keskiviikkona, marraskuuta 26, 2008

Savulohipiiras parhaasta piirakkakirjasta

Jo silloin, kun vielä asuin kotikotona enkä erityisen paljon ruokaa edes laittanut, lainailin kirjastosta keittokirjoja ja kirjoitin niistä reseptejä muistiin mahdollisia tulevia kokeiluja varten. Puhdasta kirjafiilistelyä siis. Muistan, että yksi rakkaimmista kirjaston opuksista oli Agneta Weilandin kirja Amerikan parhaat piiraat, jota en olisi tahtonut palauttaa ollenkaan. Olen yrittänyt sittemmin metsästää tuota loppuunmyytyä teosta divareista tuloksetta. Onneksi nykyinen lähikirjasto tuo hetken helpotusta lainakappaleellaan.

Kirjan ohjeella syntyi tällä erää ensin lohipiirakkaa. Kokeilin samalla piirastaikinan tekoa monitoimikoneessa - mielettömän kätevää! Varsinkin suuremmat erät kannattaa ehdottomasti tehdä koneella. Taikinaohje on muutenkin toimiva, taikina on helppoa käsitellä ja sitruunalisä tuo siihen raikkautta.






















(Kuvassa samanlainen taikina on jo seuraavan piiraan palveluksessa, siksi vuoka on erilainen ;))

Paistostaikina (yksinkertainen määrä, vuokaan jonka halkaisija on 25-26 cm):
3 dl vehnäjauhoja
1/2 maustemittaa suolaa
115 g kylmää voita sentin kuutioina
1 1/2 rkl kylmää sitruunamehua
2-3 rkl jäävettä

*Mittaa jauhot, suola, ja voi monitoimikoneeseen. Sekoita täydellä teholla 4-5 sekuntia sykäyksittäin. Lisää sitruunamehu ja vesi ja anna koneen käydä muutama sekunti eli kunnes taikinasta muodostuu pallo. (Voit myös tehdä taikinan käsin: hakkaa silloin jauhot, suola ja voi murumaiseksi seokseksi veitsellä ja sekoita sitten joukkoon sitruunamehu sekä sen verran vettä, että pystyt muotoilemaan taikinasta pallon.)
*Litistä palloa hiukan ja kääri kelmuun. Anna levätä jääkaapissa yön yli tai vähintään joitakin tunteja. Ota taikina jääkaapista hieman ennen kuin kaulit sen piirasvuokaan sopivaksi levyksi.
























Smoked salmon quiche - savulohipiiras

Pohja:
Yksi annos paistostaikinaa
2 rkl vaaleaa ranskalaista sinappia (käytin rakeisempaa versiota)

Täyte:
150 g kylmäsavulohta suikaloituna
2 rkl voita
1 suuri purjo hienonnettuna
5 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
2 dl kahvikermaa
ripaus raastettua muskottipähkinää
(hiukan suolaa)
ripaus cayennepippuria

Koristeluun:
viipaloitua kylmäsavulohta
1 limetti ohuina viipaleina

*Kuumenna uuni 225°C:een. Kauli valmis taikina, vuoraa sillä vuoka ja pane jääkaappiin siksi aikaa kun valmistat täytteen.
*Peitä taikinan pinta leivinpaperilla ja täytä syvennys kuivatuilla herneillä (tai tee foliosta "kaulukset" tukemaan piiraan reunoja esipaiston ajaksi, kuten itse tein). Kypsennä uunin alimmalla ritilätasolla 10-12 minuuttia. Poista paperi ja herneet, kypsennä vielä viisi minuuttia. Anna vuoan jäähtyä. Laske uunin lämpö 175°C:een.
*Sulata voi kasarissa ja kuullota purjosilppua keskilämmöllä noin 5 minuuttia. Sipulit saavat kypsyä mutta eivät ruskistua. Sekoita munien rakenne rikki ja lisää joukkoon kermat, mausta muskotilla ja cayennepippurilla sekä halutessasi ripauksella suolaa.
*Voitele esipaistettu pohja sinapilla. Levitä päälle purjo ja lohi. Kaada vuokaan muna-kermaseos. Kypsennä uunin keskiosassa n. 45 minuuttia eli kunnes munamaito on hyytynyt.
*Koristele lohi- ja limettiviipaleilla.

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

kah, lienee tuhtia! mutta sitäkin herkumpaa.

t. kärsivä laihistelija

Anna kirjoitti...

Jep, eipä :D

Mut kannattaakin tehdä kaikki tällaiset kotikotona käydessä: on käsittämätöntä, miten kokonainen piirakka voi kadota hetkessä vuoasta niin että itse on ehtinyt syödä pienen siivun tai korkeintaan pari ;)

Nuori Nainen kirjoitti...

Minäkin olen lainannut tuon kirjan enemmän kuin kerran kirjastosta. Se on hyvä! Ja siinä on kauniit kuvat.

Ari Makela kirjoitti...

Oj, minulle kokonaan uusi quiche-resepti. Kuulostaa hyvältä ja varmasti myös lämminsavulohen päälle voisi kehittää hyvää. Sitruunamehu pohjassa oli minulle kokonaan uusi ajatus.

Omaa itsetuntoani (minut tavanneet ovat varmaankin huomanneet, että olen ujo, vaatimaton ja sulkeutunut luonne) kyllä hivelee se että kun vien quichen duuniin niin hyvin pian sitä ei enää ole :)

Meri, Helsinki kirjoitti...

Mä täällä odottelen kutsua kylään syömään tuollaisia piiraita. :-P

Anna kirjoitti...

Nuori Nainen: Nyt kun taas pääsin tuon kirjan makuun, alkoi uusi divarimetsästys välittömästi :D Olen viime päivinä selaillut sen varmaan muutamaan kertaan läpi joka päivä :D

Ari: Sun legendaarinen quiche on kyllä omaa luokkaansa, kuten blogimiitissä saimme todeta, joten en yhtään ihmettele!

Ylimuuli: Musta olis hienoa järjestää sellaset piirasbileet, joihin kaikki tois piirakoita ja sit kukaan ei pystyis liikkumaan ulos niistä juhlista muuten ku pyörimällä :D! Jossain keittokirjassa on muistaakseni ihan oikeastikin juttu siitä miten illanvieton voi hyvin rakentaa vaikka viiden eri piirakan ympärille ;)