perjantaina, huhtikuuta 17, 2009

Uneliaan isä tarjoilee: Sitruunamarinoitu kuha

Sitruunamarinoitu kuha on isän bravuuri, joka nähdään vuosittain myös joulupöydässä. Kuhaa tarttui pääsiäisverkkoihin, ja niinpä saimme iloiseksi yllätykseksemme nauttia tästä herkusta näin kevättunnelmissakin. Isän resepti on mukailtu ravintola Palacen edesmenneen keittiömestarin Eero Mäkelän kalaohjeesta, jossa kala maustetaan akvaviitillä. Meillä akvaviitti on korvattu jonkin kerran mm. ginillä, ja tässä reseptissä mainitun kirkkaan vodkan todettiin myös toimivan erinomaisesti!























Sitruunamarinoitu kuha

ruodottomaksi käsiteltyjä kuhafileitä
karkeaa merisuolaa
(romaine-salaatin lehtiä)
tuoreen sitruunan mehua
rouhittua mustapippuria
(tilliä)
vodkaa, esim. Viru Valgea
öljyä: esim. neitsytoliiviöljyä tai avokadoöljyä

*Kuhafileet asetellaan merisuolapedille, päälle ripotellaan vielä kerros merisuolaa. Annetaan levätä viileässä 4 tuntia. Tämän jälkeen kuhafileet asetetaan toiseen astiaan, astia laitetaan aivan hiljalleen valuvan kylmän vesijohtoveden alle 20-30 minuutin ajaksi, jolloin liika suolaisuus poistuu.
*Kuhafileistä leikataan terävällä fileointiveitsellä mahdollisimman ohuita viipaleita, jotka ladotaan tasaisen ohueksi kerrokseksi lasilautaselle. Päälle ripotellaan tuoreen sitruunan mehua niin, että mehu leviää tasaisesti joka puolelle kalaviipaleita – kuitenkin niin, ettei kala likoa sitruunamehussa. Levittämisessä voi käyttää apuna pullasutia.
*Kalan päälle pirskotellaan pisaroittain raikasta vodkaa. Marinadiin lisätään vielä maukasta öljyä makua pehmentämään.
*Annetaan levätä viileässä vähintään varttitunnin ajan, puolessa tunnissa kala napakoituu jo mukavasti. Tarjoillaan (salaattipedillä).


p.s. Mikäli raakasuolatut järvikalat mietityttävät, kannattaa pitää mielessä seuraava juttu: Ihmiseen tarttuvan heisimadon toukkia voi elää ahvenen, hauen, kiisken ja mateen lihaskudoksessa. Näitäkin kaloja voi tuoresuolata, jos niitä on ensin pakastettu -20 asteessa 24 tunnin ajan. (Lähde: Parkkinen, K. & Rautavirta, K. (2003). Utelias kokki. Elintarviketietoa ruoanvalmistajalle. Helsinki: Restamark.)

2 kommenttia:

Anna kirjoitti...

Aih voih- nyt on saatava lohifile uuniin. Nam.

Anna kirjoitti...

Kala on kyllä mahtava raaka-aine! :)