sunnuntaina, tammikuuta 13, 2013

Fenkoli-munakoiso-sipulipaistosta ja polentaa

Tämän herkullisen kasvispaistoksen ja polentan alkuperäinen resepti on New Vegetarian Kitchen -kirjasta. Lyhyen tuttavuutemme aikana olen todennut ilolla, että kirja muistuttaa hurjan paljon kasvisruokakirjojen kuningatarta, Plentyä, ja Plentyn munakoisopolentan tapainen oli myös tämä ruoka. Loistavaa, yksinkertaista, ja samalla kuitenkin jotain vähän uutta ja erilaista.

Kun olin jo matkalla kaverini luo kokkaamaan tarvikekassillisen kanssa, pyysin vielä puhelimessa ostamaan kaupasta fetaa. Suolainen fetamuru sopikin makeaan kasvisruokaan kuin nakki nakkipiiloon, ja voi olla että ilman fetaa olisin jäänyt kaipaamaan, no, juuri sitä.

Juustopolentaa ja salottisipuli-fenkoli-munakoisopaistosta 

1/2 dl öljyä (ohje suosittaa oliiviöljyä, meillä oli rypsäriä mutta hyvin toimi)
4-5 salottisipulia kuorittuna ja kukin 4-6 lohkoksi leikattuna
1 munakoiso suupalan kokoisiksi kuutioiksi leikattuna
1 fenkoli kahdeksaksi lohkoksi leikattuna
3 rkl omenamehua
1 rkl balsamiviinietikkaa
1 tl ruskeaa sokeria
suolaa, mustapippuria

250 g pikapolentaa + 1 litra vettä (tai pakkauksesi ohjeen mukaan)
reilu nokare voita
noin 100 g parmesan-juustoa raastettuna

tarjoiluun fetajuustoa murennettuna

*Kuumenna öljy syvässä pannussa keskilämmöllä. Lisää sipulilohkot tasaiseksi kerrokseksi ja anna hautua 7 minuuttia silloin tällöin sekoitellen niin, että sipuli saa hieman väriä. Sekoita joukkoon munakoiso ja fenkoli, peitä kannella ja anna kypsyä matalalla lämmöllä 25 minuuttia silloin tällöin sekoitellen.
*Lisää omenamehu, balsamiviinietikka ja ruskea sokeri paistokseen, mausta sitten suolalla ja pippurilla. (Huomioi, että parmesan ja fetajuusto tuovat suolaisuutta ruokaan. Laitoin itse paistokseen sormisuolaa silmämääräisesti ripotellen: ehkä reilu 1/2 tl.) Sekoita hyvin ja anna kypsyä matalalla lämmöllä vielä 10 minuuttia.
*Valmista sillä välin polenta pakkauksen ohjeen mukaan. (Tämän reseptin polentamäärä määräytyi ihan annospussin mukaan, ja polentaa tuli paljon reilumpi satsi kuin kasvispaistosta.) Kun polenta on valmista ja vielä kiehuvan kuumaa, sekoita siihen voi ja parmesan-raaste.
*Tarjoile polenta ja kasvispaistos fetamurun kanssa.

Ei kommentteja: