maanantaina, toukokuuta 26, 2008

Tomppa valloittaa

Thaimaa on ollut pinnalla ruokablogeissa silloin jos tällöinkin. Jos bloggaaja ei ole mennyt Thaimaan luo, on Thaimaa tullut bloggaajan luo. Itse thai-retkeilen toistaiseksi kotikeittiössäni. Alkuun saattoi paremmin kuin hyvin Ylimuulin postaama Tomppa, joka lienee peruskauraa paikallisille. Sain vihdoinkin ostettua reseptiin aidot ainekset pakastettuja kaffirlimetinlehtiä myöten, ja lopputulos oli lievästi sanoen tajunnan räjäyttävä. Harvoin saa näin mielettömiä tää-on-parempaa-kuin-yhdessäkään-ravintolassa- fiiliksiä kotikokkauksistaan! Syö jos et usko!

Alkuperäisen ohjeen broilerin korvasti pakastesei, thai-shalottisipulin kevätsipuli. Ainakin mulle nämä vaihdot menivät ihan täydestä.
























Tom Kha Gai Miinus Kana Plus Pakastesei (1-2 annosta)

palanen pakasteseitä kuutioina
0,7 dl kookosmaitoa
2 dl vettä
4-5 palaa galangal-juurta (korvautuu hyvin inkiväärillä)
puolikas sitruunaruoho
2-4 kaffir-limetin lehteä
1 kevätsipuli
2 punaista thai-chiliä
2 rkl kalakastiketta (tarvittaessa korvaa soijakastikkeella)
1 rkl sokeria (esim. ruoko-)
1 rkl sitruunamehua (limekin käy)
kesäporkkanaa viipaleina

Valmistele ainekset: viipaloi galangal-juuresta kolikon kokoisia ohuita kiekkoja. Leikkaa sitruunaruohon puolikas n. 3-4 senttiä pitkiksi pätkiksi. Paloittele chilit muutamaksi palaksi. Viipaloi kevätsipuli sopiviksi palasiksi.

Kuumenna kookosmaito kattilassa melkein kiehuvaksi ja lykkää mukaan sei. Sekoittele, kunnes sei on melkein kypsää. Lisää vesi ja sitten kalakastike, sokeri ja sitruunamehu, sekoita hyvin. Lisää loput ainekset ja anna kiehahtaa. Tarjoile itsellesi ja nautiskele antaumuksella viimeiseen pisaraan - galangaljuuren chilin ja sitruunaruohon palat sekä limetinlehdet voit jättää lautaselle, niin tekevät kuuleman mukaan Thaimaassakin.

12 kommenttia:

Ari Makela kirjoitti...

Omaan tomppaani on kuulunut perinteisesti kanaa ja katkarapuja. Taivaallista vaikka kaffir-limetinlehtiä en olekaan onnistunut löytämään.

Kerro mistä moisia löytää?

Anna kirjoitti...

Joo, tuo sei ei liene ihan perinteisin ratkaisu: mä nyt en osaa tehdä mitään reseptiä sotkematta siihen jotain pakastimentyhjennysprojektiani - toisinaan enemmän, toisinaan vähemmän onnistunein seurauksin :D

Kuivattuina noita limetinlehtiä saattaa löytää hyvinvarustetuista marketeistakin, mutta omat pakastettuni löysin Helsingin Hämeentien alkupäässä sijaitsevasta Vii Voanista. Veikkaisin että juuri näissä lehdissä on se thairuoan salaisuus, sillä niin ihanalta paketti tuoksui jo avaamattomanakin!

Anna kirjoitti...

Täsmennys: Siis pakastetuissa salaisuus verrattuna kuivattuihin :D

Meri, Helsinki kirjoitti...

Kolmannen linjan Aseanic Tradingissä on myös pakkasessa kaffiria, eiköhän muissakin aasialaisissa kaupoissa. Kaffir-limetti on kyllä osa Tompan salaisuutta. :-P

Ari Makela kirjoitti...

Minuun ei tuo Vii Voan oikein iske. Valitin joskus ystävälleni Vii Voanin palvelusta (ihan se, että vastaisi tervehdykseen kielimuurinkin yli riittäisi) ja tämä kommentoi:"Miksi valitat asiasta, jota ei ole."

My word.

Meri, Helsinki kirjoitti...

Vasta nyt huomasin, että tän postauksen urli on Pattaya pompompomppii! :-D Siide biisi! ...ihan sitä vaan tuli kertomaan kun innostuin.

Anna kirjoitti...

Eikö ooki!! :D

Anna kirjoitti...

(En näköjään osaa laittaa asioita samaan kommenttiin :D) Piti Vii Voanista sanoa että totta kyllä, etnokaupoissa saa usein asioida aika vankalla asenteella, mikäli tahtoo tuntea tulleensa palvelluksi. Mua asia ei ole haitannut, sellainen palvelunkarttelija kun olen luonteeltani muutenkin, mutta toki se voi jotakuta käydä häiritsemään.

Anonyymi kirjoitti...

Siis loisto idea laittaa seitä tähän!! Täytyy heti kokeilla. Ostin tuoretta seitä kaupasta - kun halvalla sai.. - ja sitten ihmettelin kotona, että mitä ihmettä teen siitä kuvottavan hajuisesta pötkäleestä. Heitin ongelman pakkaseen toistaiseksi. Pakasteseissä on se etu, että hajuhaitta ei ole ihan niin räjäyttävä. Tämä keitto kanan kera on ihan ehdoton suosikkini ja sei menee kyllä nyt kokeiluun. Muun perheen kun saisi innostumaan koko keitosta ylipäänsä...

Anna kirjoitti...

Juu, tuo sei ei sellaisenaan oo mikään kulinaarinen houkutus, mutta mausteisissa ruoissa se toimii mun mielestä tosi kivasti!

Anonyymi kirjoitti...

Kuivattunakin Vii Voanissa näytti lehtiä taannoin olevan, kuten curryn lehtiäkin ;D (Ja paljon sellaista, mitä ei meidän kielellä ymmärretä), mutt en myös kaipaa mitään ihmeellistä palvelua. Käännökset ois kyllä poikaa! Minä teen tompat kans kanasuikulasta mieluusti tai ihan kasvispohjallakin saa kelpoisan, ehkä ei oikein originaalia kuiteskaan, mutta mitä siitä.

Anna kirjoitti...

Kiitti vinkistä, seuraavan kerran saatan ostaa kuivattuja, koska tuossa noin sadan lehden pakastepaketin parissa taitaa kestää vielä muutama hetki, ja pakastimen sulatuskin olisi lähiaikoina edessä :D

Siellä on tosiaan hurjasti kaikkea, minkä sisällöstä mulla ei ole aavistustakaan! Toisaalta tavaraa on niin paljon, että jos etsii melkein mitä tahansa outoa etnistä säilykettä tai maustekastiketta, sen todennäköisesti sieltä etsimällä löytää.