perjantaina, syyskuuta 07, 2012

Täytetyt paprikat bulgurilla ja makkaramurulla

Täytetyt paprikat ovat pelottavia. Ihan liian usein on paprika edessäni ollut joko aivan lötkö tai sitkeä, täyte joko ihan irtonaista ja kuivaa tai sitten käsittämätöntä muhjua, ja kokonaismaku valju.

Nyt oli kaappiin kertynyt niin kutsuvien raaka-aineiden sarja, että maistuva lopputulos olisi taattu. Ainakin se oli taattu siihen saakka, kunnes hurautin ihanaan täytemassaan ihan liikaa suolaa. Meinasin alkaa itkeä. Hätäinen käteni kaapaisi laimentajaksi pari tomaattia sekä jääkaapista ananaksen loput. Oppihan Anthony Bourdainkin, että me Suomessa osataan lisätä ananasta kaikkeen. Osoittauduin umpisuomalaisemmaksi kuin luulinkaan, sillä ananas viimeisteli täytteen kuin kirsikka kuppikakun. Maut loksahtivat kohdalleen mitä parhaiten, mahtavaa!
























Tämä ruokalaji on suorastaan klassista vegetarjoiltavaa. Jos rapean makkaramurun vaihtaisi vaikkapa rapeaan, soijakastikkeella maustettuun hampputofumuruun niin lopputuloksessa päästäisiin melko samaan maailmaan.
























Täytetyt paprikat (10-12 paprikanpuolikasta eli ruokaa neljälle)

5-6 punaista paprikaa + 1 paprika täytettä varten
1 1/2 dl bulguria
3 dl kasvis- tai kanalientä
noin 200 g maukasta makkaraa, esim. Lidlin pitkää bratwurstia (myös chorizotyyppinen käy varmasti, sekä jauheliha, jonka kanssa toki mausteet tarvitsee sitten säätää uusiksi)
2 sipulia
2 valkosipulinkynttä
2 tl savupaprikajauhetta
1/2 tl valkopippuria
1 tl yrttisuolaa
100 g yrttimaustettua tuorejuustoa (myös maustamaton kävisi)
1 pieni tlk säilykeananasta paloina
2 tomaattia
oliiviöljyä

*Keitä bulgur pakkauksen ohjeen mukaan kasvis- tai kanaliemessä juuri ja juuri kypsäksi.
*Leikkaa makkara ensin pitkittäin kahdella viillolla, tee sitten poikittain leikaten hyvin pientä makkaramurua (makkaraviipaleen neljäsosia). Kuumenna paistinpannu, lisää makkarat pannuun ja anna ruskistua koko ajan sekoitellen, kunnes pienet palaset ovat rapeita. Varo polttamasta. Kaada makkarat sivuun odottamaan.
*Hienonna sipuli ja valkosipuli, leikkaa sitten yksi paprika yhtä pieniksi kuutioiksi sipulin kanssa. Lisää sipuli- ja paprikasilppu (sekä tarvittaessa tilkka öljyä) tyhjään pannuun ja kuullota miedolla lämmöllä hiljalleen, kunnes sipuli on läpikuultavaa. Lisää sitten joukkoon savupaprika, valkopippuri ja suola, sekoita.
*Sekoita kulhossa keskenään bulgur, makkarat, sipuli-paprikasilppu ja tuorejuusto. Kuutioi tomaatti rouheiksi paloiksi, sekoita täytemassan joukkoon valutettujen ananaspalojen kanssa.
*Puolita loput paprikat, poista vaaleat kalvot ja siemenet. Leivinpaperoi syvä uunipelti tai suuri uunivuoka. Täytä paprikanpuolikas kerrallaan täytemassalla, ja asettele paprikat tiiviisti vieri viereen. Paista 225°C:ssa uunin keskitasossa noin 20 minuuttia, tai kunnes ensimmäisten paprikoiden reunat alkavat hieman tummua.


"En keksi mitään rekvisiittaa tälle vuoalle!"
"No hae kumiankka."
"Okei."

2 kommenttia:

Marja kirjoitti...

Tätä täytyy kokeilla. Kaapissa muhineet bulgur-paketin jämät suorastaan huutavat päästä paprikoiden täytteeksi :).

Anna kirjoitti...

Mä tykkään kun bulgur on täytteessä juuri sopivan pehmeää, mutta kuitenkin irtonaista :) Ja tällaiset täytteet on ihan paras tapa päästä jämäpaketeista eroon.