sunnuntaina, syyskuuta 04, 2011

Possujuhla


Juhlaa on elo, kun pakastimessa on puolikkaan possun verran luomulihaa. Jonottajan odotus palkittiin tämän viikon lopulla, kun koitti meidän vuoromme noutaa saavillinen vakuumiin pakattuja porsaanpaloja Kiven Säästöpossusta.























Ihan ihan tuoreeltaan grillattiin kyljyksiä, ja nyt sunnuntaina tehtiin uunipadassa kasslerpaisti. Veikkaanpa, että aika moni luomuhippeilykriitikkokin menisi hiljaiseksi, jos olisi tullut meidän possupöytään maistelemaan. Nöyrä kiitos ja kumarrus luomuporsaankasvattajille.

Tehtiin uunipaisti Ranskalaisen keittiön salaisuudet - kirjan ohjeella (Padassa paistettu sianliha, s. 334). Kun tuon kirjan ottaa käteen, tuntee Julia Childin hengailevan haamuna keittiössä ja valvovan, että edetään juuri eikä melkein ohjeen mukaan. Niinpä kirjoittamani ohje noudattaa, uskomatonta mutta totta, lähes melkein juuri tuota kirjan ohjetta. (Pikkutarkan kannattaa toki etsiä käsiinsä itse kirja, tämä blogi kun ei ole tunnettu ihan samanlaisesta pieteetistä reseptinkirjoituksessa. ;))



















Padassa paistettu kasslerpaisti, eli ranskalainen keittiö Suomen syksyssä

1 kilon kasslerpaisti
1 rkl voita, 2 rkl öljyä
1 keltasipuli viipaleina
2 porkkanaa viipaleina
4 persiljanoksaa
3 valkosipulinkynttä
1 laakerinlehti
1/2 tl timjamia
suolaa, pippuria
1 dl vettä

*Ota lieden- ja uuninkestävä kannellinen pata, johon lihapala mahtuu. Kuumenna liedellä keskilämmöllä padassa öljy ja voi, ja ruskista sitten paistin jokaiseen pintaan kauniin ruskea väri. Siirrä paisti sivuun lautaselle odottamaan.
*Jos rasva pääsi palamaan, kaada se pois ja kuumenna padassa hieman uutta. Lisää pataan viipaloitu sipuli ja porkkana, persilja, valkosipulinkynnet ja laakerinlehti. Anna tiristä muutaman minuutin ajan, nosta sitten laakerinlehti pois. Nosta paisti takaisin pataan, mausta timjamilla, suolalla ja pippurilla. Kuumenna kannen alla niin, että paisti alkaa hieman sihistä. Laita lihan paksuimpaan kohtaan lihalämpömittari.
*Laita pata kansineen uunin alatasolle 175°C:n lämpöön. Kypsennä paistia noin 1,5-2 tuntia, kunnes paistin sisälämpötila on 85-87°C. Valele paistia 2-3 kertaa paiston aikana padan pohjalle kertyvällä liemellä.
*Ota pata uunista, nosta paisti sivuun lautaselle ja kääri folioon vetäytymään.
*Jos paistinliemen pinnassa näkyy paljon rasvaa, kallista pataa ja kerää rasvaa lusikalla pois. Lisää pataan noin 1 dl vettä, soseuta kasvikset esimerkiksi perunasurvimella ja keitä sitten nestettä ja soseutettuja kasviksia liedellä voimakkaasti, kunnes nestettä on jäljellä noin 2 dl. Kaada ja painele seos tiheän metallisiivilän läpi, mausta tarvittaessa suolalla ja tarjoile paistin kastikkeena.
*Viipaloi paisti ja tarjoa kastikkeen, perunamuusin ja vihannesten kanssa.

Ei kommentteja: