Sisko bongasi tämän pääsiäisajan piiraan ohjeen maakuntalehti Keskisuomalaisesta vuosi sitten, ja leipoi sitä jo silloin. Valitettavasti en silloin itse ollut pääsiäispöydässä, ja olenkin kuullut monet kerrat siskon harmistusta siitä, etten tätä herkkua päässyt maistamaan. Uusintaotto oli siis kohdallaan! Alkuperäiseen ohjeeseen verrattuna lehtitaikina vaihtui piiraspohjataikinaan, tuore lehtipinaatti pakastepinaattiin ja ricotta kotoisaan raejuustoon. Näilläkin raaka-aineilla syntyi todella hyvän makuinen, täyttävä mutta keväinen piiras.
Italialainen pääsiäispiiras
Pohja ja kansi:
kaksinkertainen annos piirastaikinaa, esim. samaa kuin lohi-pinaattipiiraassa
Täyte:
300 g pakastepinaattia
200 g raejuustoa
50 g sulatettua voita
6 kananmunaa, joista kaksi sekoitetaan täytteeseen ja neljä rikotaan täytteeseen tehtäviin koloihin
1 tl kuivattua meiramia
ripaus muskottipähkinää
8 rkl parmesaanilastuja
noin 1 dl kermaa
suolaa
mustapippuria
kananmunaa voiteluun
*Valmista pohjataikina. Painele puolet taikinasta voidellun piirasvuoan pohjalle ja reunoille, tee puolikkaasta kansilevy esimerkiksi leivinpaperia apuna käyttäen. Anna taikinoidun vuoan ja kansilevyn levätä viileässä täytteen valmistuksen ajan.
*Hienonna raejuusto kulhossa haarukalla. Sulata ja valuta pakastepinaatti.
*Sekoita kulhossa raejuusto, pinaatti, kaksi kananmunaa, parmesaaniraaste, voisula ja mausteet. Sekoita hyvin ja lisää kermaa, jotta saat löysähkön täytteen.
*Kumoa pinaattitäyte pohjan päälle. Tee lusikalla täytteeseen neljä koloa, joista jokaiseen rikotaan kananmuna. Ripottele vielä pinnalle hiukan parmesaaniraastetta.
*Laita kansilevy päälle ja tiivistä reunat kiinni. Voitele pinta kananmunalla ja paista 200 asteessa 40 minuuttia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti