sunnuntaina, helmikuuta 03, 2013

Vaivaamaton leipä

Vaivaamaton leipä on kiistaton blogisuosikki. Jo hamalla kakstusariluvulla luin amerikkalaisesta villityksestä Pastanjauhantaa-blogista, sittemmin monesta muusta blogista, ja lopulta ihan lähiaikoina Herkku-ja-Koukkulasta. Nyt hetki oli oikea, sillä mietin juuri, mitä tekisin kotiintuliaisylläriksi eräälle leipäfanille. Maailman kaunein ja helpoin leipä - voisko mikään sopia paremmin?

Jytiksen tapaan käytin Kädenvääntöä-blogin ohjetta. Ihan tarkalleen. Tää on jo ties kuinka mones kerta, kun joudun käytännössä copy-pastemaan Kädenvääntöä-Pitkän kirjoittaman ohjeen, niin hyvin ne joka kerta toimii. Ja leivästä todella tuli mielettömän kaunis, kuohkea ja rakenteeltaan maalaisleipämäisen kostea. Seuraavalla kerralla ymppään tähän(kin) jollain lailla kauraa, niin makuun tulee vielä enemmän pähkinäisyyttä.


Vaivaamaton leipä

7dl vehnäjauhoja
2tl suolaa
0,5tl kuivahiivaa
3,5dl reilusti kädenlämpöistä (42 °C) vettä

*Sekoita (mielellään lasikulhossa) kuivat aineet keskenään, kaada vesi joukkoon ja sekoita puukauhalla taikina sekaisin. Peitä taikina tiukasti tuorekelmulla (tarttuu lasiastiaan parhaiten) ja anna kohota 12-18 tuntia.
*Kumoa ja kaavi taikina jauhotetulle pöydälle ja pyöräytä palloksi. Tässä kohtaa voit halutessasi lisätä leipään esim. yrttejä. Peitä löyhälti tuorekelmulla ja anna levätä puoli tuntia. Lämmitä uuni 225 asteeseen ja laita kannellinen pata (käytin valurautapataa) kuumenemaan samalla.
*Kippaa taikinapallo kuumaan pataan, laita kansi päälle ja paista puoli tuntia. Ota kansi pois ja paista vielä ilman kantta 15 minuuttia. 

22 kommenttia:

Liina kirjoitti...

Duoda, miten iso pata sulla on? Kun meillä on vain ihan pikkuriikkinen pata, ja mietin tässä juuri, että jos tuota tekisi, olisiko viisasta puolittaa taikina vai ostaa uusi pata?

Herkkusuun lautasella kirjoitti...

vaikka leipää olen jo jonkin verran leiponut en koskaan ole oppinut käyttämään kuivahiivaa...se ei vain mulla toimi. muuten kaikki laiskalle emännälle sopivat ruoka ja leivontaohjeet ovat kivoja!

Herkkusuun lautasella kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anna kirjoitti...

Liina: Mulla taitaa olla ehkä joku kolmelitrainen tuo pata? Sellainen "tavallinen" kuitenkin. Anzkun kauhasta kajahtaa -blogissa on kuitenkin tehty tätä leipää menestyksellä ihan pellilläkin: http://anzkunkauha.blogspot.fi/2010/06/vaivaamatonta-leipaa-no-knead-bread.html

Ehkä sä voit tehdä koko taikinan, ja paistaa sitten kokeeksi puolet siinä padassa ja puolet vieressä pellillä? :D

Herkkusuun lautasella: Mä olin ostanut tätä varten kerrankin tuorehiivaa, mutta hannasin sitten ja käytin tuttua kuivahiivaa, kun sitä näkyi niin monessa ohjeessa olevan. Mutta tuorehiivakin varmasti toimisi, kun sitä laittaisi oikeassa suhteessa!

Pitkä kirjoitti...

Waaaau, se on kaunis!! Oon niin ilonen, kun tää leipä on saavuttanut kaikkien suosion. Eikö elämä olekin parempaa, kun voi saada ihmiset huokailemaan ihastuksesta käytännössä vain laiskottelemalla? Ihan hurjan mahtavaa!!

Minna Vuo-Cho kirjoitti...

Tämä on fantastinen resepti. Toimi oikein hyvin ihan tavallisessa Kokki-padassa :-)

Anna kirjoitti...

Pitkä: Niinpä, mä innostun aina kun näin helposti voi saada aikaan hyvää mieltä ympärilleen :)

Minna: Eikö ookin! Ja tähän käykin varmasti pata kuin pata, kunhan kansi löytyy.

Jaakko kirjoitti...

Onko kokemuksia / suosituksia eri tyyppisistä (hieno, karkea, durum, luomu...) vehnäjauhoista tätä leipää varten?

Unknown kirjoitti...

