perjantaina, toukokuuta 07, 2010

Kesän aloitus saksalaisittain

Huhtikuun loppu ja toukokuun alkupäivät on olleet yhtä hässäkkää, Unelias keittiö asemoitui näet kuunvaihteessa kesän ajaksi Saksaan Reinin varrelle. Helsingin Hakaniemi, tuo ruokaharrastajan paratiisi, jäi taakse, mutta onneksi uutta ruokaelämystä ja -pohdittavaa pukkaa täällä uusissa ympyröissä kehiin sellaiseen tahtiin ettei harmitella tarvitse.
























Ihan ensimmäiset ruokafiilikset täällä olivat kyllä nälkäiset. Saavuimme näet vappupäivänä, ja niinpä sekä lauantaina että sunnuntainakin kaikki ruokakaupat ja myös suurin osa ravintoloista ja leipomoista oli kiinni. Onneksi (?) keittiön kaapista löytyi edellisen asukkaan sinne jättämiä suklaamuroja. Onneksi pääsimme myös maistamaan ravitsevaa olutta. Ja onneksi iltakävelyn varrelle osui jonkinmoinen kansanjuhla, jossa päästiinkin sitten jo paikallisen makkaran makuun. Kyllä se wursti vaan kummasti voitti aamupalaksi nautitun Helsinki-Vantaan nakin ja perunasalaatin.























Vuokrakämppämme keittiö on aika tilava ja mukava - sen käytännöllisyyttä tosin en ole se oikein ihminen arvioimaan. Teen näet toimistotyöpäivää, ja olenkin jo pariin kertaan saanut nauttia kanssamuuttajani valmistamista herkkuaterioista, jotka ovat yltäneet täydelliselle Hausfrau-tasolle. (Kuvassa mausteinen kasvis-salamimuhennos.) Yritän itsekin osallistua parhaani mukaan, mutta aikatauluilla ja muilla käytännöillä on valitettavasti vaikutuksensa.

Heitimme tuosta Hausfraun (eli kotirouvan) roolista jokusen kerran vitsiä miespuolisen avopuolisoni kanssa ennen tänne tuloa. Nyttemmin vitsailu saa välillä kyllä hymyn hyytymään näin suomalaisesta tasa-arvoperspektiivistä. Luulin että kotirouva-instituutio olisi jokin historiallinen juttu, mutta täällä läntisessä Saksassa voi päätellä todella monesta käytännön jutusta, että sen pohjalta hommat edelleen hoituvat.



















Esimerkiksi kauppojen aukioloajat ovat selvästi lyhyemmät kuin Suomessa, ja tuossa iltakuuden jälkeen hyllyt ovat tyhjentyneet jo siihen malliin että ostoksia tekevä tuntee itsensä varsin myöhästyneeksi. Ruokakaupassa on aivan järjetön valikoima ruokalehtiä, jotka pursuavat värikästä kotiruokaa, ja joita markkinoidaan jo kannessa nimenomaan rouville. Toimistotyöaika taas kestää kevyesti sinne viiteen saakka iltapäivällä.























Itse ruokaan sitten: maistuu hyvältä! Tällä hetkellä ruoka-asioiden top 3 on seuraavanlainen:

1)Leipomot. Suomalaisena täytyy vielä varmaan jokunen viikko nipistellä itseään, että uskoo leipämyymälöitä oikeasti löytyvän joka toisesta kadunkulmasta. Valikoimaa löytyy pikkusuolaisesta limppuun ja viinereihin, ja tuoreudesta kertoo paitsi maku, myös se, että laarit tosiaan tyhjenevät hiljalleen iltapäivää ja iltaa kohti, ja uusi tavara saapuu vasta seuraavana aamuna. Kuvassa on juustolla kuorrutettuja rinkeleitä. Nam!

2)Parsa. Valkoinen parsa on täällä ISO juttu. Luin juuri lehdestä, että 15.5. se on kuulemma parhaimmillaan. Kilohinnat liikkuvat tuossa 4-6 euron välillä. Myös vihreää parsaa saa, mutta sitä tuodaan käsittääkseni enimmäkseen ulkomailta (tosin Espanjakin on Saksasta katsoen aika lähellä...) Toissapäivänä ostin torilta puolen kilon nipun eurolla!

3)Makkara. Miten se vaan voi olla niin hyvää? Halpisbratwursti löysi tiensä ostoskassiin heti lähi-Aldin auettua, ja pannulla ruskistetut viipaleet saivat miettimään makkaran syvintä olemusta. Juuri mausteista ja aidon makuista sen kuuluu olla. Tämän jutun saksalaiset osaavat, jos minkä.























Kesä on täällä jo pitkällä, joten maininnan ansaitsevat toki myös mansikat, tomaatit ja monet muut. Kesä on kyllä mainio aika tulla Keski-Eurooppaan elelemään, kun tarjolla on erilaisia kasviksia niin runsas ja tuore valikoima. Lisää tätä!

2 kommenttia:

Virpi kirjoitti...

Voi, nauttikaahan uusista ympyröistä ja ruokamahdollisuuksista! Ihan pikkusen vaan kateellisena täällä toivon että jaksat raportoidakin sieltä juttuja meille muille luettavaksi :)

Anna kirjoitti...

Kiitsa kommentista!
Koitan yrittää aina välillä kirjoitella, vaikka fakta taitaa olla, että
kotikokkailun sijaan mun keskittymisen vie tänä kesänä työt ja
matkailu... Vaan ruokabloggaajallehan ainakin jälkimmäinen on yhtä
ruokajuhlaa!