keskiviikkona, lokakuuta 29, 2008

Muumilaakson pinaattiriisi

Lokakuun aikana ainakin Sillä sipuli- ja Bella Vanilla- blogeissa sekä Prinsessakeittiössä on kaivettu esiin todelliset arkistojen aarteet ja leivottu keksejä, kakkua ja suklaaruutuja lapsuuden keittokirjoista. Mahtavaa seurata näitä muisteloita!

Itse sain juuri ja juuri kouluikäisenä joululahjaksi WSOY:n julkaiseman, Sami Malilan kirjoittaman Muumimamman keittokirjan. Tuosta kirjasta tuli minulle heti tärkeä, minkä voi huomata mm. takasivujen "Reseptini"-osioon kirjoittamistani horjuvista muistiinpanoista. Heti tuoreeltaan muistan kirjanneeni ylös reseptin "Vaalea kastike Pikku Myyn makuun", sillä muistan elävästi miten äiti käski korvaamaan reseptiin kirjatun viilin kermaviilillä ;). Miksei muka jäätelöstä ja viilistä tulisi hyvää kastiketta!? Kaiken kaikkiaan voin kuitenkin vain kiittää äitiä joululahjasta, jolla on ollut todellinen perhosvaikutus loppuelämääni.






















Kirjan reseptiikka ei ole ehkä tyypillisintä lastenkeittokirjaosastoa, sillä mukana on suomalaisia perusruokia makaronilaatikosta makkarakeittoon, marja- ja hedelmäjälkiruokia sekä tietysti paljon eväsruokaa, kuten voileipiä. Materiaalia löytyy myös suurempienkin sadonkorjuujuhlien järjestämiseen. Siis ohjeita kaikenlaiseen mitä Muumilaaksossa syödään! Nyt kokeilin kirjasta pinaattiriisiä. Kyseessä on oikeastaan munamaitoon tehty riisilaatikko. Kätevää arkiruokaa, ja maistui hyvältä! Rakenteeseen voisi lisätä vaihtelevuutta katkaravuilla, joiden maku sopisi mielestäni hyvin mukaan.





















Herkkupinaattiriisi (4 annosta)

250 g pakastepinaattia
2 1/2 dl riisiä
vettä riisin keittämiseen
kasvisliemikuutio
1 dl kermaa
2-3 dl vettä
2 kananmunaa
200 g juustoraastetta
1 tl yrttisuolaa
1 tl sokeria
(alkuperäisessä ohjeessa myös meiramia, jota en itse käyttänyt)
valkopippuria
voita vuoan voiteluun

*Keitä riisi juuri ja juuri kypsäksi kasvisliemikuutiolla maustetussa vedessä. Sekoita siihen pinaatti ja osa juustoraasteesta ja kaada seos voilla voideltuun uunivuokaan.
*Sekoita munat, kerma, vesi ja mausteet. Veden määrä riippuu siitä, kuinka kosteaksi vuokaan kaadettu riisi on jäänyt.
*Anna ruoan kypsyä uunissa 200°C:ssa kunnes munamaito on alkanut hyytyä. Lisää sitten pinnalle loput juustoraasteesta ja paista, kunnes paistos on kokonaan hyytynyt ja pinta on saanut kauniin kullanruskean värin. Paistoaika riippuu käyttämäsi vuoan muodosta: itse käytin melko laakeaa vuokaa ja aikaa meni n. 45 minuuttia.
*Anna vuoan vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Nauti sellaisenaan tai lisäkkeenä.

4 kommenttia:

Veera kirjoitti...

Oi ihanaa!
Ei pinaatti, vaan uusi lapsuudenkeittokirja-muistelo.
Eikä ruuassakaan varmaan mitään vikaa ole jos tykkää pinaatista. ;)

Merituuli kirjoitti...

ihanaa minunkin mielestäni! olen hiukan kade sillä muumit on niin ihania.

olenkin tässä miettinyt että löytyisikö nyt jotain hauskaa lasten keittokirjoja jonka voisi antaa lahjaksi omille lapsilleen ja kummilapsille? kirjakauppojen anti on ollut löytämieni osalta aika ankea. vinkkejä otetaan ilolla vastaan!

ruokakaan ei vaikuta yhtään hullummalta!

muumisarjakuvista on hyvin jäänyt mieleen päätään pitelevä pyörryksissäolevan näköinen muumi joka loihtii ilmoille: "miten voi olla jano vaikka on juonut koko yön?" ;D

Anonyymi kirjoitti...

Ihanaa! Mä en edes tiennyt, että tuollainen muumikeittokirja on olemassakaan. Täytynee vinkata kaverille joka tykkää muumeista.

Anna kirjoitti...

Kiitti kommenteista!

Veera: Täytyy myöntää että tää oli kyllä tosi pinaattista, joten ei ehkä ihan sun makuun ;)

Hyppis: Pitääpä pitää silmät auki ja kertoa heti jos satun huomaamaan jotain kivoja lasten keittokirjoja! Tuntuu että viime aikoina kaupoissa on näkynyt vaan sellasia perhe-kokkaa-yhdessä-abc- tyyppisiä teoksia, ei varsinaisesti lasten keittokirjoja...
Keittokirjat on kyllä kiva lahja! Ja mun mielestä esim. jollekin 12-vuotiaalle voi jo antaa "tavallisen" keittokirjankin. Ruutukokin leivontakirjan annoin pari vuotta sitten pikkuveljelleni, ja se on ollut kovassa käytössä.

Rossana: Toivottavasti tulisi kaverille vastaan vaikkapa jossain divarissa!