sunnuntaina, kesäkuuta 26, 2011

Keskikesän grillijuhla

Ajattelin, että tämän vuoden juhannus voisi olla ihan ultimaattinen grillaus- ja marinointifestivaali. Sellaiseksi se osoittautuikin, ja parhaillaan grilli kuumenee jo neljättä päivää. Naudanlihaa, vartaita, munakoisoa, tofua, makkaraa ja uusia perunoita. Ja vaikka mitä muuta siihen kylkeen.























Joku oli selvästi lukenut ajatuksiani, sillä sopivasti juhannuksen alla DanSukker heitti minua paketilla, jossa oli muun muassa aivan törkeän runsas reseptivihko. Nyt on kyllä joku tehnyt hyvää työtä siellä sokeritehtaan koekeittiöllä. Harvoinpa sitä hurahtaa täysillä yhteen 10-sivuiseen mainosreseptisettiin, mutta tämä alkaa olla jo puhkiselattu. Mun mittakaavassa on melko kova juttu, että ekalla sovelluskerralla lähtee sekoitteluun yhteensä neljä eri ohjetta. (19 muuta on vielä kokeilematta.)























Munakoisoille sokeriset marinadit ei muuten oikein sopineet, kärvähtävät niin äkäisesti koisokaverin pintaan. Mutta lihan ja tofun kanssa sokerilla on mukava vaikutus paistopintaan. Tumman ruokosokerisiirapin ansiosta paistettava oli jo ennen paistoa ihan ruskeaa.

Ohjeista kiitos DanSukkerille, omat muutokset suluissa. Marinadit riittävät noin 1 1/2 kilolle lihaa, mutta me uitettiin vähempiä liha- munakoiso- ja tofumääriä näissä reiluissa liemissä. BBQ-kastike ei ole marinadia, vaan vähän niinkö ketsuppia. Omaa sovellusta oli matkassa hieman, mutta vain hieman. Suosittelen siirappisen marinointihullun sydämeni pohjalta. Nää toimii.























Marinadi naudanlihalle

2-3 rkl fariinisokeria (lorautettiin sama määrä siirappia)
1/2 dl viskiä
1/2 dl soijakastiketta (teriyaki-kastiketta)
1/2 dl Dijon-sinappia (rakeista versiota)
1/2 dl silputtua kevätsipulia
1 tl suolaa
1/2 tl rouhittua mustapippuria

Marinadi lampaalle (meillä oli kyllä vaan nautaa ja niitä tofuhommia)

2-3 rkl ruokosokerisiirappia
1/2 dl tummaa balsamiviinietikkaa
1/2 dl öljyä
1 rkl hienonnettua rosmariinia (hienonnettua ruohosipulia)
1 rkl hienonnettua oreganoa
1 tl rouhittua mustapippuria
1 tl suolaa

Marinadi porsaalle (meillä oli kyllä vaan nautasuikaleita, joita pujoteltiin vartaisiin fenkolin, ananaksen ja paprikan kanssa)

1/2 dl vasta puristettua sitruunamehua
1/2 dl valkoviinietikkaa (pieni loraus tummaa balsamiviinietikkaa)
1/2 dl oliiviöljyä (rypsiä)
2-3 rkl ruokosokerisiirappia
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna (olisko ollut 4…)
maun mukaan sambal oelekia (1 kuivattu chili hienonnettuna)
1/2 tl rouhittua mustapippuria
(ripaus suolaa)


Marinadien valmistusohje:

*Sekoita kaikki marinadin ainekset kulhossa.
*Laita grillattavat herkkusi pakastepussiin, kaada marinadia päälle, solmi kiinni ja kääntele. Anna maustua jääkaapissa vähintään muutaman tunnin ajan.























Mausteinen BBQ-kastike

3 rkl öljyä
1 silputtu sipuli
1 dl tomaattipyreetä (kaksi pientä tölkillistä)
3/4 dl ruokosokerisiirappia
1 tl suolaa
3 rkl vasta puristettua sitruunamehua
2 rkl makeaa sinappia (käytin konjakkisinappia, toimi loistavasti)
5 tippaa tabascoa (savuista sellaista)
3 rkl Worcestershire-kastiketta

*Kuumenna öljy kattilassa ja kuullota siinä sipuli.
*Lisää loput ainekset ja anna kiehua hiljalleen noin 30 minuuttia. Jäähdytä.
(*Voit purkittaa ja säilyttää kastikkeen jääkaapissa, jos kaikki ei hupene kerralla porukan vatsaan.)

2 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Veivasin myös melkein samat jutut tuosta setistä. Toimivaa settiä, ehdottomasti! :)

Kerrankin hyviä juttuja tuollaisessa mainoslirpakkeessa.

Anna kirjoitti...

Näin on! :)

Muistan jonkun joskus kauan sitten viisaasti todenneen, että yritysten reseptivihkosiin voi ihan oikeasti luottaa: niiden ruokaohjeissa kun on pyritty saamaan parhaat puolet tuotteista esiin, eikä epäonnistumiselle ole haluttu jättää tilaa. Siis ihan siksi, että kuluttaja ilahtuisi ja ostaisi.

Kaupallista logiikkaa, mutta hyvä syy myös ilahduttaa itseään ja muita kotioloissa :)