torstaina, elokuuta 22, 2013

Matka maapallon toiselle puolelle: iso tribuutti tv-illoille

Onko Man v. Food eli Kuuluisat kuppilat tuttu ohjelma? Meille ainakin on. Ihan viattomasti väitän, että aika pitkälti juuri lämmin kaveruutemme telkkarin kanssa sai meidät lähtemään koko Amerikan-reissulle. Ja aika pitkälti juuri Man v. Food sai meidät metsästämään parhaita ribsejä, parasta mac'n'cheeseä, parhaita jenkkimakuja mihin sitten mentiinkin.

Kuva: adamrichmanmanvsfood.com
Asiaan vihkiytymättömille tiedoksi, että tuossa sarjassa käydään siis yleensä läpi kaupunki per jakso. Joka jaksossa on yksi mammuttimainen syömishaaste (siitä nimi), mutta lisäksi mukana on pari muutakin ravintolaa, jotka ovat nekin joko kaupungin legendaarisimpia tai muuten vain älyttömän suosittuja. Me skipattiin absurdit haasteet, ja keskityttiin vain legendaarisuuteen, nopeasti eteneviin jättijonoihin, mahtavaan hehkutusmeininkiin ja isoihin makuihin. As seen on TV: neljätoista kertaa!

Jokainen paikka oli kokemisen arvoinen, mutta ruoka oli huikean hyvää kärkikahdeksikossa. Tällä kertaa ei siis mennä kronologisesti tai kilometrien mukaan, vaan suoraan paremmuusjärjestyksiin eli top-lista-asiaan.

14. Brennan & Carr
3432 Nostrand Ave., Brooklyn, NY 11229

Miksi tänne? Jos haluat tehdä hektiseltä Manhattanilta pitkän seikkailumatkan Brooklynin perimmäisiin nurkkiin ja löytää ikivanhan pienen mökin, jossa miehet ja pojat tarjoilevat aika yksinkertaisia paahtopaistisämpylöitä kummallisessa tunnelmassa liian lyhyet valkoiset takit päällä, siksi. Ja ehkä siksi että Adam Richman (eli Man v. Foodin The Man) on Brooklynistä kotoisin.





Tony Luke's

13. ja 12. Jim's Steaks (400 South Street, Philadelphia, PA 1947) ja Tony Luke's (39 E. Oregon Ave., Philadelphia, PA 19148)
Miksi tänne? Lyhyen, mutta intensiivisen tutkimuksen perusteella Philadelphiassa on muutama parhaudesta kisaileva must-mesta philly cheese steak sandwichien syömiseen. Niistä kaksi löytyy MvF:n Philadelphia-jaksosta, ja molempiin on mahdollista ehtiä yhden Philly-päivän aikana! Varaudu isoon ja maukkaaseen liha-juustosämpylään (american-juusto on parasta), mutta rokkitähtimäisen tylyyn palveluun.




Frontier Restaurant


Frontier Restaurant
11. Frontier Restaurant
2400 Central Ave SE, Albuquerque, NM 87106

Miksi tänne? Koska täältä saa New Mexicon perinteikkäitä ylpeyksiä, kuten pozolea ja green chili cheeseburgeria. Koko Amerikan-reissun ruokailotulituksen varjossa itse ruoka ei tosin ollut Frontierissa mieleenpainuvinta, mutta hienot länkkäritaulut ja nerokas, suurille kävijäjoukoille suunniteltu toimiva jonotussysteemi sen sijaan kyllä.

10. Taqueria La Cumbre
515 Valencia St., San Francisco, CA 94110
Miksi tänne? Koska Missionissa pitää nyt edes käväistä, ja koska Adamin lisäksi myös Anthony Bourdain on joskus suositellut saman nimistä sanfranciscolaisravintolaa. (En tosin mene takuuseen, oliko se myös sama. Täällä burrito oli kyllä jättimäinen, mutta maultaan sen verran tavanomainen että jäi mietityttämään.)






The Franklin Fountain
9. The Franklin Fountain
116 Market St., Philadelphia, PA 19106
Miksi tänne? Franklin Fountain on uskomaton retki jonnekin yli sadan vuoden taakse. Jokainen historiallinen yksityiskohta sisustuksessa ja henkilökunnan asuissa on kohdillaan, ja hyvällä tavalla kotitekoisen oloinen jäätelö todella hyvää. Jätskin kanssa voi ostaa myös lasillisen paksua, raikasta maitoa, kuin siistiä se on! Sitäpaitsi Franklinissa jaksaa syödä jätskiannoksen puoliksi, vaikka samaan päivään kuuluisi kaksi cheesesteakiakin...




Ben's Chili Bowl


Ben's Chili Bowl
8. Ben's Chili Bowl
1213 U St. NW, Washington, DC 20009
Miksi tänne? Koska tästä paikasta pitää myös presidentti Obama.




Crown Candy Kitchen

7. Crown Candy Kitchen
1401 St Louis Ave., St Louis, MO 63106
Miksi tänne? Koska tämä (kuten moni muukin) oli silkka vilkas helmi keskellä muuten aavemaisen hiljaista asuinaluetta. Paikka on tunnettu pirtelöistään, mutta me hullaannuimme ihan erityisesti sundae-jätskiannokseen. Se oli sellainen pirtelön kokoinen pehmissetti, ja makukin oli joka lusikallisella keskiverto-pehmistä isompi. Kinuskisempi, suklaisempi ja kirsikkaisempi. Nam. Vinkki: Tilaat mitä tilaat, mutta tilaa kahdelle vain yksi jaettavaksi. Se riittää kyllä.





