tiistaina, maaliskuuta 06, 2012

Artisokkapizza / artisokkapitsa

























































































Kuvapostaus, oujee! Kuvista kiitos yhdelle Jussille. Alkuperäisestä ohjeesta kiitos Kotivinkille 3/2012. Täähän syntyi kuin itsestään.

Artisokkapizza eli artisokkapitsa

Pohja:
vapaavalintainen näppituntumainen pitsapohjataikina kuten meillä (kiitos yhdelle Jussille) tai
3 dl vettä
1/2 pss kuivahiivaa
1 tl suolaa
3 rkl öljyä
6-7 dl (durum)vehnäjauhoja

Täyte:
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 rkl öljyä
2 rkl tomaattipyreetä
1 tlk (400 g) tomaattimurskaa (Muttin hienojakoinen on hyvää!)
1 tl kuivattua timjamia
1/2 tl suolaa
1 prk artisokansydämiä
n. 170 g tuoreita herkkusieniä
2 palloa (á 125 g) mozzarellajuustoa
rucolaa ja hyvää oliiviöljyä

*Valmista pohja. Sekoita kuivahiiva lämpimään veteen (+42), lisää suola, öljy ja puolet jauhoista. Sekoita tasaiseksi. Lisää loput jauhot. Vaivaa kymmenen minuutin ajan tasaiseksi ja kimmoisaksi. Jätä liinan alle lepäämään.
*Kuori ja hienonna sipulit. Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota sipulit siinä. Lisää tomaattipyree, tomaattimurska, timjami ja suola. Anna kiehua hiljakseen sillä aikaa kun teet muut valmistelut.
*Valuta ja halkaise säilötyt artisokansydämet. Puhdista ja viipaloi herkkusienet ohuelti.
*Vaivaa pohjataikinasta ilmakuplat pois, jaa 3-4 osaan ja kaulitse ohuiksi pizzapohjiksi leivinpapereiden päälle.
*Laita uuni kuumenemaan erittäin kuumaksi (250°C-275°C). Valitse kiertoilma alalämmöllä tai tasalämpö.
*Levitä pizzapohjille tomaattikastike, revi sitten niiden päälle yhden pallon edestä mozzarellaa. Jaa artisokat ja sienet pizzoille, revi pinnalle vielä jäljellä oleva mozzarellajuusto.
*Paista pizzat yksi kerrallaan 6-8 minuutin ajan uunin alimmalla tasolla (tai kunnes pohja ei ole vielä palanut mutta pinta jo saanut hieman väriä). (Vahdi leivinpaperia kuin haukka, sille voi käydä hyvin kuumissa lämpötiloissa huonosti. Voit tietty paistella pizzat vaikka folion päällä, jos luonto antaa myöten.)
*Nosta tarjoiltaessa (eli heti) pizzan päälle tuoretta rucolaa ja valuta pintaan vielä hieman oliiviöljyä.

10 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Kauniit kuvat!
Ja taatusti herkullinen pizza. :)

Peurankello kirjoitti...

Artisokka on mun lempparia, hyvä kun muistutit!

Piparipulla kirjoitti...

Ihana pizza! Harvoin syöty artisokan kanssa, pitää kokeilla :)

Ritu kirjoitti...

No mutta, tätä pitää tehdä perjantaina. Tiedäthän, pitsaperjantaiii...Jaksaa tsempata loppuviikon, kun on hyvää tiedossa:)Kiitti vinkistä!

Gitta kirjoitti...

Onpas simppeli ja ihan varmana hyvää, menee ehdottomasti testiin. Nimimerkillä kokemusta löytyy leivinpaperille hassusti käymisestä. "Apua onko nuo lieskoja tuolla uunissa, miten uunissa on lieskoja?!"

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista! Hyvää pizzaperjantaita (ja kärtsäämättömiä leivinpapereita) siis :)!

Anna kirjoitti...

p.s. Tähän muuten voisi sopia hyvin ilmakuivattu kinkku tai ohuet aurinkokuivatun tomaatin viipaleet, jos sellaisia löytyy kaapista :)

Anonyymi kirjoitti...

Oi, tosta tulee ihan Roskilden täydelliset pitsat mieleen! - siskosi

Kotitalouskerho kirjoitti...

Artisokka pitsassa on aliarvostettu mutta niin ihana raaka-aine. Tuotapa täytyy kokeilla ja pian!

Jytis kirjoitti...

Tää näyttää niin hyvältä että huh uh! Ihanat kuvat, kiitos, testaan!!