Ruoka-aineisiin hurahtaminen on joskus kausittaista. Keväällä rouskin parsakaalia, alkukesästä tulee aina kevätsipulimania. Viimeisimpänä olen sisäistänyt suolapähkinöiden loistavuuden ruoanvalmistuksessa.
Kuvilla höystetyt reseptit ovat enemmän tai vähemmän aasialaishenkisiä. Pad Thaita kokattiin kolmen hengen porukalla, innoitus tähän puuhaan tuli Celia Brooks Brownin kauniista New Vegetarian -kirjasta (...joka on ollut minulla moraalittoman pitkään lainassa eräästäkin kotikirjastosta...). Porkkana-pähkinä-riisinuudelit syntyivät kaapintyhjennys- ja lounastarpeeseen. Loppubonarina kuvaton ohje tomaattikeittoon, jota keittelin kun yritin jäljitellä kesäisessä Roskildessa maistamaani tomaatti-pähkinäkeittoa. Aika hyvin pääsin jäljille, joten kiitokset sille lentopalloseuralle, joka tuota herkkua niin inspiroivasti kaupitteli!
Pad Thai
(ohje tässä suurinpiirtein kirjan mukainen, riittäisi hyvin parille hengelle, itse lisäsimme nälissämme nuudeleita paaaaljon lisää)
4 rkl kasviöljyä
4 kananmunaa kevyesti vatkattuna
150 g leveitä riisi- tai munanuudeleita (kuivapaino), ohjeen mukaisesti muutaman minuutin ajan kiehautetussa vedessä liotettuja ja valutettuja
100 g lehtivihannesta: esim. romaine-salaatin tapaista vahvaa salaattia suikaloituna
1 suuri porkkana karkeaksi raasteeksi raastettuna
4 rkl tamarinditahnaa ja/tai 2 rkl limetinmehua
4 rkl sweet chili -kastiketta tai chilijauhetta+sokeria
3-4 rkl soijakastiketta
100 g pavunituja, esim. mung-pavun ituja
tarjoiluun suolapähkinöitä (sekä hienonnettua kevätsipulia ja korianteria)
*Kuumenna wokkipannu hyvin kuumaksi, lisää öljy. Lisää nuudelit ja munat, sekoita kuumalla pannulla jatkuvasti nostellen noin kahden minuutin ajan, kunnes munat ovat hieman kypsyneet. Lisää loput ainekset ja wokkaa edelleen 3-5 minuutin ajan. Jaa kulhoihin ja tarjoile pähkinöiden kanssa.
Riisinuudeleita porkkanan ja pähkinän kera
(1 annos)
ohuita riisinuudeleita nälän mukaan
keitettyä vettä
2 porkkanaa
2 valkosipulinkynttä
1 rkl rypsiöljyä
1 tl seesamiöljyä
1 tl soijakastiketta
1/2 tl chilikastiketta
1 pieni omena kuutioituna
kourallinen suolapähkinöitä
*Laita riisinuudelit kuumankestävään kulhoon, kaada päälle kiehuva vesi ja anna liota muutaman minuutin ajan, valuta.
*Leikkaa porkkanat ohuiksi viipaleiksi. Hienonna valkosipuli. Kuullota pannulla rypsiöljyssä porkkanaviipaleita ja valkosipulia parin minuutin ajan. Lisää mausteet, omena ja suolapähkinät, sekoita. Lisää riisinuudelit, sekoita jälleen ja anna koko seoksen paistua vielä parin minuutin ajan. Nauti.
Pähkinäinen tomaattikeitto
tilkka öljyä
1 sipuli
1 rkl juustokuminaa
2 tl jauhettua korianteria
2 tl curryjauhetta
1 tlk (400 g) valkosipulimaustettua tomaattimurskaa
5-7 dl vettä
ripaus sokeria
2 tl tummaa balsamiviinietikkaa
reilu kourallinen suolapähkinöitä
suolaa, pippuria
*Hienonna sipuli ja kuullota sitä kattilassa öljytilkassa. Lisää juustokumina, korianteri ja curryjauhe ja jatka kuullottamista vielä hetken aikaa. Lisää sitten tomaattimurska siivilän läpi painellen sekä vettä enemmän tai vähemmän, tarpeen mukaan. Mausta sokerilla ja balsamiviinietikalla. Keitä hiljalleen 20-30 minuuttia. Lisää suolapähkinät. Lisää vettä tarvittaessa, kiehauta, maista ja mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
2 kommenttia:
Herkullisen kuuloista ja näköistä! Se, miksi minulla ei tule noita tehtyä, on se, etten jaksa erilaisia sooseja kastikkeita hankkia pilaantumaan jääkaappiin :)kun noissa thai-ruuisssa usein se kastike antaa sen oikean sävyn ruokaan.
Totta! Kastikkeita kannattaa kyllä ostaa harkiten. Itse teen arkisin tosi usein jotain aasialaistyyppistä, joten silloin kastikkeet tietysti kuluvatkin sieltä jääkaapista. Kaupassa on kuitenkin rivitolkulla erilaisia maustekastikkeita, jotka jätän sinne ihan suosiolla kun olisivat niin vähällä käytöllä...
Kun kokkailee itselleen sapuskaa, jonka ei tarvitse olla niin täsmällisen autenttista, soijakastikkeella pötkii onneksi pitkälle. Esim. tuota sweet chili -kastiketta en juurikaan tykkää ostaa, siinä on jotenkin teollinen maku ja se jää vaan kaappiin pilaantumaan, joten korvaan sen ohjeissa kuivatulla chilillä/chilijauheella sekä sokerilla. Tamarindi -sanan nähdessäänkin voi hyvin turvautua limettiin - yksi hedelmä ei maksa paljoa ja siitä riittää pariin-kolmeenkin yhden hengen ateriaan. Loppujen lopuksi tärkeintä on että kasvikset ovat rapeita ja mauista löytyy jotain hapanta, suolaista ja makeaa.
Lähetä kommentti