Kiva resepti ja hei,muutes tosi nätti blogi. Pitääpä alkaa seuraileen vakituiseen :)

Salla kirjoitti...

(mulla on ikävä aakkosmatkoja! :)

Jytis kirjoitti...

Joo vapise avokadopasta, hittileipä tulee taas! Aina kiittelen mielessäni Pitkää, kun tää tulee uunista :)

Liina, mä suosittelen että meet kirpparille kattomaan patoja, noita savipatoja varsinkin tulee aina välillä vastaan. Nimittäin käyttöä tulee ja jos tekee tätä vaan pienen niin se loppuu kesken.

Terhi kirjoitti...

Jaahas, tämä lähtee kokeiluun. :D

Anna kirjoitti...

Jaakko Leppo: Tämä oli ensimmäinen kerta kun tein tätä leipää, joten en osaa oikein sanoa... Mutta ohjeita ainakin näkee vaihtelevasti sämpyläjauhoille, hiivaleipäjauhoille jne. Tein itse tavallisista puolikarkeista valkoisista jauhoista, mutta seuraavaksi kokeilen niin, että laitan osan esim. spelttivehnää. Tuu kommentoimaan, jos kokeilet eri jauhoilla!

Chef Jones: Kiitos kommentista, ja mukavaa jos poikkeat täällä uudelleenkin!

Salla: Ei oo totta, joku muistaa vielä aakkosmaat! Maailman hitaimman ruokablogiprojektin! Pelastit mun päivän! Jepjep, on se Australia mulla mietinnässä "koko ajan", ja palaan asiaan, noh, pian :D

Jytis: Näinpä, rakastan blogihittejä! Ja kirpparit on hyvä idea, ihan rautapatojakin näkee niillä usein, ja tähänhän on varmaan hyvä myös sellainen keraaminen / kivitavarasta tehty pata, joita näkee ehkä vielä useammin.

Terhi: Upea juttu, jos sain leipäinnostuksen vieritettyä taas eteenpäin :)!

Salla kirjoitti...

Mulle käy mikä vaan, jossa ei ole Marmitea tai Vegemitea! Tai no, ei mielellään pavlovaa, kilojenkaristeluni kärsisi. Lamingtoneistahan voisi tulla uusi blogihitti?

Anonyymi kirjoitti...

Leipä oli hyvää! Kiitti reseptistä!

Uppis

Maaria kirjoitti...

Tulipa hyvää, kiitos ohjeesta! Mun on pitänyt kokeilla tätä jo parin vuoden ajan, mutta tein sen vasta nyt, kun näin tämän pyyhkeettömän ohjeversion. Näin vaivatonta leipäähän ehtii tehdä koska vaan! Laitoin nyt puolet jauhoista hiivaleipäjauhoja ja aion pikkuhiljaa lisätä täysjyvän määrää. Lisäksi aion kokeilla hiivan sijaan tilaamaani sourdough-juurta, jota nyt inspiroiduin herättelemään.

Maaria kirjoitti...
Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.
Anna kirjoitti...

Salla: Kiitos vinkeistä :)! Australiaa kohti siis...

Uppis: Huippua, että ohje toimi!

Maaria: Kiva juttu, että leivästä tuli hyvää! Sourdough-leipää olisi kiva kokeilla...

Anzku kirjoitti...

Mie teen tätä leipää melkeinpä viikoittain - tai sit pidän leipäviikonlopun jolloin leivoin pakastimen täyteen. Käytän aina 4 dl vehnäjauhoja ja 3 dl ihan jotain muuta. Esim. sämpyläjauhoja, täysjyvävehnäjauhoja, erilaisia leseitä, hiutaleita, rouheita, suurimoita, polentaa. Ihan mitä vaan erilaisina yhdistelminä! Valkoinen vehnäleipä ei mitään kovinkaan terveellistä ole, joten kuituja ja vitamiineja täytyy yrittää lisätä jostain muusta. Niin ja makua kans. Tällä hetkellä suosikkikomboni on vehnäjauho+tattarihiutaleet.

Anonyymi kirjoitti...

Onkos leipä pakko paistaa padassa ??? Kun en omista sellaista,käykö korkea lasivuoka ???

Anna kirjoitti...

Anzku: Hyvä kuulla, että taikinaan voi reilusti laittaa noinkin paljon muuta kuin ihan valkoista vehnää! Pitää kokeilla itsekin seuraavalla kerralla.

Anonyymi: Jos saat lasivuokaan riittävän tiiviin kannen, niin sekin toimii varmasti oikein hyvin :) Lasi, keramiikka ja valurauta varaa kaikki jonkin verran lämpöä, ja tiivis kansi taitaa olla se toinen salaisuus.

Anonyymi kirjoitti...

laitoin taikinaan kaikenlaisia jauhoja ja maa-artisokkaa! Wau, että tuli hyvää.

terveisin Kaija