maanantaina, tammikuuta 14, 2013

Suppilovahvero-jauhelihakastike

Onko teilläkin keittiön kaapeissa muutama rasia kuivattuja suppilovahveroita? Juu niin vaan meilläkin. Niistä voi tehdä vaikka jauhelihakastiketta: maku on balanssissa mitä parhaiten, ja meininki on silloin juuri sitä kasvisproteiinilla jatkamista, mitä meidän maapallon vauraiden kannattaisi harrastaa, kun mieli tekee juustoa ja jauhelihaa.

Hyvän mielen ruokaa tämä oli siksikin, että 1) siihen tuli Koskenlaskijaa, jota (nyt ulkomailla oleva) kanssa-asujani laittaa jauhelihakastikkeeseen, 2) sitä syödessä tulin siihen tulokseen, että sieniä karttava pikkuveljenikin saattaisi joku päivä syödä tällaista ja 3) kiitos isäni mieltymysten ja kodin kaikujen, minulla on paitsi kuivattuja sieniä kaapissa, myös taipumus tehdä toisinaan tällaista suurustamatonta kastiketta, eli oikeastaan jauhelihaa, sattumia ja lientä, yhdistelmä kun maistuu spagetin kanssa hyvältä. Omistettu siis teille, elämäni miehet.

























Suppilovahvero-juusto-jauhelihakastike

1 suuri sipuli (jota minulla ei yllätyksekseni ollutkaan, laitoin raastettua porkkanaa mutta sipuli olis parempi)
1 rkl tuoretta timjamia hienonnettuna
tilkka öljyä
400 g (pihvikarjan) jauhelihaa
1 valkosipulinkynsi
1/2 tl merisuolaa
1/2 tl valkopippuria
n. reilu 1/2 l kokonaisia kuivattuja suppilovahveroita, tai vastaavasti paljon vähemmän muruksi jauhettuja
3 dl vettä
1/2 pkt (125 g) Koskenlaskija-sulatejuustoa
2-4 dl maitoa

*Hienonna sipuli ja kuullota sitä timjamin kanssa suuressa pannussa öljytilkassa. Kasaa sipuli pannun reunoille ja ruskista keskellä huoneenlämpöinen jauheliha kunnolla ruskeaksi (=anna paistua, äläkä sekoittele vimmatusti heti alusta alkaen). Hienonna valkosipulinkynsi ja lisää joukkoon. Mausta suolalla ja valkopippurilla.
*Hienonna kuivatut suppilovahverot kokonaisia pienemmäksi: tämä käy näppärästi esimerkiksi saksilla. Kippaa kuivat sienet pannuun ja lisää sitten perään vesi. Sekoittele muutaman minuutin ajan niin, että neste alkaa imeytyä sieniin. (Sieniä ei siis lioteta etukäteen tässä ohjeessa, vaan ne saavat imeä itseensä koko kastikkeen makua. Joku keskustelupalstakommentti tosin ohjasi liottamaan suppilovahveroita ennen käyttöä, jotta Tshernobyl-jämät jäisivät minimiin, mutta jääköön tämä jokaisen omaan harkintaan.)
*Paloittele joukkoon sulatejuusto, sekoita ja lisää joukkoon maito. Anna hautua matalalla lämmöllä kannen alla noin 15 minuutin ajan. Seuraa välillä nesteen määrää, lisää nestettä tarvittaessa. Maista, mausta tarvittaessa suolalla ja pippurilla.
*Tarjoile spagetin tai perunoiden kanssa.

4 kommenttia:

Huli/Meanwhile in Longfield.. kirjoitti...

Mulla on pakastettuja suppiksia vielä vaikka kuinka paljon! Tässäpä olisi hirmuisen herkulliselta kuulostava resepti, otan talteen. :)

Anna kirjoitti...

Mahtavaa, jos resepti tuli tarpeeseen :)!

Maaria kirjoitti...

Tääkin oli taas niin hyvää, kiitos! (Tein sipulilla ja jossain vaiheessa ihmettelin, miten sun kastikkeesi oli niin oranssia, kunnes muistin sen porkkanan.)

Anna kirjoitti...

Jee! Munkin pitää kokeilla sen sipulin kanssa, luulen että se toimii tässä vielä porkkanaa paremmin. Vaikka oranssi väri onkin hauska :)