Rib Line

6. Rib Line
228 W Grand Ave, Grover Beach, CA 93433
Miksi tänne? Koska barbeque ja leipä on niin Amerikkaa kuin olla voi, ja koska juuri täältä saa todella mehukkaita tri-tip-sandwicheja ja pulled pork burgereita, mieleenpainuvan ystävällisen palvelun kera tietty.




Katz's
5. Katz's Delicatessen
205 East Houston Street, New York City 10002
Miksi tänne? New Yorkissa kuuluu fiilistellä perinteikkäitä juutalaisherkkuja deli-paikoissa, ja Katz's on siinä kategoriassa yksi vanhimmista ja taatusti yksi suosituimmista. Homma perustuu pastramiin. Juuri viipaloituun, uskomattoman mureaan, siis todellakin kielen päällä atomeiksi hajoavaan, pastramiin.





Big Texan


Big Texan
4. Big Texan
7701 East I-40, Amarillo, TX 79118
Miksi tänne? Koska Texas. Täytetyt hirvenpäät seinillä, pöydästä toiseen soittelevat harmaahapsimuusikot, saluuna täynnä iloista väkeä, oman panimon oluet - ja ne pihvit.
Texasin tyyliin majapaikasta ja takaisin sai ilmaisen kyydin paikan päälle. Todella ovelta ovelle. "Ok, you stay at tent site number seven? Sure, we will pick you up there!"

3. Crab Pot
1301 Alaskan Way, Seattle, WA 98101
Miksi tänne? Äyriäisvati. Siitä olikin jo puhetta... 







Oklahoma Joe's



Oklahoma Joe's



Oklahoma Joe's

2. Oklahoma Joe's
3002 West 47th Ave., Kansas City, KS 66103
Miksi tänne? Ravintolasta kertonee jotakin se, jos ovi on täynnä palkintotarroja ja jonossa tapaa ihmisiä vaikka kuinka monesta eri osavaltiosta ympäri Yhdysvaltojen. Ja kaikki tämä tapahtuu siis paikassa, joka periaatteessa edelleen on huoltoaseman grillinurkkaus. Siitä huoltoasemapuolesta taas on tullut enemmän tai vähemmän Oklahoma Joe'sin fanituotemyymälä... Eikä suotta. Täällä mekin saimme koko reissun parasta barbeque-ruokaa.





Gray Brothers Cafeteria


Gray Brothers Cafeteria


Gray Brothers Cafeteria

1. Gray Brothers Cafeteria 
555 S. Indiana St., Moorseville, IN 46158
Miksi tänne? Listaykköseksi pääsee, kun saa meikäläisen oikeasti tärisemään innosta. Näin kävi. Tarjotin edessäni, pitkän linjaston läpi käveltyäni, tajusin, että nyt ollaan amerikkalaisten kotiruokamakujen ytimessä. Jo jossain Kalifornian nurkilla olimme päättäneet, että mac'n'cheeset syötäisiin sitten Indianapolisin liepeillä eikä muualla, eikä tosiaan odotettu turhaan. Muita syitä tulla paikan päälle ovat mm. upean makuinen paahtopaisti sekä kannelliset piirakat, sellaiset Mummo Ankka -tyyliset. Ja ATMOSFÄÄRI; se oli Mummo Ankkaa jos mikä! Ovesta sisään virtasi jatkuvasti paikallisia vanhuksia, jotka näyttivät ruoan ääressä pelkästään onnellisilta.

Kiitos TV, arvostan antejasi.



6 kommenttia:

Terhi kirjoitti...

Oijoi-joi...lempparisarjojani ja aina haaveissa ollut käydä näissä kuppiloissa. Jenkeissä asuessani sarjaa ei vielä ollut mutta elämää edessä joten nappaampa pari paikkaa listaltanne josko pääsisi käymään someday!

Unknown kirjoitti...

Tää on jotain aivan todella upeeta, loistokatsaus! Ooh ollaan vaikka kuin kauan haaveiltu vastaavasta reissusta, mahtavaa!! Täälläkin kaikki Adamin sarjat katsottu useaan otteeseen!
NAM!

annemi / 52 weeks of deliciousness kirjoitti...

Man vs food on NIIN hyvä ohjelma! sitä ei vaan voi katsoa nälkäisenä :D

Kake kirjoitti...

Pyörähdin Katz’s Delicatessen:ssä Maaliskuussa, mutta itse en ollut kauhean innoissani. Otettiin juuri tämä kuuluisa pastrami leipä puoliksi, sekä perunapannarit. Liha oli tosi tosi hyvää, mutta ei kuitenkaan "mind blowing enough", että uudelleen menisin.

Hanna kirjoitti...

Aijajajai, haluun niin tällaiselle reissulle.
Kerroppa joskus vielä enemmän vaikka viinilasillisen äärellä :)

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista kaikille :)! Täällä ollaan radiohiljaisuudesta huolimatta. Mennään todellakin viinilasillisen ääreen joku kerta, Hanna!