tiistaina, tammikuuta 26, 2010

Sorvatut perunat ja smetanainen höystö

Noin kuukausi sitten talouteemme saapui omenasorvi. Olin toivonut joululahjaksi sellaista kuorimaveitsen kokoista omenaporaa, mutta mekaanis-teknisesti suuntautunut lahjanantaja toteutti toiveen odotettua luovemmin. Alkuhämmästyksen jälkeen sorvi on todettu erittäin käyttökelpoiseksi välineeksi, jonka omistamisesta olen suorastaan ylpeä. Veivattava laite paitsi poistaa kodan, myös kuorii ja siivuttaa sorvattavan tuotteen viehkoksi spiraaliksi. Ja mikä parasta, omenoiden operoinnin ohella sitä voi käyttää myös perunoihin!
























Kotitekoisten ranskalaisten ohjeen olen kirjannut blogiini aiemmin. Samalla uunituslogiikalla toteutetaan myös nämä perunakierteet. Tiiviimmässä muodossa niistä syntyisi vaikkapa hasselbackan perunoita.
























Jos sorvi on ottanut paikkansa pöydällä, niin smetana teki sen hiljattain jääkaap(e)issa. Useamman keittiön yhtäaikainen asuminen ja hajamielisyys aiheuttivat sen, että blini-iltamien jälkeen tuota syntistä herkkua oli jäljellä holtittoman paljon. Tähän spiraaliperunoiden kanssa nautittuun kasvispannuun smetana sopi melkoisen hyvin. Höystön voi muuten tehdä varsin mainiosti ilman makkaraakin, mikäli mielii. Eiköhän tuo kermajötkäys täytä raavaammankin vatsan.
























Makkara-kasvispannu (4 annosta)

3 mausteista grillimakkaraa (tai bratwurstia, krakovanmakkaraa tms.)
2 sipulia
3 porkkanaa
1/2 - 1 fenkoli
1 punainen paprika
1 omena
1 1/2 dl smetanaa
mustapippuria myllystä
kuivattua basilikaa (myös muut yrttimausteet käyvät)
(suolaa)

*Viipaloi makkara. Lohko sipuli, leikkaa porkkana vinoiksi viipaleiksi. Siivuta myös fenkoli ja paprika. Leikkaa omena pieniksi kuutioiksi.
*Ruskista makkaraviipaleisiin kuumalla pannulla hieman väriä. Lisää joukkoon sipuli ja porkkana, sekoita ja anna kypsentyä muutaman minuutin ajan välillä sekoitellen. Lisää fenkoli ja paprika, sekoita. Anna kypsyä kannen alla keskilämmöllä noin 10 minuuttia välillä sekoitellen. (Tarkoitus ei ole keittää kasviksia, mutta jos makkaroiden rasva ja kasviksista irtoava neste ei tunnu riittävän kiinnipalamisen estämiseksi, voit toki lisätä pannuun hieman vettä.)
*Sekoita joukkoon smetana sekä pienet omenakuutiot. Rouhi mukaan mustapippuria ja ripottele basilikaa. Anna hautua miedolla lämmöllä vielä noin 10 minuutin ajan. Lisää halutessasi suolaa. Tarjoile.

10 kommenttia:

Merituuli kirjoitti...

oi vau miten hienoja perunakierteitä! musta tuo omenasorvi on ihan älyttömän hieno esineenä, en kyllä tiedä miten paljon meillä olisi sille käyttöä.

Kaarina kirjoitti...

Mahtava laite, haluu kanssa perunakierteitä! Upean näköisiä ja tosiaankin erilainen versio perunasta. Varmaan voi kokeilla myös esim. bataattiin? Millainen se kiinnitys on, voiko siis siihen laitta periaatteessa mitä tahansa kiinteää?

Kaarina kirjoitti...

Ah, vasta nyt katoin tuon sun linkin, selvitti asiaa, joo.

Veera kirjoitti...

Tosi herkullisen oloinen tuo makkarapata!

Mari kirjoitti...

Vinkeen näköinen laite. Ei heti arvais, mikä on kyseessä, jos näkisi sen randomisti vaan jossain pöydällä.

Tohon makkarapadan vegeversioon lisäisin kyllä papuja (kidneyt sopis esmes!). Smetana ja muut maitotuoeet ei pidä mitään nälkää loitolla kahta tuntia kauempaa. T: kouluruokailun kermalla jalostettujen "kasvishöystöjen" uhri.

Ari Makela kirjoitti...

Älkää kertoko mulle mistä tuollaisia saa, mulla on jo muutenkin liikaa kamaa :)

Anna kirjoitti...

Merituuli: Se on kyllä sellaisella vanhanaikaisella tavalla tosi kaunis! :)

Kaarina: Käsiteltävä tavara tosiaan kiinnitetään sellaisiin "piikkeihin". Kuoriva osa "joustaa", eli spiraalit syntyisivät varmaan isommista bataateistakin.

Veera: Kaapista löytyneistä aineksista syntyi kyllä tällä kertaa tosi hyvää :) Kivaa että maku välittyi reseptin avulla!

Mari: Oot oikeassa, kasvisversiona tuo toimisikin varmaan ennen kaikkea lisäkkeenä. Raavaampana lisäkkeenä, silti ;).

Ari: Kerroin jo! Sieltä linkin takaa :)

Pitkä kirjoitti...

Mä en kestä!!! Olen niin kateellinen noista perunoista! Mutta toihan on kivan edullinen, ehkä munkin pitää...

Aurinkotuuli kirjoitti...

Magee sorvi :)!!

Anna kirjoitti...

Kiitsa kommenteista :) Sorvi on kyllä mahtilaite.