Sain hiljattain rasiallisen kiehautettuja tatteja suoraan Keski-Suomen metsien syvyyksistä, ja huutelivat sieltä jääkaapista käsin että haluavat päästä risottoon. Risottoa siis. Sellaiseen ei ohjetta itse asiassa taida vielä blogistani löytyäkään, mikä on vallan kummallista, onhan risotto silkkaa mahtavuutta.
Ehkäpä ohjeen puute johtuu siitä, etten ole risottoa niin usein ihan itse laittanut - kauhanvarressa tai ainakin henkisenä tukena on ollut ystäväni, risottomestari Mirva. Tällä kertaa Mirva tuli syömään meille valmiiseen pöytään ja tykkäsi - mikä tarkoittaa, että tää on oikeasti hyvää! Itse tykkäsin lipstikkalisäyksestä, se tuo kokonaisuuteen vielä pari ripausta lisää luontoa tai metsää. Mutta - jostain täysin käsittämättömästä syystä - vahva lipstikka jakaa mielipiteitä, ja ainakin lehtiselleriä karttavien annokseen sitä ei kannata ylenmäärin tupata. Muutoin kyllä.
Sienirisotto
2 pientä sipulia
2 rkl voita tai öljyä
2 dl paloiteltuja, pannulla kiehautettuja mietoja metsäsieniä, etupäässä tatteja
4 dl risottoriisiä
2 tl yrttisuolaa
1-2 tl hienonnettua tuoretta lipstikkaa
2 dl kuivaa valkoviiniä
1 l kiehuvaa vettä
1 - 1 1/2 dl parmesan-juustoa hienoksi raastettuna
aimo lusikallinen voita
(suolaa, pippuria)
koristeluun tuoretta lipstikkaa
*Hienonna sipulit. Kuullota sipulisilppu rasvatilkassa kattilassa läpikuultavaksi. Sekoita joukkoon sienipalat. (Mikäli aloitat käsittelemättömistä paloitelluista sienistä, paista niitä kattilassa ensin kunnes niiden neste on haihtunut ja lisää vasta sitten joukkoon sipuli.)
*Lisää riisi ja sekoita minuutin-parin ajan niin, että riisikin hieman kuullottuu, muttei ruskistu.
*Sekoita joukkoon yrttisuola ja lipstikka.
*Kaada kattilaan valkoviini ja anna nesteen imeytyä riisiin. Lisää vettä pieninä erinä ja seosta sekoitellen, uusi erä aina vasta kun edellinen on imeytynyt riisiin. Anna risoton kypsyä hiljalleen kannen alla noin 15-20 minuuttia, sekoittele tasaisin väliajoin. Risotto on valmista, kun se muistuttaa puuroa, mutta riisiä voi vielä purra.
*Sekoita valmiin risoton joukkoon juustoraaste ja voi. Maista, mausta suolalla ja pippurilla. Lisää tarjoiltaessa annosten pinnalle lipstikan lehtiä.
4 kommenttia:
Voi olla ihan OK. Kun itse teen risoton, kuivattu herkkutatti on must. Männynhaerkkutattikin käy. Kuivatusta sienestä tulee kiinteämpi ja en käytä viinin lisäksi muuta nestettä kuin sienten liotusvettä. Kasvisliemet voi unohtaa - ainakin kuutiot. Viini on tietysti italialaista. Suosikkini on Pinot Grigio. 17 minuuttia riittää ja hellan ääressä on oltava koko ajan, muuten menee överiksi. Käytän vain persiljaa, muuten menettää sienen maun. Usein laitan risottoon manteleita - Pistaasi ja cashewkin käy.
Minusta risottoon sopii aavistuksenomainen tulisuus tai oikeastaan pieni lämmön lähde, jonka saa aikaa muutamalla pienellä chilirenkaalla, joista saa myös hieman väriä puuroon.
Voi olla ihan OK. Kun itse teen risoton, kuivattu herkkutatti on must. Männynhaerkkutattikin käy. Kuivatusta sienestä tulee kiinteämpi ja en käytä viinin lisäksi muuta nestettä kuin sienten liotusvettä. Kasvisliemet voi unohtaa - ainakin kuutiot. Viini on tietysti italialaista. Suosikkini on Pinot Grigio. 17 minuuttia riittää ja hellan ääressä on oltava koko ajan, muuten menee överiksi. Käytän vain persiljaa, muuten menettää sienen maun. Usein laitan risottoon manteleita - Pistaasi ja cashewkin käy.
Minusta risottoon sopii aavistuksenomainen tulisuus tai oikeastaan pieni lämmön lähde, jonka saa aikaa muutamalla pienellä chilirenkaalla, joista saa myös hieman väriä puuroon.
Kiitos vinkeistä, Sakke!
Kasvisliemen sijaan yrtit tuokin mukavasti makua risottoon - juurikin sitä sienen makua peittämättä.
Vai että risottomestari olen :D Kiitos kunniasta honey!
Lähetä kommentti