keskiviikkona, tammikuuta 21, 2009

Jauhelihamuffinit

Tsajut-blogista löysin ohjeen jauhelihamuffineihin, jotka ilmeisesti on valittu Kodin Kuvalehden viime vuoden parhaaksi reseptiksi. Toki tuollainen huhu pisti ruokaa kokeilemaan, varsinkin kun jauhelihaa sattui olemaan juuri sopiva määrä pakastimessa. Meheviä ja ruokaisia muffineita maistellessa en lainkaan kyseenalaistanut kuuleman mukaista kunniaa. Miedot maut olivat tasapainossa, ja etenkin lapsiperheissä nämä välipalat ovat varmastikin menestys, vaikka täytyy mainita että muffineiksi ainesosalista on melkoisen pitkä.

(Mitä muuten jauhelihaan tulee, olen sitä mieltä että aitoa ja maukasta jauhelihaa on lähinnä sellainen, jota ostaessasi näet sivusilmällä lihamyllyn, jonka läpi liha on jauhettu.)

Noudatin Tsajut-blogista löytämääni reseptiä lähes tarkalleen. Ohessa siis siellä julkaistu resepti pienin muokkauksin.


















Jauhelihamuffinit

10-16 kpl

Täyte:
300 g jauhelihaa
1 sipuli
2 dl porkkanaraastetta
200 g ranskankermaa (alkuperäisessä ohjeessa tuorejuustoa)
1/2 dl tomaattiketsuppia
1/2-1 tl rouhittua mustapippuria
2 tl oreganoa (pitsamaustetta)
1 tl suola
1 dl persilja- tai basilikasilppua

Taikina:
2 munaa
1 dl öljyä (sulatettua margariinia)
1 dl maitoa
1 rkl leipäsiirappia
1 dl vehnäleseitä (ruis- tai kauralesettä)
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa

Pinnalle
kirsikkatomaatin puolikkaita
1-2- dl juustoraastetta

*Ruskista jauheliha kevyesti. Lisää sekaan sipulisilppu ja porkkanaraaste. Kääntele seosta hetki pannulla pienellä lämmöllä. Lisää ranskankerma ja sekoita tasaiseksi. Mausta ketsupilla, pippurilla, pizzamausteella ja suolalla. Jäähdytä ja lisää basilika.
*Valmista taikina. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää joukkoon öljy, maito ja siirappi. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää nesteeseen. Sekoita taikina tasaiseksi.
*Annostele muffinivuokiin yhtä paljon taikinaa ja jauhelihatäytettä. (Hups! Itse sekoitin jauhelihatäytteen taikinan joukkoon jo kulhossa... no, voit siis tehdä kummin vain.) Muffinivuokien ja vuokaan annosteltavan täytteen&taikinan määrä riippuu luonnollisesti käyttämiesi vuokien koosta.
*Paina päälle kirsikkatomaatin puolikas tai pari. Ripottele pinnalle juustoraastetta. Paista muffineja uunin keskitasolla 200°C:ssa 16–20 minuuttia.

8 kommenttia:

Jaana kirjoitti...

Kuva on HIENO :-D

Seuraavaksi sit ne makkarakupit...?

Anna kirjoitti...

Kiitsa egobuustauksesta :D Mut joo, erityisesti toi taustan tummuminen mustaksi asti tuntuu jotenkin autenttiselta, siis mitä tulee fanittamaani sesari-kasarikauteen ruokakirjallisuuden historiassa!

On ehkä pakko tarttua tuohon makkarakuppisyöttiin ;)

Polkkapossu kirjoitti...

Niin mutta kun ei muffinssit oikeesti voi olla hyviä. Koskahan opin pitämään niistä. Okei no nää vaikuttaa ihan kokeiltavilta.

Silti perustan kohta muffinssien vastaisen ryhmän faceen.

Anna kirjoitti...

Ei muffinSSit ookaan hyviä, muffinit on! Syy ei ole sun, vaan sen, että sulle on syötetty tahtomattasi väärän sanamuodon propagandaa.

Terveisin minimalistinen koulukunta

Polkkapossu kirjoitti...

Haa, arvasinpa, että takerrut tähän pikkuseikkaan, josta on jo kiistelty ummet ja lammet blogosfäärissä. Ikävä vain teille muille, mutta olemme Muulinapinan kanssa tässä asiassa ehdottoman oikeassa. Kuten yleensä aika monessa muussakin asiassa. No nyt on provosoinnit hoidettu.

Aika turhakkeita ne on SSilti.

Iippa kirjoitti...

Nam, nam! Varmasti herkullisia! Nuo olisi kivoja pikkusuolaisia juhliinkin! :)

Satu kirjoitti...

Hei,kiva kun maistui.Meillä kaikki lapsesta vaariin pitivät näistä.Meillä on Suzie Smithin Muffinssi kirja(Gummerus), josta löytyy paljon kokeilemisen arvoisia reseptejä.

J

Anna kirjoitti...

Iippa: Totta, itsekin mietin että nämähän ovat ilmiselvää illanistujais- tai kesäjuhlaruokaa!

Tsajut: Kiitos vaan ohjeesta, ja kiitos kirjavinkkauksesta myös!