lauantaina, lokakuuta 05, 2013

Täyteläinen papu-juurespata ja juusto-dumplingsit

Mykyjä. Niitä ne padassa kelluvat dumplingsit tässä tapauksessa oikeasti ovat. Myky, siinä vaan jotenkin epäilyttävä sana. Dumplingsit kuulostaa paljon leikkisämmiltä!

Herkullisten juustomykyjen, juuresten ja papujen lisäksi tästä padasta löytyy sipulia, selleriä, kuivattuja sieniä, kahvia ja soijakastiketta. Näillä eväillä syntyi ihan ennenmaistamattoman lihaisa papupata, jotenkin tumma ja täyteläinen yhtä aikaa. Ihan mahtava kasvisruoka sellaisillekin, joita papupata yleensä epäilyttää!





Juures-papupata ja juustomykyjä eli -dumplingseja (alkuperäinen ohje Nicola Graimes: New Vegetarian Kitchen, alla oma versioni jossa inasen verran muutoksia raaka-aineissa ja ainemäärissä)

2 rkl öljyä
1 suuri sipuli lohkoina
1 sellerinvarsi viipaleina
1/2 suuri purjo (tai yksi pieni) hienonnettuna
4 porkkanaa suurehkoiksi paloiksi leikattuna
1 palsternakka suurehkoiksi paloiksi leikattuna
kourallinen kuivattuja sieniä hienonnettuna, meillä herkullisia vaaleaorakkaita
1 rkl vehnäjauhoa
2-3 tl kuivattua timjamia
1/2 laakerinlehti
1 dl vahvaa kahvia
3-5 dl kasvislientä (tai miksei kana- tai lihalientäkin)
2 rkl soijakastiketta
1 pkt (230 g) ruskeita papuja, käyttövalmiita (laitoin Pirkkaa), huuhdeltuina

Juustomykyt
90 g vehnäjauhoja
40 g raastettua, pitkään kypsytettyä cheddar-juustoa
2 rkl tuoreita yrttejä hienonnettuna, tai 2 tl kuivattua yrttisekoitusta
40 g voita pieninä kuutioina
1 rkl kylmää vettä

*Kuumenna liedellä valurautapadassa öljy. Käytä matalaa keskilämpöä, asteikolla 1-6 kolmonen on tässä ohjeessa kova sana. Lisää öljyyn sipulilohkot ja anna kuullottua 6 minuutin ajan välillä sekoitellen.
*Lisää selleri ja purjo, kuullota 2 minuuttia lisää.
*Lisää porkkana, palsternakka ja sienet. Sekoita joukkoon 1 rkl vehnäjauhoja ja anna kypsyä minuutin ajan. Lisää sitten timjami, laakerinlehti, kahvi, liemi ja soijakastike. Katso, että kasvikset peittyvät juuri ja juuri, lisää tarvittaessa lientä. Kuumenna kiehuvaksi, laske sitten lämpöä ja anna hautua hiljalleen 10 minuutin ajan.
*Mykyjä varten sekoita kulhossa jauhot, raastettu juusto sekä yrtit. Nypi mukaan voi ja lisää lopuksi 1 rkl kylmää vettä. Sekoita tasaiseksi, kovaksi taikinaksi, lisää tarvittaessa varovaisesti vettä jotta saat muodostettua taikinapallon. Jaa taikina 8-10 osaan ja tee osista soikiomaisia mykyjä.
*Sekoita pataan pavut. Kääntele sitten varovasti keitoksen sekaan mykyt niin, että ne peittyvät liemeen ja kasviksiin. Peitä kannella ja anna hautua matalassa lämmössä hiljalleen kuplien 20-25 minuuttia, kunnes mykyt ovat nousseet padan pintaan. Tarjoile kuumana.




2 kommenttia:

Nanna kirjoitti...

Erittäin, erittäin kiinnostava resepti! Muistaskohan tehdäkkin....

Anna kirjoitti...

Jep, tämä on vähän erilainen kuin kasvispadat yleensä :)!