä sekoittaen. Lisää sula voi ja alusta tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kohota leivinliinan alla lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi.
*Jaa taikina kahteen osaan ja kauli jauhotetulla alustalla reilun kokoisiksi ympyröiksi. Jaa ympyrät kahdeksaan osaan. Levitä haluamasi täyte (juustoraaste, sardellifileet, salamikuutiot, mitä tahdotkin) kunkin sektorin leveään päähän. Kääri sektorit sarviksi ja anna niiden kohota leivinliinan alla noin 15 minuutin ajan.
*Voitele sarvet kananmunalla ja ripottele pinnalle halutessasi seesaminsiemeniä. Paista 225°C:ssa uunin keskitasossa noin 10 minuutin ajan tai kunnes sarvet ovat saaneet kauniin ruskean värin.

6 kommenttia:

Jytis kirjoitti...

Ihanilta näyttävät! Pitääkin itse alkaa testailla tuota omenaraastetta taikinoissa. Ja ylipäätään joitain hedelmiä ja aika monia juureksia voisi monipuolisemmin käyttää taikinoissa, ikinä en ole pettynyt, jotenkin se vaan meinaa aina unohtua.

Luin just reseptin jossa pannukakkuun oli laitettu juuressosetta, kuulosti kiinnostavalta sekin.

Anonyymi kirjoitti...

Hyvä vinkki tuo omenaraaste, kiitos! Minkälaista leipää leivot, juurella vai ilman?

Helmi kirjoitti...

Nams, kuulostaa ja näyttää ihanalta! Mulla on aina se ongelma sarvien kanssa, että visustelen täytteen kanssa ja lopputulos ei ole aivan halutun mehevä. Ehkä vielä joskus opin..

Anna kirjoitti...

Jytis: Kannattaa kokeilla! On jännä, miten omena "hukkuu" sinne taikinaan eli ei maistu erikseen, mutta vaikuttaa kuitenkin rakenteeseen ja makuun yleensä. Joskus oon laittanut leipätaikinaan omenan sijaan muun muassa säilykepersikkatölkillisen jämät muhjattuna, ja hyvä tulee :)

Anonyymi: Ollos hyvä! Juurileipä houkuttaisi, mutta koen sen jotenkin vähän vaivalloiseksi, kun silloin leivän tekoa pitäisi ajatella kahtena peräkkäisenä päivänä :D Eli melko tavallinen hiivaleipäohje muutamalla hyväksi havaitulla kikalla, ehkäpä teen siitä postauksen joku kerta.

Helmi: Joo, mäkin huomasin että näihin saa kyllä upottaa melko reilusti juustoraastetta ja muuta täytettä, että maistuu!

kookoo kirjoitti...

Hei näitähä minä innostuin puuhaamaan samantein!
Ja varsin maukkaita tuli, kyllä se omena auttaa muhevuuteen.
Laitoin jopa spelttilesettä mukaan, niin pelkkää terveellisyyttä :)
Oikein mainiota, kiitos

Maiju kirjoitti...

Kiitos hyvästä vinkistä! Tein näitä jääkaapintyhjennysmielessä, pienin muutoksin siis. Korvasin jogurtin kermaviilillä. Hyvin toimi niinkin! Täytteeseen tuli yrttituorejuustoa, aurinkokuivattuja tomaatteja, fetaa, purjoa ja oliiveja.

Saadaan hyvät retkieväät Kolin reissuun :)