torstaina, lokakuuta 18, 2012

Joulu mielessäin eli lokakuun ihana taatelikakku

Edukkaalla hinnalla hamstratut taatelit ja kuivahedelmät huutelivat laatikossa, ja uusi kakkuvuoka odotti korkkausta. Kun yhtälöön lisäsi vielä vakaasti lähestyvän joulufiiliksen, alkoi kummasti mielessä kummitella ajatus taatelikakusta. Käytin takuuvarmaa keinoa, eli iskin Google-hakusanan eteen superlatiivin. "Paras [tähän googlaamasi ruoan nimi]" vie usein onnen lähteille, niin nytkin.

Vielä olis vähän treenaamista
tuon jauhotuksen kanssa...
























Äärimmäisen mehukkaan, makean, koukuttavan ja riittoisan taateli-suklaakakun ohje on Pullan paikka -blogista. Itse korvasin noin puolet taateleista kuivatulla mangolla ja noin puolet voista öljyllä, mutta muuten mentiin ihan valmiiden numeroiden mukaan. Kakku hipoi täydellisyyttä, mutta seuraavalla kerralla tsekkaan että taatelit ja kuivahedelmät ovat sokeroimattomia.


...ja ehkä sen kakun vuoasta kopistelun kohdalla
vois olla pikkasen maltillisempi myös.


Suklaa-taatelikakku

125 g kivettömiä taateleita
125 g kuivattua mangoa (tai muuta kuivattua hedelmää)
3 dl omenamehua
1 dl fariinisokeria
1 dl sokeria
100 g voita
100 g öljyä
2 kananmunaa
3,5 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
2 tl leivinjauhetta
100 g tummaa suklaata rouhittuna

*Voitele ja korppujauhota kakkuvuoka.
*Poista taateleista kivet ja puolita tai paloittele ne karkeasti. Paloittele myös kuivahedelmät, jos käytät suuria hedelmäpaloja. Laita taatelit ja hedelmät omenamehun ja sokereiden kanssa kattilaan. Keitä seosta miedolla lämmöllä silloin tällöin sekoitellen noin 10 minuutin ajan. Anna jäähtyä pienen hetken ajan jottei sauvasekoittimen muovi vallan pehmene, soseuta taateliseos sitten mainitulla sauvasekoittimella ja lisää voi vielä lämpimään seokseen sulamaan. Sekoita lopuksi joukkoon öljy ja anna jäähtyä. (Sopiva jäähtymisen aste on sellainen, ettei kananmuna enää jähmety lämmön vaikutuksesta.)
*Sekoita keskenään jauhot, vaniljasokeri ja leivinjauhe. Lisää jäähtyneeseen hedelmäseokseen ensin kananmunat huolellisesti vatkaten ja lopuksi kuivat aineet sekä rouhittu suklaa.
*Kaada taikina jauhotettuun kakkuvuokaan ja paista uunin keskiosassa 175 °C:ssa noin 50 minuutin ajan. Varmista kakun kypsyys tikulla: esimerkiksi hammastikulla tai tulitikun puupäällä. Anna jäähtyä ja koristele halutessasi.

Vinkki Pullan paikka -blogista: "Kakun maku ja koostumus kestää erinomaisesti myös pakastamisen!"

6 kommenttia:

Tusla kirjoitti...

Tänään ihmettelin Kodin Ykkösessä jo kaikki joulukoristeita ja valohärdellejä. Kyllä se sieltä on tulollaa, joulu siis!

Tein samaa kakkua viime vuonna, kerrassaan oivallista jo ennen joulua!

Salla kirjoitti...

Oi, hyvä kun muistutit - meilläkin taatelit ovat jo pitkään huudelleet kohtalonsa perään. Kesän jälkeen olen saanut jo tuhottua yhden purkillisen (!) kanelia ilmeisessä joulunkaipuussani, tämä voisi tuoda samaa fiilistä ilman kumariinimyrkytystä!

Krisse kirjoitti...

Oih! Tätä täytyy kokeilla. Rakastan taateleita, taidan kyllä korvata mangot jollain muulla hedelmällä tai marjalla.

Anna kirjoitti...

Tusla: Totta, nyt muistan että luinkin silloin kakusta sinun blogissasi! :)

Salla: Koko kanelipurkillinen on jo kyllä aika hyvin! Mutta kaneli onkin ihan lyömätön jouluntuoja.

Krisse: Taatelit on kyllä hyviä, ja tuovat ihanasti mehevyyttä kakkuun. Uskon että mangojen tilalle käy mikä vain muu kuivattu, mun piti vain keksiä niille käyttöä. Mitähän, jos laittaisi vaikka kuivattuja karpaloita?

lintsi kirjoitti...

Kiva kuulla että tykkäsit kakusta! Pitäisiköhän itsekin taas leipoa kyseinen kakku, kun alkoi nyt niin tehdä mieli...:)

Mirtsi kirjoitti...

Nam! tätä pitää kokeilla :)