Naistenlehtikaimani Annan hienoa Parhaat keitot- kirjaa pitkästä aikaa selaillessani törmäsin johonkin hieman harvemmin tavattuun: kookos-kanakeittoon, jota oli höystetty kiivikuutioin! Kun kuva vielä herätti mielleyhtymän keväiseen lempisoppaani Tomppaan, oli ohjetta pakko kokeilla.
Vanhana seitinsietäjänä vaihdoin kanan kalaan ja herneenpalot vihreisiin papuihin. Myös ohjeen täyteläisyyttä tuova ruokakermalisäys uupui. Lopputulos oli mukavan mausteinen ja eksoottinen - tosin Tomppa mielessäni täytyy myöntää, että kiiveineen päivineenkin tämä keitto jäi ylivertaisen verrokkinsa jalkoihin. Ai niin, ne kiivit! Olen kiiveille hieman allerginen, ja huomasin niiden polttelun vain vahvistuvan lämpimässä ruoassa. Lopputuloksesta en siis erottanut inkivääri-, chili- tai kiivipaloja toisistaan :D Mutta mikäs siinä, polte on plussaa!
Kiva kalakeitto (tai kanakeitto) (1-2:lle)
1,5 cm pala tuoretta inkivääriä hienonnettuna
1 pieni valkosipulinkynsi
1/2 chili hienonnettuna
1 rkl öljyä
100 g seitikuutioita (tai 1-2 broilerin rintafileetä)
3 dl kalalientä (kanalientä) fondista
1 dl kookosmaitoa
(1 dl ruokakermaa)
1/2 pss pakastettuja vihreitä papuja (tai sokeriherneenpalkoja)
sitruunamehua
suolaa, pippuria
1 kiivi
*Kiehauta inkivääri-, chili- ja valkosipulisilppu öljyssä. Lisää kalakuutiot (suikaloitu broileri) ja kuumenna hetki. Kaada liemi ja kookosmaito kattilaan. Anna keiton kiehahtaa. Lisää vihreät pavut (sekä kerma) ja kuumenna keittoa pari minuuttia tai kunnes kala (tai broisku) on kypsää.
*Mausta keitto sitruunamehulla sekä suolalla ja pippurilla.
*Kuutioi kiivi. Lisää kuutiot valmiiden keittoannosten pinnalle.
P.S. Huomasin vasta nyt, että ohjeessa vinkattiin lisäämään mausteeksi halutessa myös currya! Se sopisi soppaan varmasti ja toisi tiettyä etäisyyttä Tomppaankin.
11 kommenttia:
Käh? Kiiviä ja kalaa? Jopas oli yllättävä veto. Niin yllättävä, että tuli kokeiluhinku. :)
Mulle tuli kokeiluhinku kans. Ja alkoi tehdä hulluna mieli kiiviä.
Jep :D Kokeilkaa ihmeessä broiskulla, jos sitä jääkaapeistanne löytyy! Kuulisin mielelläni, miten se versio toimii.
(Ja tietysti myös sen, miltä kiivit sitten oikeasti maistuvat sen kaiken kokemani poltteen alta ;))
Voi jessus. Täähän näyttää aivan ältsin hyvältä. Ihanan värikästä :)
Tuo kiivin väri tosiaan piristää kivasti :)
Yhdyn muiden päivittelyihin. Kala ja kiivi tuntuvat hyvin erikoiselta yhdistelmältä, vaikka onhan tässä itse tullut kokeiltua blogihistorian aikana ties mitä... Otetaan esimerkiksi vaikkapa Polkkapossulta nappaamani vinkki pizzantäytteisiin: tonnikalaa, rusinoita ja punajuurta. Ja hei, se oli oikeasti hyvää!
En siis sano että tämä olisi yhtään pahempi juttu. Laitan ohjeen korvan taakse muhimaan.
Hyvä kun muistutit tuosta, Polkkiksen pizzantäytteet ovat niittäneet ehdottomasti ansaittua kunniaa :)
Kala ja kiivi on kieltämättä erikoinen yhdistelmä, mutta kokeiluthan on ruoanlaiton suola :D
Ompa erikoista yhdistää kiiviä keittoon!
Meillä löytyy jääkaapin alahyllyltä iso rasiallinen kiiviä, ehkäpä nyt sitten uskaltaudun sitä ruokaankin testaamaan.. Jostakin syystä tähän vuodenaikaan kiivit on halpoja? Meillä oli citymarketeissa kiivit alle 90 senttiä per 500g!
Oho, kiitos vinkistä! Pitääpä pitää siis kiivejä silmällä. Ne on mulle suurta herkkua, vaikka ikävä kyllä tuo pistely suussa rajoittaa vähän niistä nauttimista :D
Täälläkin ollaan kiweille allergisia, tai siis vihreille kiweille. Keltaiset ovat nimittän vähemmän allergisoivia, mutta niitä on kyllä tarjolla vain kesäaikaan ja niiden maku on snadisti erilainen.
Hyvä tietää! :)
Lähetä kommentti