lauantaina, maaliskuuta 26, 2011

Ranskalainen sipulikeitto

Alkaa olla kiire talvikokkailun kanssa, kun kevät tulee niin kovaa vauhtia!

Sipulipussi ja korpuiksi kuivahtaneet leivänpalaset olivat odottaneet vuoroaan ikuisuuden, kun jääkaapissa tuntui joka päivä olevan jotakin, joka pitäisi kokata pois tieltä ensin. Pelkäsin jo, etten ehtisi toteuttaa sipulikeittoajatustani ennen kuin kevät vyöryisi kunnolla päälle. Kevään ensimmäiset kunnon ruukkuyrtit/tomaatit/kevätsipulit/parsakaalit/mitkävaan kun huutavat pian päästä mukaan kaupasta sanelemaan, mitä tänään syötäisiin.























Vaan löytyihän se sopiva sauma vielä! Ranskalainen sipulikeitto valmistui parin eri kirjan ohjeiden evästyksillä. Hyvää leivällä ja juustolla kuorrutettuna, ja hyvää myös parin päivän päästä sellaisenaan lusikoituna. Niin hyvää, että ensi talvena voisi keitellä sopan jo syksyn puolella!


















Ranskalainen sipulikeitto (6-8 annosta)

500-600 g sipulia ohueksi viipaloituna
3 rkl voita
1 rkl öljyä
ripaus suolaa
ripaus sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
n. 1 1/2 l kuumaa kasvislientä fondista
2 rkl vaaleaa balsamiviinietikkaa (oikeammin mukaan tulisi noin lasillinen valkoviiniä)
mustapippuria
kuivahtanutta maalaisleipää
vahvaa juustoa (esim. Emmental) raastettuna

*Valmista keitto suuressa kattilassa. Kuullota sipulia voissa ja öljyssä, miedolla lämmöllä, vähän väliä sekoitellen noin 40-50 minuuttia eli kunnes sipuli on kauttaaltaan kullanruskeaa väriltään. Kun sipuli on kuullotuksen alkuvaiheessa pehmennyt, lisää joukkoon suola ja sokeri (sokeri vauhdittaa sipulin ruskistumista, mutta veikkaan että jos lisäät sen ihan alussa, se saattaa kärähtää turhan helposti, siispä siksi näin). Pitkä kypsyttely kysyy hermoja, mutta kyllä se väri siitä vaaleanruskeaksi muuttuu!
*Lämmitä kasvisliemi kiehuvaksi (tai jos käytät vettä ja fondia, kiehauta vesi vedenkeittimessä). Sirottele vehnäjauhot kattilaan ja sekoita noin kolmen minuutin ajan. Ota kattila sivuun ja kaada kuuma kasvisliemi kattilaan koko ajan sekoittaen. Mausta balsamiviinietikalla ja mustapippurilla. Keitä hiljalleen noin 30-40 minuuttia tai mieluusti pitempäänkin. Maista, mausta tarvittaessa suolalla.
*Kun keitto on valmista, voit laittaa soppalautasten pohjalle maalaisleipäviipaleet ja juustoa, ja kaataa keiton päälle. Tai jos haluat kantaa pöytään kauniin gratinoidun keiton kuten minä, kauho keittoa uuninkestävään astiaan, asettele päälle leipäviipaleita ja runsaasti juustoa, ja anna koko komeuden levähtää uunin ylätasossa 225°C:ssa (tai grillivastuksen alla), kunnes juusto on saanut ruskeaa väriä.

6 kommenttia:

Katarina kirjoitti...

Näyttää herkulliselta ja tuo gratinoitu leipä, nam!

Peurankello kirjoitti...

Tätä on ehdottomasti kokeiltava saumurin surauttelun välillä;) Kiitos, kun päivitätä postaukset fb:n, pysyn kärryillä:)

ada yangtahu kirjoitti...

waw, its so look nice, :) visit me http://technodigionline.blogspot.com/

Anna kirjoitti...

Kiitos kommenteista :)!

Peurankello-serkkusein: Kivaa kuulla palautetta tuosta fb-puolesta! Päivittelen siis jatkossakin.

Kirsikka kirjoitti...

Sipulikeitto on niin ihanaa:). Minullakin se on odottanut vuoroaan jo kuukausitolkulla. Jospa nyt inspiroituisin:).

Anna kirjoitti...

Kirsikka: Inspiroidu ihmeessä!