perjantaina, toukokuuta 10, 2013

Raejuustohyytelö ja basilikalla maustettu hedelmäsalaatti

Sain hauskan ja yllättävän haastattelupyynnön Kotivinkistä: voisinko kertoa siitä, miksi ihmeessä tykkään 80-luvun keittokirjoista. No toki nyt keittokirjoista aina kelpaa jutella! Etenkin kun annan aivan erityiset rispektit juuri Kotivinkin kasari-kirjalle, josta kokkasin mm. tämän käsittämättömän upean jauhelihapihvin.
























 
Päätin siis tarjota toimittajalle ja kuvaajalle jotakin (lähes) suoraan Kotivinkin juhlaherkkuja -kirjasta ja lisäksi jotakin tältä vuosikymmeneltä. Todella retro raejuustohyytelö toimikin erittäin hyvin yhteen todella raikkaan, basilikalla maustetun hedelmäsalaatin kanssa. (Toimittaja ja kuvaaja santsasivat. Henkilökohtainen voitto!)


























"Jos resepti vaikuttaa jakamisen arvoiselta, se päätyy Uneliaan kokin blogiin": eli tää on kaikille teille, jotka olette eilisestä ilmestymispäivästä asti aivan kertakaikkisen tulisilla hiilillä jännittäneet, että oliko se nyt jakamisen arvoista. Oli se!

Raejuustohyytelö (4-6 hengelle, tai paljon useammallekin)
Alkuperäinen ohje julkaistu Kotivinkin Juhlaherkkuja -kirjassa, tämä melko lailla muokattu versio meitsin ruutupapereissa, sitten Kotivinkissä 9/13 ja nyt täällä

6 liivatelehteä
2 kananmunanvalkuaista
2 dl kuohukermaa
2 kananmunankeltuaista
2 dl tomusokeria
1 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
75 g mantelijauhetta
300 g raejuustoa (ei rasvatonta)
3 rkl sitruunamehua

*Nosta esille kolme sekoituskulhoa ja kakkuvuoka. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen (vielä erilliseen kippoon).
*Vatkaa ensimmäisessä kulhossa valkuaiset vaahdoksi ja toisessa kulhossa kuohukerma vaahdoksi.
*Vatkaa kolmannessa kulhossa keltuaiset ja sokeri. Sekoita joukkoon maito, vaniljasokeri, mantelijauhe ja raejuusto.
*Kuumenna kattilassa sitruunamehu höyryäväksi. Puristele pehmeät liivatelehdet liiasta vedestä ja sulata ne sitruunamehuun. Kaada liivate-mehuseos ohuena nauhana raejuustoseokseen.
*Kääntele seokseen kerma- ja valkuaisvaahdot ja kaada vuokaan. Anna hyytyä viileässä muutama tunti tai yön yli. Kumoa. Tarjoa marjojen tai hedelmien kanssa.



























Basilikalla maustettu hedelmäsalaatti (4-6 hengelle)

3 appelsiinia
1 omena (Granny Smith)
1 tlk ananaspaloja

Mausteliemi:
1/4 dl sokeria
1/2 dl vettä
1 pienen sitruunan mehu
1/2 ruukkua basilikaa

*Kuori ja paloittele appelsiinit ja omena. Valuta ananaspalat. Sekoita hedelmät.
*Mittaa kattilaan sokeri ja vesi. Keitä noin 5 minuuttia. Lisää sitruunamehu, älä keitä. (Huomio huomio, tässä vaiheessa pitäisi lisätä salaattiin hienonnettu basilika, joka jää siis tuoreen makuiseksi; tämä oli jäänyt lehden versiosta pois.)
*Sekoita liemi hedelmiin. Anna maustua viileässä tunnin-pari. Valuta hedelmäsalaatista liika neste pois ja tarjoa juustohyytelön kanssa.


3 kommenttia:

Soppasirkus kirjoitti...

Luin eilen jutun Kotivinkistä! Hauska harrastus tuo keittokirjojen keräily :)

Jonna kirjoitti...

Anna, se oli ihanan symppis haastattelu. Lueskelin sitä juuri eilen.

Anna kirjoitti...

Soppasirkus: Kiitos kommentista, keräily ja selailu on kyllä hauskaa :)

Jonna: Kiitos, kiva kuulla :)!